Jolene den Boer er ekspert på kunst i Amsterdam. Foto: Privat

KUNST OG KULTUR

Nederlands ubestridte stjernemuseum er Rijksmuseum, med kunst fra den nederlandske gullalderen. Besøk Gallery of Honor hvor du kan se Rembrandt’s Nightwatch og Vermeer’s The Milkmaid. Hvis du er mer interessert i moderne samtidskunst, kan du besøke det nærliggende Stedelijk Museum. For en innføring i Amsterdams kanaler, sjekk ut kanalmuseet. En av byens skjulte perler er museet Our Lord at the Attic, en bykirke, som ligger i Red Light District. Amsterdam er også hjemsted for to flotte fotomuseer: FOAM og Huis Marseille. Har du lyst til å lære mer om arkitekturen til «Amsterdamskolen», bør Museum Het Schip stå på listen.

Stedelijk Museum. Foto: Ida Holøien

Ouka Leele på Foam. Foto: Foam

SE OG GJØRE

Amsterdams kanaler er som et utendørs museum. Glem heller ikke de koselige smugene. Kanalene er også scene for flere festivaler igjennom året, som Amsterdam Light Festival og Prinsengrachtconcert. Byens vakreste kinoopplevelse får du på art nouveau-teateret Tuschinski. Sjekk også ut konsertscenenene Paradiso  eller klassiske Concertgebouw – kjent for fantastisk akustikk. På varme dager er parkene Vondelpark, Westerpark og Linnaeuspark grønne tilfluktsteder.

Museumsplein, Rijksmuseum. Foto: iStock

MAT OG DRIKKE

Restaurant Wilde Zwijnen serverer alt fra villsvin til vegansk. Foto: Wilde Zwijnen

Amsterdam er en fantastisk by for «drinks and dinner» og alle bydelene har noe godt. En favoritt er Wilde Zwijnen. God atmosfære og utmerket mat – fra villsvin til vegansk. Rett ved siden av ligger Eetbar med småretter og vin på glass. For high-end japansk bør du dra til gourmethotellet Okura Hotel, hvor både Sazanka (Teppanyaki) og Yamazoto (sushi) har stjerne i Michelinguiden. For meksikansk dra utenfor allfarvei til Coba Taqueria, med den nye metrolinjen North-South. For lokalt øl dra til Brouwerij Troost og for naturvin til Glouglou.

SHOPPING

Dropp shopping i Kalverstraat og Leidsestraat, dra heller til Negen Straatjes. Det sjarmerende området har mange små designbutikker og vinatgebutikker. Et annet bra sted for lokale designere er Gerard Doustraat i Pijp, hvor konseptbutikkene er mange. For High-end shopping dra til P.C. Hooftstraat eller Bijenkorf.

Gatelangs i Amsterdam. Foto: iStock

HOTELLER

Den lokaleide boutiquehotellkjeden Hotel V har tre vakre hoteller i vintage-chic-stil, med smakfulle hotellrestauranter, som The Lobby. For et rom ved en av kanalene, kan du sjekke ut nyrenoverte Pulitzer. For en ekstravagant hotellopplevelse sjekk inn på Conservatorium Hotel, med et fantastisk spa med vakker utsikt over historiske Amsterdam.

FLERE SAKER FRA NEDERLAND
LYST TIL Å FÅ REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN