Det har jo sine fordeler, at turistene er borte. Som at en rusletur ned La Rambla er mulig uten å dulte borti horder av ­kameraer, og at det ikke er kø for å komme inn på Antoni Gaudis unike Casa Batllo. Ulempen er selvfølgelig at hoteller, restauranter og butikker mangler næringsgrunnlag, og går under. 

Men opp av asken kommer det også noe nytt. Og kanskje enda bedre? 

HURRA FOR BARCELONA. Lasse Hanstad, Kristina Hanstad og Towa Åström feirer gjenåpningen av byen med en fargerik drink på en av pandemiens nyåpninger, den trendy baren Fat Schmuck i Rival. Som så mange andre steder har den også en uteservering. Foto: Ronny Frimann

Spøkelsesbyen

– Under pandemien var det helt som en spøkelsesby, jeg tror ikke folk ­hjemme skjønner hvordan det har vært, sier danske Lasse Hanstad (42) som sitter med en fargerik drink på baren Fat Schmuck i trendy Rival.

Han flyttet til Barcelona med sin svenske ­kjæreste Towa Åström (32) i desember 2019, og fikk bare så vidt begynt å nyte byens goder før den stengte ned. 

– Alt var stengt, særlig her i sentrum. Det var bokstavelig talt ingen på La Rambla. Og selv etter at lockdown var over, var det fortsatt helt dødt fordi det ikke var noen turister. 

Men nå ser paret lys i tunellen. Siden juli har det vært en stødig økning i tilreisende, og initiativ og pågangsmot hos de lokale er det ingenting å si på. Her er også en jevn vekst av bedrifter som gjen­åpner, eller nyåpner. 

LES OGSÅ: BARCELONAS BESTE BASSENGHOTELL

Noe er tapt

Vi tar det deprimerende først: En del restauranter, barer og butikker vil aldri komme tilbake igjen. Fortsatt er halvparten av hotellene i Barcelona stengt, og 30% av bedrifter svarer i en statlig undersøkelse at de ikke tror de kommer til å åpne igjen. Noe som er lett å se på en spasertur i sentrum, der det er nedtaggede gitter og «til salgs» skilt på alt for mange bedrifter. Bydelene El Born og Barri Gotic ser ut til å være spesielt hardt ­rammet, men stengte dører finner man over hele byen. 

Så noe er tapt for alltid, inkludert tradisjonsrike steder som den 100 år gamle Cafe de Barcelona, tapasrestauranten Cal Pinxo og nesten alle restaurantene til mesterkokken Albert Adrià, som blant annet sto bak den kjente konseptrestauranten Tickets, Bodega 1900 og ­Michelin-restauranten Pakta. 

TOMME GATER. Før pandemien gikk debatten om overturisme, og det føles på mange måter svært behagelig med tommere gater. Men guide Angelia Teo fra WithLocals ønsker turistene velkommen tilbake, og mener de er en del av Barcelonas DNA. Foto: Torild Moland

Overturisme

Men ikke alle synes det er dumt. Før pandemien var Barcelona i sentrum av ­debatten om overturisme. I 2019 kom det nesten en ­million turister til Barcelona bare i juni. I juni i år var tallet knapt 200.000. 

– Ja, noen vil ikke tilbake til sånn det var før pandemien. Men jeg må jo si, som en som bor her, at jeg også liker turismen. Barcelona har vært en turist­by siden begynnelsen av 1800-tallet, da Passeig de Gracia var full av turister! Så turisme er en del av Barcelonas nerve og DNA, mener guide ­A­ngelia Teo (50) fra WithLocals som har tatt oss med på en rundtur i sentrum for å vise sine favoritter.

Her er fortsatt mange av de tradisjonsrike ­stedene, og noen nyåpninger. 

LES OGSÅ: VERDENS BESTE RESTAURANTER

Mer uteliv

Men visse endringer vil det bli. Borgermester Ada Colau ble i 2015 valgt på sine løfter om å redusere støy, søppel og bråk i de travle gatene. 

Pandemien har hun brukt godt. 

Foto: Ronny Frimann

– Borgermesteren i Barcelona har tatt denne muligheten og åpnet flere gågater og sykkelstier, særlig der hvor folk bor. Vi vil fremover se en by med mer gående og syklende, og færre biler, mener Angelia Teo. 

For ut av krise blir det også kreativitet. 

– Jeg tror at pandemien har endret Barcelona på en god måte. Folk har blitt mer bevisst på det rundt dem, og vi har begynt å leve mer i nærområdene der vi bor, fremhever hun. 

– Vi har alltid vært stolt av vår kultur, men under pandemien har vi benyttet anledningen til å bli bedre kjent med den. Før hadde jeg bare turister på guidede turer, men nå har jeg masse turer på katalansk! Noen av dem er helt vanlige sightseeingturer, andre går mer i dybden av et tema. 

En delikat trend

Det vil også si mer fokus på kortreiste råvarer, bærekraft og naturlige viner. En av disse er Delikat Boqueria, der kokketalentet Arnau Muñío (som har jobbet med både Albert Adria og Carles Abellan) i et hjørne av Boqueria-markedet disker opp med hjerteskjell i melonsuppe, kortreist makrell med fersk lokal wasabi og en deilig grilla ål med tofu – alt servert med et utvalg biodynamiske og naturlige viner. Omgivelsene er som hentet fra en middels krim, med mørke bakgater og gjøglere som hviler i trappesatsen utenfor vinduet. Inne i det bittelille lokalet er det bare plass til kokken selv og fire gjester – de andre åtte sitter ute, skjermet for omgivelsene med en hvit duk. For å komme til toalettet må man smyge seg mellom kokken og disken og inn et lite forheng. Altså ikke luksus på alle måter, men service og mat en stjerne-restaurant verdig. 

Foto: Torild Moland

Like ved Triumfbuen er Contratorrent et tilsvarende sted fra en kokk med bakgrunn fra El Celler de Can Roca, i El Born disker argentineren Augusto Mayer opp på Proper BCN og i Eixample er nye Besta blitt en hit – alle med fokus på bærekraft, lokalproduserte råvarer og naturlige viner. 

Og kanskje det beste av alt – det er blitt mye flere uteserveringer i byen. 

– Under pandemien ga myndighetene ­midlertidige tillatelser til mange flere uteterrasser. Meningen var at de skulle bort igjen, men nå blir tillatelsene isteden permanente. Og det er jo kjempe­fint! sier Angela Teo strålende. 

Familier børster støvet av butikkene sine, og gjenåpner. Men også her er det en endring. 

– Vi har alltid vært opptatt av det lokale, men det har tatt helt av etter pandemien. Vi har mer fokus på gjenbruk og vintage. Og håndverk, det er supertrendy! Alt skal være håndlaget og lokalt. Før var jo til og med det katalanske flagget laget i Kina. Men nå ser vi hvor viktig det er at vi lager ting lokalt, så barna våre har en jobb i fremtiden, sier Teo. 

LES OGSÅ: SMAKFULLE ALICANTE

En av butikkene som har merket det, er tradisjons­rike La Campana dulces y turrones, der fjerde generasjon selger spanskprodusert nougat med 130 års historie fra det beskyttede området Jijona.

– Nougat er som vin, eller asparges fra Agurra, forklarer Bea Ferrer Mira (36) og Laura Ferrer Mira (47).  

STENGT, ÅPENT. En tjedjedel av Barcelonas barer, restauranter og butikker sier de ikke kommer til å gjenåpne etter pandemien. Men noen klassikere vil alltid overleve, som uteserveringene på den nydelige plassen Placa Reial i Barri Gothic. Foto: Ronny Frimann

– Den kommer fra et beskyttet område. Det er regler for innhold, minimum mengde mandler og så videre. Og mandlene i Jijona er helt spesielle, de har et høyere innhold av olje, som gjør dem perfekte for nougat og marsipan. Kjenn, den blir ikke tørr, frister hun og tilbyr et fat med forskjellige godbiter. 

Den tradisjonelle, og mest populære, nougaten er myk. Marsipanen er smaksrik og fyldig, og så har de i tillegg en mer «moderne» og sprø variant. Alle er like gode. 

LES OGSÅ: DETTE ER NORDMENNS NYE FAVORITT I SPANIA

Ved siden av oss står en ung spanjol og bestiller flere brett med nougat som han skal ha med hjem på besøk til familien. Nougat er tradisjon i Spania, det spises til jul og andre høytider, i selskap og med vin. Dette utsalget har vært på samme hjørne i El Born med et par års unntak helt siden 1922. Men under pandemien måtte de som alle andre stenge, og det andre utsalget er fortsatt ikke åpnet. Men ­søstrene er optimister. 

– Nå er folk helt crazy etter å komme seg ut igjen! Vi har vært stengt inne så lenge, så nå vil folk ut og restituere. Så fremtiden, den tror vi blir bra. 

Med nyåpninger, bærekraftig fokus, gjenbruk og lokalproduserte varer – fremtiden er her allerede nå.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN