I Dublin venter kulinariske godbiter på hvert gatehjørne. Foto: Ida Anett Danielsen

Følg nesa for god mat, og ørene for god musikk. Slik oppdager man Dublin best, sier guide Callum Wallace (22) fra Secret Food Tours Dublin.

For oss som verken har musikalske ører eller helt spissa smaksløker, er det fint å ha med en kjentmann som kan vise vei. Sammen med Callum setter vi ut på en tretimers kulinarisk vandring i byen. Først – frokost.

LES OGSÅ: DUBLINS 10 BESTE PUBER

Potet for alle penga

I andre etasje på Kilkenny Design Centre finner vi en koselig kafé – nærmest uten turister. Kaféen har i følge Callum vært de lokales favoritt i 30 år. Frokosten består av potetkake, egg og hvit pudding laget av svinekjøtt, havregryn og brødsmuler. Alt hjemmelaget på huset.

– Før i tiden spiste vi potet til frokost, lunsj og middag. Det er derfor irer er de største og sterkeste i verden, ler Callum.

Nå til dags har de blitt mer kreative på matfronten, men den tradisjonelle frokosten er fortsatt velsmakende. Til dessert får vi den noe myteomspunne «gur-cake», som i gamledager bestod av kjeks og tørket frukt dynket i te, og det de hadde av bakervarer som småguttene hadde stjålet fra bakeriene. Denne må være laget på mer ærlig vis, for smaken er mer saftig enn bittersøt.

Lunsjen inntas på puben Hairy Lemon – tradisjonell Dublin Coddle og Irish Stew. Foto: Ida Anett Danielsen

– Dette er det eneste stedet i Dublin, og et av tre steder i landet, du kan kjøpe denne kaken, forteller Callum.

– Nå smaker dere kultur!

Byens beste is får du hos Murphy’s Ice Cream! Prøvd blant annet smakene Dingle Sea Salt, karamellisert brunt brød og selvfølgelig Irish Coffee! Foto: Ida Anett Danielsen

Fattigmansskost

Tradisjonelt har ikke mat vært kultur i Irland. Før var målet med mat å overleve, og da poteteten kom til landet på slutten av 1500-tallet ble den raskt den primære matkilden for mange irske familier.

Faktisk spilte poteten en så stor rolle i det irske kostholdet at den noen hundre år senere skulle føre til en av landets største katastrofer. I årene 1845-1849 ble potetavlingene angrepet av en parasitt, og det ble hungersnød i landet.

Det tok mange år før befolkningen ble stabilisert igjen, og det er ikke før nå irene har oppdaget at de faktisk har både gode råvarer og mattradisjoner.

Tilbake til røttene

– Matscenen i byen har endret seg mye bare de siste årene. Folk går tilbake til røttene og åpner bakerier, ostebutikker og salamisjapper igjen, forteller Aisling Rogerson (33), eieren av et av byens kuleste tilskudd The Fumbally i det gryende nabolaget Dublin 8.

Aisling Rogerson på The Fumbally er en av grunnene til at det spirer og gror i Dublins matscene igjen. Foto: Ida Anett Danielsen

Kaféen er innredet som en koselig stue med gamle møbler og bilder på veggene. I hyllene står glass med sylta grønnsaker på rekke og rad, og i det åpne kjøkkenet kokkelerer de frem fargerike retter, basert på økologiske, lokale råvarer, tang og surdeigsbrød.

– Vi har blitt mer lokalfokusert. Plutselig forsto vi at det vi lager her på øya er bra, fortsetter Aisling, før hun byr på dagens rett: Bouillabaisse, selvsagt med egen, irsk vri.

GATEMAT PÅ ITALIENSK

Lokale krefter

Aisling er en av flere pådrivere i byen som ønsker å få matscenen i Dublin opp igjen. I 2008 opplevde nemlig Irland en ny nedgang på den kulinariske fronten, da de ble hardt rammet av den internasjonale finanskrisen.

Byens kokker så seg nødt til å legge ned tidligere restauranter og bli mer kreative. En av byens største drivkrefter har vært kjendiskokk og tidligere dommer for irske Masterchef Dylan McGrath. Etter at han la ned sin Michelinrestaurant Mint som følge av nedgangstidene, har han åpnet flere nye og billigere alternativer, som hippe Fade Street Social.

Det er en gryende kafékultur i Dublin for tiden. En av de hippeste er The Fumbally. Foto: Ida Anett Danielsen

Flere kokker har fulgt i samme spor, blant annet Andy McFadden som etter flere år i London, der han var byens yngste til å holde en Michelinstjerne på restaurantene L’Autre Pied og Pied á Terre, returnerte hjem til Dublin for å åpne Glovers Alley.

Felles for dem alle er at de nå satser på irske råvarer med ny vri, og det popper stadig opp nye kaféer og restauranter rundt om i byen, den ene hippere enn den andre.

Kul bar

– Det har blitt morsomt å jobbe som kokk i Dublin igjen. De siste 10 årene har matscenen endret seg veldig. Prisene gikk ned og vi måtte bli mer innovative, sier kjøkkensjef Gareth Naughton (32) på byens kanskje hippeste oase, Drury Buildings. Den kombinerte bar/restauranten er spesielt kjent for sin store og varierte aperolmeny, og i restauranten i andre etasje kokkelerer kjøkkensjefen frem italienske retter kombinert med irske råvarer.

– Sjømat, meieriprodukter og kjøtt. Vi har jo noen av verdens beste råvarer rett foran nesa vår, og vi har endelig forstått det selv. Hva som skjer fremover er spennende og garantert smakfullt, mener Gareth.

Drury Buildings er en av byens beste barer og restauranter. Foto: Ida Anett Danielsen

Gryende kafékultur

Fremtiden inneholder i hvert fall helt sikkert kaffe, også en ny trend i Dublin. Som koselige The Pepper Pot Café inne i Powerscourt Centre, med hovedfokus på god kaffe og hjemmelagde brød og kaker.

Drury Buildings huser både en bar kjent for sine innovative drinker, og en restaurant der de serverer tradisjonell mat med en moderne vri. Foto: Ida Anett Danielsen

Her brukes irske oster fra Cork, råvarer fra en bonde i Wicklow, tradisjonelt surdeigsbrød og kaffebønner fra det irske kaffebrenneriet Ariosa.

– Kaffekulturen har endret seg totalt. På 90-tallet var det kun restauranter i byen, men nå er kaféene på vei oppover, sier Marian Kilcoyne (40), eieren av The Pepper Pot.

Marian Kilcoyne på The Pepper Pot Café forklarer byens kaférevolusjon med at folk rett og slett har blitt kaffesnobber. Foto: Ida Anett Danielsen

Hvorfor store kjeder legger ned mens de små og uavhengige tar over har ifølge Marian en enkel forklaring.

– Folk har blitt mer kresne på kaffen. Vi har rett og slett blitt kaffesnobber her i byen!

MATBYEN KRAKOW

Edle dråper

Hipp, trendy og fargerik – Dublin har blitt en helt annen by enn det den var for noen tiår siden. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er også kultur og historie i god drikke. Sammen med Callum har vi tatt turen til Celtic Whisky Shop. Sjappa åpnet i 2003, har vunnet en rekke priser og blitt kåret til verdens beste whiskybutikk av Whisky Independent. Fra gulv til tak står flasker med godsaker stablet.

– Velkommen til paradis, sier Shane McDonagh (27), og fyller glassene våre med en smak av Jameson Caskmates (stout edition). Det blir en forfriskende styrketår før lunsj.

Videre følger blant annet Connemara Peated Whiskey, med en god og røkt ettersmak, og den lokale kremlikøren Coole Swan. Sånt fortjener en lokal skål:

– Sláinte!

– Om det er en irsk ting dere skal ha med dere hjem, er det dette ordet, sier Callum.

– Vel, med meg blir også en flaske Coole Swan med hjem, ler kanadieren Justin Cook (37).

Ingen mattur i Dublin uten whiskysmaking! Foto: Ida Anett Danielsen

Fiskefavoritt

Leo Burdock serverer byens – og kanskje hele verdens – beste fish & chips! Foto: Ida Anett Danielsen

Videre går turen til den tradisjonelle puben Hairy Lemon. Her serveres irsk lammestuing og Dublin Coddle – litt likt lapskaus, med poteter, pølse, bacon og løk. Oppskriftene er fortsatt bestemors og ikke blitt endret siden restauranten åpnet for rundt 30 år siden. I bygget har det derimot vært pub i over 300 år, og historien sitter tydelig i veggene. Pubkulturen står som kjent sterkt i Irland.

Som om ikke det er nok avsluttes vår verden i kulinariske Dublin med byens, og kanskje verdens beste, fish and chips på Leo Burdock.

– Jeg liker ikke fisk en gang, men dette var fantastisk! Mitt favorittstopp, sier Joseph De Campo (69) som er på ferie fra New York. Han gomler i seg store biter fisk.

– Ja, om dere ikke er mette nå, skal jeg personlig følge dere videre til McDonald´s. Da er alt håp ute, ler Callum.

Store deler av byen er dekorert med vakker gatekunst. Foto: Ida Anett Danielsen

FLERE SAKER FRA IRLAND

The Temple Bar er en av Dublins største turistattraksjoner. Men om man vil ha autentiske omgivelser og billigere Guinness bør man se til hvilken som helst annen bar i byen. Foto: Ida Anett Danielsen

Hipt og tradisjonelt

Etter en gastronomisk runde i byen er det ingen tvil om at Dublin har blitt mer enn en pint Guinness, irsk folkemusikk og yrende pubkultur.

Her får man en perfekt miks av gammelt og nytt og den irske hovedstaden har blitt en smakfull og moderne by som virkelig overrasker! 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN