Sara Atim (14) og søsteren Evaline deler plassen på et teppe utenfor familiens hjem. Det er januar, og på denne tiden av året er det vanligvis tørt på feltene her, men starten på nyåret har vært fuktigere enn vanlig. For Sara og familien teller hver regndråpe. Som de aller fleste i Paicho-distriktet i Nord-­Uganda lever de av hva jorden gir. Søsteren Evaline, som er en av familiens forsørgere, gror kassava og mais. 

Foto: Sofi Lundin

En byrde

Inntekten står imidlertid ikke i stil til utgiftene, og selv prisen på essensielle intimprodukter for kvinner blir uforholdsmessig store. 

– Menstruasjonen er en byrde. Til tider har jeg brukt over halve inntekten på bind, sier Evaline.

Hun ser ned i fanget på søsteren som ruller en myk rosa kopp mellom tommelen og pekefingeren. Like etter at Sara hadde sin første menstrua­sjon, fikk ­landsbyen besøk av Redd Barna og den lokale ­samarbeidspartneren WoMena. Med seg i bagen hadde de CleanCup (mens­kopper) og en plan for hvordan jenter skal kunne føle seg ­trygge når de har mensen. Sara og søsteren var to de første som fikk prøve menskoppene. 

– Jeg spiller nettball og mens­truasjonen ble et problem. Jeg var livredd hver måned når mensen kom. Nå kan jeg spille uten å være redd for lekkasje, sier Sara. 

Mensturasjonen er en byrde. Til tider har jeg brukt over halve inntekten på bind

HELSE: Lærer på grunnskolen Pagik, Dilish Aguti, underviser jenter i menstruell helse. Foto: Sofi Lundin

Norsk idé

Menskopp-­prosjektet begynte med den unge norske gründeren, Lene Eide, som er eier av menskopp­butikken CleanCup. Hun kom til Redd Barna med en ide: For hver menskopp hun solgte ønsket hun å ­donere bort én til jenter i Uganda. 

– Jeg ønsker å bidra til at jenter og kvinner kan leve hverdagslivet mest mulig normalt, selv med mensen – uansett om de bor i Norge eller Uganda, sier Eide. 

Undervisning om menstruell helse, hygiene og kroppen generelt, er en mangelvare på i Uganda. Menskopp-prosjektet har nå fått reproduktiv helse til å bli en del av utdannings­programmet.
– Menskopper bidrar til å løse mange problemer. De skaper trygghet hos jentene, hjelper familiene økonomisk og sikrer skolegang. Gjennom tett samarbeid med lokalbefolkningen ønsker vi å bidra til økt kunnskap om menstruell helse, samt å gi jenter et alternativ når de har mensen, sier Ketil Vaas, utdanningsrådgiver i Redd ­Barna og ildsjelen bak prosjektet.
I skyggen av et stort tre følger kvinner med på dagens undervisning. Her sitter skolejentenes familiemedlemmer som også har fått prøve CleanCup.

Foto: Sofi Lundin

Kunnskap

WoMena er på plass for å snakke om kvinnekroppen, puberteten og menstruasjon. Prosjektet CleanCup handler om så mye mer enn de rosa menskoppene. Det skal gi folk fra ulike deler av lokalsamfunnet kunnskap om temaet.
– Jeg ser starten på prosjektet i Nord-Uganda som begynnelsen på noe som skal videre ut i verden. Menskoppene er fremtiden, og om ti år finnes ikke noe annet, det er jeg sikker på. Dette prosjektet skal erobre verden, sier utdanningsrådgiver Ketil Vaas.

FÅ REISEINSPIRASJON RETT I POSTKASSA VED Å ABONNERE PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN