Et bad etter jobb: Jesus Martin nyter strandlivet på Los Cancajos hver eneste dag etter jobb. Foto: Runar Larsen

Lava livet! Jesus går ikke på vannet. Han har i stedet slått seg ned i den svarte lavasanden på Playa de los Cancajos hvor bølgene skyller inn mot land. – Jeg er lærer for en førsteklasse, så da er det fint med litt strandliv for å roe ned, smiler Jesus Martin (31).

Lavasanden er myk, men fargen ikke det folk flest forbinder med den perfekte stranda. Skjønnhet er subjektivt, og for den nordvestligste av Kanariøyene har dette vært et tveegget sverd. Fraværet av langstrakte, gylne strender og en noe utfordrende infrastruktur gjorde at turismen på La Palma havnet i skyggen av større øyer mer egnet for klassisk charterturisme, noe som fortsatt preger det relativt kompakte, men likevel svært så allsidige reisemålet, som har fått kjælenavnet «Isla Bonita» – den vakre øya.

Grønt og skjønt

– Landskapet minner mer om Madeira enn det tradisjonelle bildet på Kanariøyene, mener Anton Hosinsky (52).

Svensk-italienske Anton har fulgt utviklingen på La Palma på nært hold siden han flyttet til øya sammen med familien tidlig i tenårene, hvor han jobber som både turistguide, pianolærer og bonde.

Edens hage: La Palma er en øy med sterke kontraster. Fossen i Los Tilos er et populært turmål, bare noen kilometer fra kysten. Foto: Runar Larsen

– Bananproduksjon er viktigste industri her. Turisme er et stykke ned på listen, men etter at vi har vært i nyhetene på grunn av vulkanen så lenge, har de fleste i alle fall lært seg forskjellen på La Palma og Las Palmas, sier Anton.

La Palma er nemlig et ubeskrevet blad for de aller fleste, og navnelikheten med øyhovedstaden på Gran Canaria skapte faktisk stor forvirring selv blant spanske journalister da lavaen begynte å strømme ut over området Cumbre Vieja sørvest på øya.

LES OGSÅ: BARCELONA IS BACK!

Vulkansk

Vulkansk aktivitet er ikke elefanten i rommet på La Palma, det er en del av livet. Det er ikke noe nytt. Den eldste befolkningen husker fortsatt utbruddet fra Teneguia i 1971 – som riktignok var en liten fyrstikk sammenlignet med det voldsomme utbruddet høsten 2021. Men livet går sin gang, på godt og vondt. Et par-tre mil i luftlinje fra den nye vulkanen, framstår regnskogen i Los Tilos som et frodig paradis.

Lavastrand: Los Cancajos like utenfor øyhovedstaden Santa Cruz er den fineste stranda på La Palma. Foto: Runar Larsen

– Det er kort vei fra Mordor til Edens Hage på La Palma, sier Anton Hosinsky – som håper La Palma kan seile opp som et hett reisemål også av andre grunner enn glødende lava.

– Det er klart det er tragisk for alle som er berørte, og landskapet på deler av øya endres for alltid. Men vi kommer oss videre. Og det er trygt å reise hit. La Palma vil alltid være et eventyr av et reisemål, understreker han.

Stjerneklart

Høydepunktene er både høyt og lavt. Dette er et av verdens beste steder for astronomisk forskning og stjernetitting, og på toppen av øya – rett ved øyas høyeste fjell Roque de los Muchachos 2426 moh. – holder flere internasjonale forskningsstasjoner til, med enorme observatorier. Men stjernehimmelen er ekstra tydelig selv for det blotte øye.

Basseng: Saltvannsbassenget Charco Azul byr på badeliv skjermet for bølgene, men helt ute ved havet. Foto: Runar Larsen

La Palma er ingen utpreget strandfavoritt, men det er likevel gode muligheter for å bade. Saltvannsbassengene i Charco Azul er et godt eksempel på at karrig kyst også kan invitere til avslappende badeliv,  mens Playa de Tazacorte er det nærmeste du kommer «Syden-følelsen» her ute.

Bylivet

I øyhovedstaden Santa Cruz venter spansk sjarm og gode spisesteder, og et svært avslappende tempo. Husene langs Avenida Maritima og havnepromenaden er gode eksempler på den karakteristiske kanariarkitekturen, hvor balkonger av tre er som funksjonelle kunstverk – alltid pyntet av fargerike blomster.

Kanaristil: Øyhovedstaden Santa Cruz er vel verdt et besøk. Her finner du både interessant arkitektur, gode restauranter og muligheter for litt shopping. Foto: Runar Larsen

I nettverket av brosteinsdekte gågater inne i sentrum, er det et mylder av butikker, restauranter, kafeer og gallerier. Byen har knapt 15 000 innbyggere, men gir likevel en fin smak på spansk storbyliv. Her er ikke måltider på restaurant forbeholdt spesielle anledninger, det er en del av livet. Sånt skaper liv.

LES OGSÅ: DEN GLEMTE KANARIØYA

I bananlunden

Christina Baur-Wirbser rydder litt i hylla med armbånd laget av vulkanske steiner. Hun trives godt med jobben i designbutikken Lava Christina i sentrum av Santa Cruz, men innrømmer at det ikke er urbane gleder som gjør at hun har bosatt seg på øya.

En perfekt øy: Christina Baur-Wirbser er smykkedesigner med base i Santa Cruz. Hun mener La Palma er den mest attraktive av alle Kanariøyene. Foto: Runar Larsen

– Det er noe spesielt med hele denne øya. Det kan ikke forklares, det må oppleves, sier den tyske damen som har bodd på La Palma i over 30 år.

– Et tips: Dra til San Andres. Der trives jeg spesielt godt. Bading i Charco Azul, vandring gjennom bananlundene helt ute ved havet, og ikke minst hyggelige restauranter i rolige omgivelser, med typisk byggestil fra Kanariøyene, komplett med svale bakgårder, fremhever Christina.

– Dette er i det hele tatt en perfekt øy, synes hun.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN