Vin og måltider nytes i idylliske omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Vin og måltider nytes i idylliske omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Den lille, sjarmerende vingården ligger i grønne omgivelser like utenfor landsbyen Sant Lluís, helt sør på øya. Her er moderne designelementer blandet med gamle redskaper og møbler – det i seg selv er et bilde på Menorcas vinproduksjon.

Gammel tradisjon

I likhet med sine naboøyer har Menorca egentlig lang tradisjon med vinproduksjon. I flere tusen år produserte øyboerne vin til eget bruk. Da britene styrte øya på 1700-tallet, økte produksjonen kraftig og mye ble eksportert.

Etter at britene trakk seg tilbake og overga øya til Spania i 1802, flyttet mange og handelsaktiviteten dalte. I tillegg kom det et heftig luseutbrudd, som ødela mange av rankene. Vingårdene forfalt og produksjonen var ikke noe å snakke om. Men de siste tiårene har dette snudd: Flere har pusset støvet av gamle vinkjellere, plantet drueranker og revitalisert en gammel tradisjon.

Vindens vin

I 1979 plantet Carlos Anglés (65) sine første vinranker, men vinproduksjon tar tid og vingården ble ikke offisielt åpnet før i 2004. I dag er vingården på 14 hektar, med åtte druetyper. 100 000 flasker produseres i året, som gjør Binifadet til Menorcas største vinprodusent. De er også de eneste som produserer musserende vin – lagd etter champagnemetoden.

Siden åpningen i 2004 har Binifadet vokst til å bli Menorcas støste vinprodusent. De produserer hele 100.000 flasker i året. Foto: Mari Bareksten

Siden åpningen i 2004 har Binifadet vokst til å bli Menorcas støste vinprodusent. De produserer hele 100.000 flasker i året. Foto: Mari Bareksten

– Ser dere muren som omringer vinrankene, spør Silvia og peker på steinmurene som er typiske for Menorca.

Murene er satt opp som et puslespill uten noen form for bindemiddel, og beskytter vinstokkene fra den beryktede vinden «Tramuntana» som kommer inn fra nord. Det er også denne vinden som gjør at vinen på Menorca skiller seg ut fra vinen på naboøyene.

– Den gir vinen en spennende touch. Den er langt mindre søt, og mye mer fruktig og frisk, enn vinene som produseres på for eksempel Mallorca, sier hun.

LES OGSÅ: SOFISTIKERTE IBIZA

Biosfærereservat

I 1993 ble Menorca erklært et biosfærereservat av UNESCO, en kvalifikasjon som krever et sterkt engasjement til naturbevarende samfunnsutvikling. Over 40 prosent av øya er fredet, og mange driver økologisk og biodynamisk landbruk.

– Selv om vi ikke produserer økologisk ennå, har vi et sterkt fokus på miljø i produksjonen vår, sier Sílvia.

Etter omvisning er det obligatorisk med vinsmaking og tapasspising. Foto: Mari Bareksten

Etter omvisning er det obligatorisk med vinsmaking og tapasspising. Foto: Mari Bareksten

På gården jobber de med integrert plantevern, som betyr at kjemiske midler kun brukes ved behov, og kun slik at miljøet skades minst mulig. I tillegg plukkes alle druene for hånd.

– Siden vi lever i et biosfærereservat, er vi er vant til å vise spesiell omsorg for naturen, og er veldig bevisste på miljøet, sier hun.

LES MER OM SPANIA

Samlingssted

Den guidede turen på gården ender i baren, hvor de blanke vintankene er en viktig del av interiøret. I tillegg til å smake på ulike viner, får vi servert lokal ost akkompagnert av syrah-syltetøy lagd på egen vin.

Vingården har egen restaurant. For Binifadet er mer enn en vingård, det er et samlingssted. Foto: Mari Bareksten

Vingården har egen restaurant. For Binifadet er mer enn en vingård, det er et samlingssted. Foto: Mari Bareksten

Etter vinsmakingen har vi booket bord på uteserveringen på gårdens hyggelige restaurant. For Binifadet er mer enn en vingård, det er et samlingssted.

Bordet vårt har utsikt mot vinrankene, og over oss henger en avskåret vinflaske som nå brukes til lampe. Vingården prøver å gjenbruke mest mulig, og derfor kan vi i butikken kjøpe vinsåpe, vinsyltetøy og geitost med rødvinsskorpe.

Etter et stort og deilig måltid av lokale tapasretter, får vi til slutt servert sorbet laget av gårdens egne vindruer. En perfekt avslutning på besøket hos en av Middelhavets hyggeligste vingårder.

 TILBAKE TIL HOVEDSIDEN