De aller fleste forbinder desember med julelys i gatene, fargerike juledekorasjoner i de tusen hjem, pepperkakebaking og hyggelig tid med familie og kjente.

Men ikke alle er like glade i julen. For noen blir pakkepresset for stort, de synes samvær med familien er vanskelig eller de har rett og slett ikke ork til å bake sju slag kaker og produsere hjemmelagde julekort.

Løsningen? Det kan være å reise vekke fra det hele.

SE TIPS TIL HVOR DU KAN REISE LENGER NED I SAKEN

Julereiser snart utsolgt

Stadig flere nordmenn velger å reise bort i jula. Og to år med pandemi har åpenbart ikke dempet dette behovet, snarere tvert imot.  Alle de store turoperatørene melder at salget av julereiser nå er tilbake på – eller over – nivået før pandemien.

– Julesalget går veldig bra, og ligger nå hakket over nivået på samme tid som før pandemien. 8 av 10 reiser i julehelga er solgt, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

Også konkurrenten TUI opplever stor interesse for julereiser. Her er nivået tilbake til 2019, og desembersalget totalt er faktisk opp med 27 prosent.

Det finnes mange fine steder man kan gjemme seg i julen – som blant vinrankene på Lanzarote. Foto: Ronny Frimann

– Det er godt å se at bestillinger av reiser i julen ligger på nivå med 2019. Vi prioriterer opplevelser nå, og vi vil nyte de i kjente omgivelser, sier TUIs kommunikasjonssjef Nora Aspengren.

Ikke overraskende er den mest populære destinasjonen Kanariøyene, med Gran Canaria i spissen. Også Kapp Verde, Emiratene og Thailand er populære hos de reisebyråene.

– Samtidig ser vi en økning i etterspørselen rundt både julefeiring i Thailand og Emiratene. Sistnevnte utmerker seg spesielt blant barne- og tenåringsfamilier, forteller Rivera.

– Prismessig er dette på mange måter den beste julen på lenge hos oss, spesielt hvis du reiser på julaften eller 1. juledag. Ønsker man å feire juledagene hjemme kan man gjøre enda bedre kupp i nyttårshelgen.

REISETIPS LENGER NED I SAKEN

LES OGSÅ: REIS I JULENS FOTSPOR

Om du vil sjekke inn på hotell i julen er Savalen Fjellhotell & Spa et godt alternativ. Foto: Torild Moland

Reiser fra stresset

Og blir vi egentlig lykkeligere av å reise bort fra julestria?

Det kommer helt an på, mener Hilde Grønningsæter, stressforsker og førsteamanuensis ved fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Vi er forskjellige, og det er et fint alternativ å kunne reise – men det er ingen flukt, påpeker forskeren.

– Veldig mange er litt bekymra rundt juletiden. En gruppe gleder seg ellevilt for de elsker å pynte og bake og samle familien. Så har du de som synes jula er en utfordring, at den kommer på toppen av alt, det er dyrt og alt er så synlig der barna har en ranking etter jul hva slags gaver de fikk.

Hva med å feire jul blant rismarkene i Sapa i Vietnam? Foto: Ida Danielsen

Uansett hvorfor man reiser, enten det er fordi man vil rømme fra julemaset, er ensom eller rett og slett vil ha mer tid med familien, er det viktig å avklare hva man forventer, mener forskeren, og oppfordrer alle – enten man er hjemme eller ute – å avklare med resten av familien hvilke forventinger de har.

– Jeg tror alt for få orker å ta den diskusjonen i egen familie, enten det er å reise til utlandet eller på hytta. Så sett av litt tid med dine nærmeste og ta en liten prat om hva skal til for at du skal ha en fin jul, oppfordrer hun.

Der jula er forbudt

Når forventingene er avklart, er det lettere å diskutere hva slags reisemål som eventuelt kan være aktuelt. Drømmer dere om en jul med sand mellom tærne og julenisser på stranda? Eller vil dere helst ikke høre en eneste Bjelleklang?

I noen land er det faktisk forbudt å feire jul, som i mange arabiske land inkludert Saudi-Arabia, Somalia, Tadjikistan og Brunei. Heller ikke diktatoren Kim Jong Un er så begeistret for julefeiring, og i 2017 bestemte han at høytiden skulle bli forbud i Nord-Korea. I stedet oppfordret han folket om å feire sin bestemor, Kim Jong-suk, som ble født julaften i 1919. 

I flere land er det ikke så vanlig å feire jul, spesielt i muslimske og buddhistiske land.

I Pakistan er juletiden faktisk høysesong for bryllup, og i Kina skal ikke vestlige høytider feires overhodet. Heller ikke tradisjonelle feriedestinasjoner som Thailand og Vietnam feirer egentlig jul. Men det er heller ikke forbudt, og derfor er det vanlig å se juletrær i hotellresepsjoner og bartendere med nisseluer i turistområder.
Og så er det forskjell på jul som religiøs høytid og som kommersielt konsept, og flere land hvor julen ikke offisielt feires er det likevel pyntet på for eksempel shoppingsteder.

LES OGSÅ: JULEBYEN KØBENHAVN

Vil du finne et land der man kan senke skuldrene, men fortsatt ferie jul i annerledes omgivelser – prøv en av disse destinasjonene:

Bondi beach i Sydney i Australia er populært blant surfere og i julen tar mange på et julenissekostyme. Foto: Mari Bareksten

Australia

Her er det sommer når vi har vinter, og jula feires med surfende julenisser og damer i julebikini på Bondi Beach. Ribbe er ikke tradisjon som her, selv om du får kjøpt råvarer til å lage den selv. Derimot spiser de store mengder sjømat, og har en egen christmas pavlova som minner mistenkelig om vår egen 17-mai versjon. Australia er for øvrig et morsomt land å feire nyttår, siden det er et av landene der det nye året starter først (Tonga er det aller første).

Thailand. Foto: Torild Moland

Thailand eller Vietnam

Det kan føles absurd å gå rundt på stranda i turkise omgivelser og høre «I´m dreaming of a white christmas….» strømme ut fra høylytte anlegg på strandbarene. Servitører og bartendere har gjerne tatt på seg nisseluer for anledningen, og ethvert hotell med turister har juletre i resepsjonen. Alt dette til tross for at Thailand er et buddhistisk land der julen egentlig ikke feires som høytid. Men det er også veldig koselig – nyt en avslappende julemiddag på en strandrestaurant med sand mellom tærne, før dere sender rislykter til himmels med ønsker om et godt, nytt år.

Hva med en eksotisk jul i ørkenen? Foto: Torild Moland

Oman eller Dubai

Selv om jula regnes som en kristen høytid, finnes det mange muslimske land der jula også feires. I Dubai har de aller fleste hotell og shoppingsentre juledekorasjoner, og ikke overraskende har Dubai til og med produsert verdens største julekule som var hele 7×5 meter og veide 1100 kilo. I nabolandet Oman er stemningen helt annerledes, her er det ingen høye bygninger eller hektiske turistattraksjoner. Oman er tradisjonsrikt og tradisjonelt – likevel er det lett tilgjengelig. De fleste omanere følger en egen form for islam, Ibadi, som er mer tolerant enn Sunni og Shia, og det er derfor ikke uvanlig å se dekorerte juletrær i shoppingsentrene og hoteller og høre julesanger når 25. desember nærmer seg.

Hva med en romantisk jul for to på Fuerteventura? Foto: Ronny Frimann

Kanariøyene

80 prosent av de som har bestilt en pakketur i jula reiser til Kanariøyene, hvor jul er stor stas og sånn sett kanskje ikke det beste stedet å slippe unna jula om det er det man ønsker. Her er det julepynt i alle gater, hotell og butikker; restaurantene frister med egne julemenyer, og det eneste som skiller jula på Kanariøyene fra Norge er mangelen på snø. Men hva med å lage en sandmann isteden?  Og husk at det er hele åtte øyer på Kanariøyene, så kanskje velg en annen enn Gran Canaria? Fuerteventura er øya med de lengste, hviteste strendene, mens Lanzarote er en alternativ øy med et månelandskap av lava – der de produserer vin på en hel spesiell måte.

Norge

Bli enige om å kaste tradisjonene og bare gjøre noe hyggelig sammen, enten det er å ta inn på hotell i fjellheimen, dra på storbytur eller leie en billig hytte. Faktisk er mange av de største hotellene allerede fullbookede, så her gjelder det å være tidlig ute. Det trenger heller ikke å koste et helt feriebudsjett å få noen dager fri, både inatur, DNT, Statskog og airbnb er gode og billige alternativ. BUA eller Pinsj låner/leier ut billig ski og akebrett.

Om du drømmer om en hvit jul finnes det flere hytter å leie i Budor. Foto: Ronny Frimann

Og skal du på fjellet, kan det lønne seg å holde seg unna de største skistedene og heller tenke alternativt. Hva med å leie hytte på Budor, inngangsporten til Hedmarksvidda (og et fint alternativ til Sjusjøen), eller ta inn på Savalen Fjellresort& Spa for en annerledes hotelljul. Vær kreativ, og ikke glem å nyte – julen skal være noe hyggelig, uansett hvor den feires.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN