– Hvilken grønnsak, frukt, eller nøtt ligger nærmest din personlighet, spør Eviatar Gover (38) rundt langbordet på den veganske restauranten Zakaim.

Et yrende uteliv, lokalt mikrobrygg og shakshouka til frokost hver eneste dag. Tel Aviv er også verdens veganhovedstad nummer én og du kan bli med Eviatar Gover (36) og Be Tel Aviv på veganske matturer. Foto: Mari Bareksten

Han er matguide og gründer av selskapet Be Tel Aviv. For seks år siden begynte han å invitere turister på det som var en av verdens første veganske matturer, i byen som kalles verdens veganhovedstad. Siden har veganerne og vegetarianerne i Tel Aviv blitt flere; hver fjerde innbygger har i dag et kjøttfritt kosthold.
Israel forøvrig har også den største prosentandelen av vegetarianere og veganere globalt, rundt åtte prosent av innbyggerne er vegetarianere, mens fem prosent regner seg veganere.

Det åpnes stadig flere veganske restauranter, og den siste tiden har byen også opplevd en boom av veganske gourmetrestauranter. Det finnes til og med veganhoteller.

Rundt 400 restauranter og bedrifter anses for å være veganvennlige. Ikke rart Tel Aviv troner på lister over smakfulle storbyer med grønn fokus.

LES MER OM HIPSTERBYEN TEL AVIV

Shakshouka til frokost

Første rett blir plassert på bordet. Det dufter av deilig ovnsbakte paprika, boblende tomater og gurkemeie. Dette er en vegansk variant av den smakfulle frokostretten shakshouka, som vanligvis inkluderer egg. I dag er eggene byttet ut med gurkemeiekrydrede limabønner og det ligger et smuldret lag av vegansk ricotta over det hele.
Men tilbake til introduksjonen hvor vi altså skal finne noe spiselig som passer til vår personlighet.

Tel Avivs koselige gater innbyr til lange og deilige måltider. Foto: Mari Bareksten

– Ok, jeg kan starte. Jeg føler meg som en cashewnøtt, både fordi jeg er litt «nuts» og fordi jeg er glad i luksus og gourmet. En cashew er jo for eksempel mer eksklusiv enn en peanøtt, sier Eviatar og ler.

Spørsmålsleken vandrer rundt bordet og til slutt sitter vi der som en stor, rar salat, bestående av både sunne sesamfrø, en eksotisk rambutan, en jordnær gulrot, en lidenskapelig cherrytomat og en «skeiv» banan. En god miks av personligheter altså, akkurat som innbyggerne av Tel Aviv.

Storbyen ved Middelhavet er Israels svar på både San Francisco, Los Angeles, Miami og New York. Det er landets mest moderne og sekulære by, og den rake motsetningen til Jerusalem.

BLI MED PÅ MATGUIDET TUR I ROMA

Fristende badevann og lange strender er også en del av bybildet i Tel Aviv. Foto Mari Bareksten

Med temperaturer på nærmere 30 grader i sommermånedene og en strandstripe som strekker seg nesten langs hele byen, er Tel Aviv den perfekte kombinasjon av strand og storby. Hvorfor det er så mange veganere akkurat her tror matguiden Eviatar det er flere grunner til:

– I tillegg til at mat er enormt viktig og det er god tilgang på gode råvarer, er de som bor i Tel Aviv er veldig opptatt av trender. Det er også veldig mange som anser seg selv som aktivister og har et brennende engasjement for både klima, miljø og dyrevelferd, sier matguiden på vei til neste restaurant.

Kulinarisk komet

Det er ingen tvil om at Tel Aviv er en svært smakfull storby. Restaurantscenen koker av spennende kokker med grønne tanker og vegetarrestauranter, som Meshek Barzilay, 416 og Anastasia. I tillegg har den israelske kjendiskokken Yotam Ottolenghi gjennom sine kokebøker skapt enorm oppmerksomhet rundt israelsk mat, og sørget for at verden for øvrig har blitt kjent med ingredienser som kryddermiksen Za´atar og bruk av rosevann. Men hva er egentlig israelsk mat?

Noen mateksperter hevder nasjonen er for ung til å snakke om et eget kjøkken, andre mener det kulinariske tilbudet er en ny miks av alle nasjonalitetene som har kommet hit.

Hva er egentlig israelsk mat? Falaffel, pita og deilig fyll er ihvertfall en klassiker. Foto Mari Bareksten

Da Israel ble opprettet i 1948 kom jøder fra hele verden, fra øst og vest, og bosatte seg i «Det lovede land». Araberne som allerede bodde her hadde sine mattradisjoner, med retter som hummus og falafel. Jødene brakte med seg smaker fra hele verden. I dag skaper kokker nye retter i en miks av både arabiske, afrikanske og middelhavske smaker.

MATREVOLUSJON I DIGGE DUBLIN

Bakeriet Dallal lager for eksempel franske patisserier med inspirasjon fra arabiske desserter. Arte serverer italiensk gelato inspirert av byens matmarkeder, med dadler og avocado.

Hippe Tel Aviv har mye fin gatekunst. Foto Mari Bareksten

Et smakfullt tips er å la sansene løpe løpsk i de trange smugene til Carmel Market, med et virvar av tradisjonelle markedsboder og hipsterrestauranter. Her bør man også ta turen innom juicebaren til helseguruen Uzi-Eli, en institusjon i Tel Aviv.

Hippe og grønne nabolag

Etter å ha jafset i oss både shakshouka, hummus og digge salater ender den veganske matturen i Neve Tzedek. Dette er et nabolag som minner om et bittelite Paris, med fortausrestauranter med stripete markiser, lokale designere, små gallerier og ikke minst en av byens beste veganske restauranter, Meshek Barzilay.

– Meshek, betyr gård på hebraisk, og startet som en liten farm-to-table-restaurant på en grønnsaksgård for 18 år siden, sier matguiden Eviatar.

Meshek Barzilay ligger i det hippe området Neve Tzedek, som kan minne om et lite Paris. Foto Mari Bareksten

Restauranten som ligger midt i det urbane nabolaget er delvis bygd som et drivhus, med store glassvinduer og masse grønne planter. Første rett er perfekt til alle soppelskere der ute; tre ulike sopptyper på en risotto av sort ris med kremaktig valnøttsaus.

– Målet med denne matturen har ikke vært å få alle til å bli veganere, men å vise hvor mye god vegansk mat som finnes. Det er også en stor del av sjelen til Tel Aviv, sier Eviatar mens vi gafler i oss den smakfulle retten.

Så da gjenstår spørsmålet: Hvilken grønnsak, frukt eller nøtt er du?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN