Lopesan Villa del Conde Resort and Thalasso kan smykke seg med fem stjerner. Foto: Lopesan

1. Luksuslivet

Den sørlige delen av Gran Canaria er preget av masseturisme, og omtrent hele veien fra Bahia Feliz til Taurito er det tett i tett med ferieleiligheter og hotellresorter. Men selv godt vante turister vil finne et passende reisemål på «turiststripa», hvor en rekke stilige resorter er som destinasjoner i seg selv. For velvære og luksus er særlig Meloneras-området et godt tips, hvor de moderne flaggskiphotellene i Lopesan-kjeden (Villa del Conde, Baobab Resort og Costa Meloneras) er deilige resorter. Glem heller ikke Riu Melonaras, som muligens har det heftigste evighetsbassenget på hele øya.

Lag den perfekte bilkjørings-spillelisten og legg ut på roadtrip Foto: Istock

2. Roadtrip

Joda, du kan tilbringe hele ferien ved bassengkanten. Men om du har bare et snev av eventyrlyst og utforskertrang, er det på sin plass å finne ut av dette minikontinentet alle skryter av. Det er derfor du skal leie bil (hva med en kabriolet?) og kjøre hele øya rundt. Med en blanding av motorvei langs sør- og østkysten og svingete veier opp mot fjellet og inn i dalene, er alt lagt til rette for en innholdsrik roadtrip. Fra sør kjører du raskt opp til Las Palmas, og fortsett deretter vestover GC200 og hele veien tilbake til sørkysten. Et godt tips er å svinge innom fjellbyer som Teror og San Mateo på markedsdagene, for spiselige suvenirer og en generell følelse av å komme litt utenfor tråkket. De fleste hotell kan bistå med leiebil for en dag, ellers er det mange alternativer på flyplassen.

Casa Martell er en favoritt blant fastboende. Foto: Torild Moland

3. Kulinarisk reise

Tenerife er fortsatt storebror når det gjelder kulinariske fristelser på Kanariøyene, men også Gran Canaria har blitt et egnet reisemål for gastronomer. Nivået på restauranter blir stadig bedre, og Los Guayres på Cordial Mogan Playa Hotel og Aquarela i Patalavaca kan skilte med hver sin stjerne i den eksklusive Michelinguiden. Men også markedene i Las Palmas (Mercado Central, Mercado del Puerto og Mercado de Vegueta) fortjener et besøk, særlig om du vil finne den kulinariske sjelen til Gran Canaria. Legendariske Casa Martell litt utenfor allfarvei i Santa Brigida er en annen perle – og en favoritt blant norske fastboende.

LES OGSÅ: ET KONTINENT I MINIATYR

Las Palmas er en skikkelig metropol og kan by på alt du forventer av en storby. Foto: Runar Larsen

4. Hipt og historisk

Storbyen Las Palmas har utviklet seg voldsomt de siste tiårene, og er blitt et herlig reisemål i seg selv som godt kan være base for ferien. Dette er faktisk Spanias niende største by, og en skikkelig metropol med alt du forventer fra en storby. Bydelen Vegueta har historie og shopping (sjekk ut Calle Triana for moderne shopping), mens Playa de las Canteras er øyas beste strand. Strand og storby på samme sted, altså. Hotel Reina Isabel har historie tilbake til 1960-tallet, og er et stilig alternativ for den som vil nyte storbyliv og strand på samme sted. Historiske Hotel Santa Catalina er et av landemerkene i den hyggelige byen, og et av øyas mer ærverdige overnattingssteder. Las Palmas er både hipt og historisk.

Landhotellet Redondo de Guayedra er perfekt for den som søker ro. Foto: Runar Larsen

5. Nydelig i nord

Noen ganger er det best å trekke seg tilbake og nyte feriedagene i fred og ro. Også Gran Canaria har stille oaser og skjulte perler tilgjengelig med bil. Landhotellet Redondo de Guayedra tilbyr for eksempel landlig luksus langt utenfor tråkket, men ikke mer enn en halvtimes kjøring fra Las Palmas. Et skikkelig idyllisk sted, perfekt for den som trenger ro og fred midt i naturen. Husk gode sko, for her kan du også gå fine turer i fjellet. Stranda med sort lavasand er gangavstand fra hotellet – som dessuten har et lite basseng, tennisbane og treningsstudio.

Bystranda i Las Palmas Amadores har noe for enhver strandløve. Foto: Runar Larsen

6. Strandperler

Generelt sett er de fineste sandstrendene i sør. Sanddynene i Maspalomas er en bølgende miniørken som strekker seg helt ut mot havet. Sjøen her kan være litt røff om det blåser friskt, og da kan Amadores være et godt alternativ. Med palmesus, turkist badevann og idyll som hentet fra en deilig øy i Karibia er dette en smellvakker strand. Sørkystens mest idylliske strand passer for alle, fra småbarnsfamilier og vennegjenger til dem som trenger fred og ro – eller vil ha ekstra stil og luksus med lounge på Amadores Beach Club. Bystranda i Las Palmas er strandløvenes lekeplass. Playa de las Canteras ligger midt i byen, og lokker både surfere, barnefamilier og solslikkere.

LES OGSÅ: MEDISIN MOT CHARTERFEBER

Roque Nublo ruver 1813 meter over havet og byr på spektakulær natur. Foto: Istock

7 Kom i form

Først yte, så nyte. En tur i fjellet er balsam for sjelen, og på øya med den varierte naturen finner du fotturer i all slags geografi. Selv rett fra turistresortene i sør går det stier opp på fjellet, men de fineste fotturene er inne i høylandet. Den luftige turen i lett terreng til ikoniske Roque Nublo (1813 meter over havet) er et selvsagt høydepunkt (kombiner gjerne med opphold på historiske Parador Cruz de Tejeda), men også den spesielle vandringen ned i vulkankrateret Caldera da Bandama er vel verdt innsatsen. Ellers bør spreke strandløver merke seg Güigüi. Det krever litt innsats for å finne fram til denne stranden, og skal du komme hit på egen hånd, er det tre timers vandring (hver vei!) fra Tasartico, gjennom litt krevende landskap.

I området rundt den lille fjellandsbyen Artenara finnes det flere huler du kan sove i. Foto: Torild Moland

8. Huleboer for en natt

I den indre delen av Gran Canaria reiser fjellene seg steilt mot himmelen, noen steder dekket av irrgrønne pinjeskoger, andre av uttørkede småbusker. Her er daler og taggete topper, med myke sandsteinsfjell hullete som sveitseroster. Mange av hullene er naturlige og bare til pynt. Andre er gravd ut av mennesker, og tidligere hjem for øyas beboere – nå unikt overnattingsted for turister – sjekk for eksempel artenatur.com. Flere casas cuevas finnes i området rundt den lille fjellandsbyen Artenara. Her er det også et museum med samme tema, Museo Etnográfico Casas Cuevas de Artenara.

Puerto de Mogan er kjent som Gran Canarias Venezia. Foto: Istock

9. Blomstrende Puerto de Mogan

Denne fargerike fiskerlandsbyen sør på øya er et av Gran Canarias mest sjarmerende reisemål. Her får du fine hus, hyggelig stemning og ålreit strandliv på samme sted. Gyllen sand (importert fra Sahara!) over 300 beskyttet av en molo betyr at det også er familievennlig. Det idylliske feriestedet er likevel ganske annerledes fra de andre turistbyene i sør, og kan godt omtales som en oase midt i turistgryta. På grunn av mange kanaler, broer og fargerike bygninger er Puerto de Mogan kjent som Gran Canarias Venezia. Her er det dessuten svært fargerikt, og gatene er ofte pyntet med vakre blomster.

En seilbåt er et prima sted for å speide etter delfiner og skilpadder. Foto: Istock

10. Sett seil

Sola skinner, sjøen frister. Hva er vel da bedre enn å mønstre på en seilbåt skreddersydd for fine dager til sjøs? Blue Spirit Catamaran tilbyr båtturer for små grupper (maks 12). De seiler fra Maspalomas, og byr på en god mulighet for å studere «minikontinentet» fra avstand – samtidig som du nyter godt av mat og drikke ombord. De har alltid med padlebrett, kajakk og snorkleutstyr, så her kan du kombinere solslikking på dekk med aktive opplevelser på bøljan blå. Speid etter delfiner og skilpadder, og la humla suse med vind i håret og det gode liv til sjøs.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN