Bratte trapper slynger seg opp trange smug mellom hvitkalkede hus, og fra balkongene henger blomsterkasser med fargerike og velduftende blomster.

Rosa og lilla bougainvillea klatrer oppover de hvite veggene og gir assosiasjoner til de greske øyer.

Altea må være Costa Blancas mest sjarmerende by.

Altea har Costa Blancas hyggeligste gamleby med hvite mursteinsbygningen og hyggelige uteserveringer. FOTO: MARI BAREKSTEN

Unik shopping

I gamlebyen finner du små nisjebutikker som selger bohemsk mote. FOTO: MARI BAREKSTEN

På toppen av byen ligger den flotte kirkeplassen med koselige uteserveringer vakkert plassert rundt kirken som kjennetegnes med sine blå kupler.

Og sidegatene er fulle av kreative atelierer, nyoppussede boutiquehotell, kunstneriske mojito-barer og små nisjebutikker som selger alt fra keramikk til flagrende kjoler.

LES OGSÅ: ALT OM SPANIA 

– Shopping i Altea kan beskrives som hippie-chic og bohemsk, sier Patricia Pérez (27), som jobber i klesbutikken Be in Love på kirkeplassen. Maxikjolene som henger ved inngangsdøren kler Alteas kunstneriske image. De kommer i alle regnbuens farger. Og sjansen for å finne seg et unikt klesplagg er stor, for her er det ingen store kjedebutikker.

De beste gatene for shopping er Calle Mayor og Carrer Sant Miguel, som strekker seg ut fra kirkeplassen.

LES OGSÅ: LUKSUS PÅ MALLORCA 

Det gode liv

Men man bør heller ikke glemme å spise, for her er det masse god mat og hyggelige uteserveringer.

Skål for Altea! FOTO: MARI BAREKSTEN

– Skal det være litt blå vin til tapasen, spør Åge Folkestad (48) som driver den kunstneriske restauranten Casa Vital.

Casa Vital er en av Costa Blancas mest populære restauranter drives av Åge Folkestad. Fantastisk utsikt og blå vin på menyen! FOTO: MARI BAREKSTEN

Den blide sunnmøringen samarbeider med både norske og lokale kunstnere og har alltid en utstilling på veggene. Casa Vital har også Alteas beste utsikt.

– Den blå vinen er en hyllest til Middelhavet, sier Åge, som kjøpte restauranten og flyttet til Altea for 17 år siden.

Siden den gang har stedet blitt ti ganger så stort og i tillegg til å servere en blanding av norsk og spansk mat har han verten ni egne viner. Til de blå dråpene, som kun har naturlige fargestoffer, serverer han et klassisk tapasfat med syltynne skiver serranoskinke, spansk omelett, manchego og humus.

LES OGSÅ: SOFISTIKERTE IBIZA 

Kunstnerisk

På nabobordet sitter kunstneren Carmen Ferrer Macia (68).

– Det er flere grunner til at Altea har blitt en kunstnerby, sier den blide damen som maler akryl i en stil hun kaller abstrakt symbologi.

Hun skryter av lyset, landsbyfølelsen, kunstuniversitetet, bohemtilværelsen og samholdet.

– Det er ikke så mange tradisjonelle gallerier igjen, men i dag er mange av byens restauranter og barer også gallerier, sier hun.

– Og om sommeren stiller vi ut kunst i gatene hver eneste kveld.

Kunstner Carmen Ferrer Macia (68) maler akryl i en stil hun kaller abstrakt symbologi og stiller ut sine verk på kunstmarkedet om sommeren. FOTO: MARI BAREKSTEN

Åge henter frem en liten historiebok han har skrevet. I Altea i mitt hjertekan vi lese at den lille byen vokste frem som et kunstsentrum på 60-og 70-tallet, mye takket være den kunstinteresserte borgermesteren Jose Planelles.

LES OGSÅ: STRANDPARADISET FORMENTERA 

Det nyåpnede boutiquehotellet La Serena ligger i Alteas gamleby og byr både på basseng og utsikt. FOTO: MARI BAREKSTEN

Han støttet byens kreative sjeler, selv under det strenge Franco-regimet hvor kunstnere ble forfulgt. Det var også denne mannen som besluttet at alle husene i byen skulle males helt hvite. Lik et lerret, som venter på sitt første malerstrøk.

Kunstnerisk tapas

Tapas og rødvin! Spansk ferielykke. FOTO: MARI BAREKSTEN

Altea, som betyr «jeg helbreder deg», har en lang og interessant historie og både iberikere, fønikere, grekere, kartagere og romere har satt sitt preg på byen.

Ja, til og med pirater, som plyndret kystbyen utallige ganger på 1500-tallet. Angrepene førte til at en bymur ble som beskyttelse, rundt det som i dag er gamlebyen. Noe byens beste tapasrestaurant har latt seg inspirere av. Xef Pirata, ligger rett utenfor hovedporten, og serverer kreativ tapas og digge smaksmenyer.

LES OGSÅ: GOURMET FRA BAR TIL BAR 

– Jeg får inspirasjon fra hele verden, og lager leken tapas med sterke farger og smaker, sier kjøkkensjef Lucio Saldias (35) og serverer en rekecarpacciomed guacamole og druer – den første av åtte retter.

– Her er vi ikke redd for å eksperimentere. Jeg kan for eksempel blande peruanske mattradisjoner med spanske eller italienske med franske, sier han og fortsetter matfesten med både andedumplings, røkte sardiner og søt aubergine med honning.

Drinker

Altea er ingen stor festby, men har flere sjarmerende barer. Etter siestaen settes bord og stoler opp i de små trange gatene og skaper en herlig middelhavsstemning.

LES OGSÅ: DEN NYE VINEN PÅ MENORCA 

På La Mascarada kan man kombinere barbesøk med å se på alle de interessante maskene, som nå avdøde Captein Curt hadde samlet på under sine 24 år til sjøs.

For byens beste mojitos bør du se mot den kunstneriske baren AlteArte.

Den koselige vinbaren L’ombú ligger i Carrer Sant Miguel, og har masse spennende lokal vin på vinkartet. FOTO: MARI BAREKSTEN

– Vi serverer 40 ulike mojitos. Med alt fra pasjonsfrukt til lavendel og ingefær, sier eier Sara Wilson (39).

Baren har også en av byens hyggeligste uteserveringer, med små bord og stoler oppover en steintrapp.

Det perfekte stedet å avslutte kvelden i en av Spanias fineste byer.

Både Albir og Altea ligger i samme bukt, med lange strender og deilig badevann. FOTO: MARI BAREKSTEN

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN