Portrettfoto av Sofi Lundin
SOFI LUNDIN (39) Instagram: @sofi_lundin Den svenske frilansjournalisten og – fotografen Sofi bor og jobber delt mellom Norge og Uganda – og skriver månedlig hjem om sine opplevelser. Foto: Privat

Morgensolen maler oransje striper på noen dyreskinn som dekker rommets leirgulv. Kvinnen i rommet plukker opp en håndfull med skjell fra gulvet og rister de i hendene. Foran henne ligger pengesedler i en haug med skjell, perlehalsbånd og andre smykker. 

Så kaster hun et blikk på en mann som sitter på et gulvteppe ved siden av henne. Hun lener seg forover, legger skjellene på dyreskinnet og begynner å spå fremtiden til mannen i rommet. 

Tradisjonell healer

Vi er i en liten landsby utenfor byen Gulu i Nord-Uganda. Her har Josephine Apwonyo (35) bodd helt siden hun giftet seg og fikk sitt første barn for rundt 15 år siden. Hun kaller seg selv for tradisjonell healer og til henne kommer folk fra mange steder i landet for å få hjelp med problemer relatert til både helse, familieliv og økonomi. Josephine har hatt spesielle evner helt siden hun var barn. 

Josephine Apwonyo, healer
Josephine Apwonyo er Hun er takknemlig for livet hun lever i dag, men hun ønsker at barna hennes skal få leve normale liv. Foto: Sofi lundin

– Alt begynte da jeg var ni år gammel. Jeg satt i klasserommet og fulgte undervisningen da åndene plutselig angrep meg. Det skjedde igjen og igjen og til slutt klarte jeg ikke å fortsette på skolen lenger. Åndene tok over livet mitt og jeg klarte ikke å leve normalt lenger, sier Josephine. 

LES OGSÅ OM KULE KIGALI

Kalt for heks

Familien hennes tok tidlig avstand fra henne og hun har blitt anklaget for å være heks i alle år. Det var først da hun gikk gjennom et spesielt rituale i voksen alder som åndene sluttet å plage henne. Ritualet gjorde henne åndelig og i stand til å hjelpe andre. 

Hennes evne til å helbrede sykdommer og spå inn i fremtiden har gjort henne kjent helt over grensen til nabolandet Sør-Sudan, og mange respekterer henne for den hun er i dag. Familien hennes har tatt opp kontakten igjen og kommer og spør henne om hjelp. 

LES OGSÅ: SAFARI FRA A TIL Å 

Håp for barna

I Nord-Uganda er det tradisjonen tro mannen i huset som bringer penger til husholdet. Her i familien er det Josephine som har bygget familiens hus og betaler skolegangen til de fem barna. Hun er takknemlig for livet hun lever i dag, men hun ønsker at barna hennes skal få leve normale liv. 

Helbreder sykdommer og spår inn i fremtiden.
Helbreder sykdommer og spår inn i fremtiden. Foto: Sofi Lundin

– Mine evner har gjort meg både kjent og rik, men åndene tok fra meg både skolegangen og familien. Jeg kunne hatt det så mye bedre med en god utdannelse og en vanlig jobb. Jeg håper virkelig ikke at barna mine arver disse evnene fra meg, sier hun.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN