Elin Fosselie Paton (50) bor i Sør-Afrika, og gir oss innsidertips fra vinområdet Stellenbosch. Foto: Privat

VINGÅRDER

Muratie vingård er en liten og personlig vingård der de fortsatt håndplukker og sorterer druene. Vinene er oppkalt etter de historiske skikkelsene på gården, som også huser en spennende kjærlighetshistorie! Bestemoren i huset arrangerer private vinsmakinger med 16 gjester, der du får smake noen av områdets aller beste viner. Den selges forresten også på polet i Norge! Lanzerac er en av de eldste vingårdene, som er mest kjent for å være den første som produserte den enestående og unike druen Pinotage. Man bør smake Pinotage om man er i Sør-Afrika og aller helst bør man smake den her. En annen flott vingård og overnattingssted er Delaire Graff som har fantastisk utsikt over Stellenbosch. I lavsesong starter prisen på 9700 kr per rom, men om man syns det blir for dyrt kan det også anbefales å bare spise lunsj og bli med på vinsmaking.

Stellenbosch byr på mange nye opplevelser, blant annet vintog! Foto: Elin F. Paton
Skål! Foto: iStock
LES OGSÅ: HIT BØR DU REISE I 2019
SAFARI FRA A TIL Å

OPPLEVELSER

Det finnes flere morsomme måter å oppdage Stellenbosch og Franschhoek Valley på. Et must er å bli med på The Franschhoek Wine Tram der man velger ut en rute, tar vintoget og smaker seg gjennom så mange vingårder man klarer. Det finnes flere ruter så her kan man bruke flere dager. Det er godt organisert og koster kr 125 for en hel dag med toget. Om man heller vil sykle kan man bli med Bikes and Wines som har turer i Stellenbosch-området, eller man kan oppleve vinruten med en slags Hop on/Hop off-buss kalt Vinehopper, som har to ulike ruter som hver besøker seks ulike vingårder. Februar hvert år arrangeres også en vinfestival, som i 2019 vil gå av stabelen 21. – 21. februar. Besøk også Groot Drakenstein fengsel, stedet der Nelson Mandela spaserte ut som en fri mann etter 27 år i fengsel. Og golfinteresserte kan velge mellom flere baner i verdensklasse som Erinvale og De Zalze.

VInsmaking er en selvskreven aktivitet. Foto: Kjersti Vangerud
Muratie vingård har en historie som strekker seg langt tilbake i tid. Foto: Elin F. Paton
LES OGSÅ: KUNSTBYEN AMSTERDAM

MAT OG DRIKKE

Tokara Restaurant byr på flott utsikt. Foto: Tokara Restaurant

Stellenbosch er en studentby så her er det mange uformelle puber og restauranter og alltid livlig natteliv. Mine favoritter er imidlertid Jordan som ligger sammen med vingården og bakeriet med samme navn i Stellenbosch. Her har den høyt anerkjente kokken George Jardine gått sammen med vinmakerne Gary og Kathy Jordan og laget en ypperlig restaurant. Tokara Restaurant ligger på toppen av Helshoogte og tilbyr god mat, prisvinnende viner og flott utsikt over Stellenbosch og False Bay. Big Easy ligger i Stellenbosch og er restauranten til den store golferen Ernie Els, som går under kallenavnet Big Easy.

Storslåtte Lanzerac! Foto: Elin F. Paton
LES OGSÅ: DEN GLEMTE PERLEN
SOMMERENS HOTTESTE REISEMÅL

OVERNATTING

Coopmanhuijs Hotel ligger midt I Stellenbosch sentrum og oser av historie og personlighet. Dette er en av de eldste bygningene og hotellene i Sør-Afrika, men er likevel moderne med utrolig bra standard og pris. River Manor er et hyggelig gjestehus i utkanten av Stellenbosch med kort gåavstand til sentrum, mens Delaire Graff er stedet for dem med ubegrenset budsjett. Book gjerne gjennom Get Africa Travel.

Stellenbosch er vakkert, og byr på mye god vin. Foto: Torild Moland
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN