Skål for Alicante! Foto: Mari Bareksten

Med fristende tapas, et yrende matmarked og gode restauranter er Alicante blitt en av Spanias mest smakfulle storbyer. Men det er mer enn kulinariske nytelser som venter i den populære feriebyen på Spanias østkyst.

Her er både lange og brede sandstrender med vaiende palmer, et spennende kunstmuseum og solrike havnepromenader. Og byen er svært populær! Tall fra Norwegian viser at Alicante er flyselskapets mest populære reisemål fra Norge i sommer og strandbyen slår dermed både Barcelona, Palma de Mallorca og Malaga i popularitet.

LES OGSÅ: GATEMAT PÅ ITALIENSK

Spanske fristelser

Mens mange ser på Alicante som en inngangsport til badebyene på Costa Blanca-kysten, er den også et nydelig reisemål i seg selv. Og her finner du mye mer enn norske menyer og utvannede sangrias. For i motsetning til Benidorm og Torrevieja, som i all hovedsak er bygd opp av turismen, er Alicante en autentisk by med masse lokal, spansk sjarme. Spesielt om du er glad i god mat og vin.

Tradisjonell og hipp, smakfull og romantisk. Alicante er allsidig! Foto: Mari Bareksten

– Nå håper jeg dere er sultne, for nå skal vi besøke Alicantes mest autentiske tapasrestauranter, sier matguide Alberto Martinez (34) og ønsker velkommen til guidet tapastur med selskapet Ali-Oli Tours.

Vi skal utenfor turisttråkket og første stopp er matmarkedet Mercado Central, som har holdt det gående siden begynnelsen av 1900-tallet. Den gamle mathallen huser nesten 300 boder, hvor du finner alt fra oliven og mandelsøtsaken turrón til byens beste sushi. 

Ikke glem å spise tapas! Foto: Mari Bareksten

Og hver lørdag ved lunsjtider samles byens innbyggere utenfor markedet og spiser snacks de kjøper fra bodene, mens de skåler med øl og vin fra baren La Rotonda.

– Markedet gir en fin innføring i byens tapastradisjoner, sier Alberto og tar oss med bort til en slakter.

SMAKEN AV SPANIAS HVITE LANDSBYER

Lokal tapas

Store, vellagrede skinker omkranser disken, hvor lokal ost står på utstilling.

– Dette har dere kanskje ikke sett før, sier guiden og viser frem noe som ligner på en kjøttbit.

– Dette er mojama, som er tørket og saltet tunfisk. En lokal spesialitet dere skal få smake på vårt neste stopp, sier den matglade guiden og viser vei til den bittelille og sjarmerende tapasrestauranten Bar Guillermo, som ligger i den yrende og graffitimalte bydelen Mercat.

Den lokale spesialiteten blir kalt «havets spekeskinke» og er en eksklusiv råvare. Vi får også servert en russisk potetsalat, som har vært tapasbarens signaturrett i over 60 år.

– På denne tapasturen får ikke gjestene smake retter som calamari og «patatas bravas», men lokale spesialiteter som er typisk for Alicante, sier Alberto.

Avslutt kvelden i det hippe nabolaget Mercat eller på en barkrakk på en av byens mange tapasrestauranter. Foto: Alicante City Tours Board

Tapasbar til tapasbar 

Den gastronomiske rundturen fortsetter videre til byens beste tapasrestauranter, hvor vi får smake på alt fra vaktelegg med bittesmå glassål til saftig biff med turrónkrem. Rettene inntas alltid på barkrakker.

Og nettopp denne uformelle stemningen er nøkkelen til gode matopplevelser i Alicante.

– Finn en barstol i en liten tapasbar. Dropp restauranter med vanlige bord, råder Alberto.

Alicante er et godt utgangspunkt for strandløvene. Velg mellom bystranden Playa del Postiguet eller brede og lange Playa San Juan. Foto: Mari Bareksten

Det er også sånn mesterkokkene Ferran Adrià og Joël Robuchon spiser når de besøker strandbyen, og aller helst på barkrakkene til yndlingsrestauranten Nou Manolín.

– Ferran Adrià har sagt at Alicante er en av de beste stedene for å spise tapas i Spania, siden de har en god miks av ingredienser både fra havet og fra fjellene, sier Alberto.

OSLOS 10 BESTE UTESERVERINGER

Historisk 

Gastronomien i Alicante er også formet av byens historie. De første til å bosette seg i området rundt Alicante var iberiske stammer for rundt 7000 år siden. Siden har området vært bebodd av både fønikere, grekere, kartagerne og romere, som alle har satt sitt preg på byen.

Kul gatekunst. Foto: Mari Bareksten

Alicante blomstret spesielt etter at jernbanen ble bygget i 1858. Den knyttet havnebyen og kysten til de store innlandsbyene. Dette har gjort Alicante til en smeltedigel, og en fin måte å føle på den gamle stemningen er å vandre gjennom det kunstneriske og bohemske nabolaget Santa Cruz og videre opp til festningen Santa Bárbara for å se på solnedgangen med byens beste utsikt. Et godt tips er å ta med en flaske vin, som kan nytes på toppen etter den bratte turen til fots eller med heis opp til toppen.

Alicante i solnedgang 

Derfra har du utsikt over hele den vakre havnebyen.

– Byen blir virkelig vakker i det gylne lyset, sier Daniel De La Fuente (29).

Han sitter på muren og nyter de siste solstrålene med en is, sammen med kameraten Louis (25). 

Start dagen med kunst på MACA. Foto: Mari Bareksten

Steinfortet som ruver på toppen av fjellet Benacantil ble bygget på slutten av 800-tallet og har gitt byen strategiske fordeler. Det har også blitt gjort arkeologiske funn fra både bronsealderen og romertiden her.

Alt dette og mer kan du lære om på museet MUSA, som ligger på toppen av festningen. Lysten på mer moderne kunst? Alicante har også et nyrenovert og spennende moderne museum.

MACA, som ligger i gamlebyen foran den vakre basilikaen Santa María, stiller ut verker fra kjente spanske kunstnere som Pablo Picasso og Alicante-skulptøren Eusebio Sempere – helt gratis. Anbefales!

FLERE SAKER FRA SPANIA

Skoshopping strandliv

Solnedgangen ses best fra toppen av byen fra slottet Santa Bárbara. Foto: Mari Bareksten

Alicante er ingen stor shoppingby, i motsetning til Palma de Mallorca og Barcelona, men hvis du er glad i sko ligger Elches berømte skofabrikker kun en halvtime unna. Her er det mulig å gjøre gode kupp til føttene.

Den lille landsbyen står for hele 42 prosent av landets skoproduksjon, med merker som Pura Lopez, Panama Jack og Ana Roman i tet. Hvis du vil shoppe i Alicante bør du se mot kjøpesenteret El Corte Inglés eller handlegatene Calle del Teatro og Calle Jerona.

Og sist – men ikke minst: Strendene. Bystranda i Alicante er bred og fin, men det kan bli trangt om plassen i sommermånedene.

Tar du trikken ut til Playa San Juan er det mye bedre plass og langs strandpromenaden er det flere steder å nyte en god og lang lunsj. I solveggen til restauranten Casa Julio sitter Carlos da Silva (55) og Cathrine Pereira (51) og spiser blåskjell og drikker vin.

– Det beste med Alicante er været, menneskene og kombinasjonen strand og storbyliv, sier paret som selv bor i gamlebyen.

– Og maten da, selvfølgelig. Vi elsker å spise fersk sjømat på stranden til lunsj og dra inn i gamlebyen for å spise tapas om kvelden, legger Carlos til.

Costa Blancas mathovedstad leverer altså både på stranden og på en barstol. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN