Hotelldrift i Afrika beskrives som frustrerende og vanskelig – men også morsomt og lærerikt. Vi har møtt tre nordmenn som har realisert hotelldrømmen i Kenya og Tanzania.

Hotell Afrika
Hotelldrift i Afrika beskrives som frustrerende og vanskelig – men også morsomt og lærerikt. Vi har møtt tre nordmenn som har realisert hotelldrømmen i Kenya og Tanzania —>
-8.783195, 34.50852299999997

Entreprenøren på Zanzibar
Bjørn Bøe (75) hadde aldri drømt om å drive hotell. Men så dro han på ferie til Zanzibar.
Han var i ferd med å avslutte et entreprenørprosjekt i Bosnia, og unte seg noen feriedager i Tanzania. Etter safari på fastlandet, var det tid for litt sol og strandliv på Zanzibar. Oppholdet på en liten men eksklusiv lodge på østsiden av øya falt i smak. På tampen av oppholdet kom han i prat med resortens amerikanske eier.
– Det viste seg at han ville selge, sier Bjørn Bøe.
Kort tid etterpå hadde stedet norsk eier. En vestlending i slutten av 60-årene var plutselig blitt hotellsjef. Dermed var det bare å reise tilbake til Krydderøya utenfor kysten av Tanzania for å ta fatt på en ny karriere. Sammen med sin finske kollega har Bøe siden 2008 drevet Zanzibar Retreat Hotel.
–Det har vært interessant og lærerikt. Alt som har gått galt, har gått galt. Det har vært veldig utfordrende, innrømmer 75-åringen som likevel aldri har angret på investeringen.
– Jeg er entreprenør av natur, og vil alltid skape noe. Og i hverdagen med hotelldrift på Zanzibar vet du aldri hva som vil skje. Det er spennende, synes han.
Selv om oppstarten var preget av stram økonomi, dagligdagse utfordringer med ustabilt strømnett – og ikke minst et litt frynsete rykte den forrige hotelleieren hadde etterlatt seg, har hotellet etablert seg som et populært sted for solhungrige turister.
– Det tok oss litt tid å rette opp dette, men i dag fremstår stedet som et av de fremste på øya, sier Bøe, som ikke har planer om å bli pensjonist av den grunn.
– Aldri i verden! Jeg har alltid lyst til å skape noe nytt, sier Bøe.
Han har allerede tatt fatt på nye utfordringer, og overtok i fjor Kaure Sand Beach Lodge på samme øy. Om driften av hotell nummer to går like bra som det første, skal Bjørn Bøe vurdere å ta det litt mer med ro.
– Da kan jeg tenke mer på hva pensjonisttilværelsen går ut på. Ellers er det nok av andre ting å gripe fatt i på denne øya, sier den tiltaksfulle 75-åringen.
INFO:
Hvem: Bjørn Bøe
Hva: Hotelleier og -driver på Zanzibar, Tanzania.
Hvor: Har drevet Zanzibar Retereat Hotel siden 2008, overtok senere også driften av Kaure Sand Beach Lodge.
+ Se ansatte blomstre opp og bli til noe.
– At betrodde medarbeidere ikke har vist seg tilliten verdig.
Foto: Privat
-5.877756499999999, 39.352893199999926
Fra ruin til hotell
Historien om Solfrid Engsets hotelleventyr handler om eventyrlyst og vilje. Men også et brennende ønske om lokal verdiskapning.
Innbyggerne i Mlingotini var vennligheten selv, men skepsisen var tydelig:
– Her kom ei dame – hvit sådan – som skulle drive hotell, i det som i praksis var en ruin, sier en lattermild Solfrid Gjengset (63) ti år etter at ideen om Bomani Beach Bungalows ble født i 2006.
Gjengset hadde tidligere bodd i Tanzania, og drev allerede et reisebyrået AD Travel, i dag Pearl Journeys.
– Det var ganske enkelt en ruin. Jeg flyttet inn i et skikkelig byggeprosjekt, sier hun.
Gjengset begynte omtrent med det samme å skritte opp og planlegge detaljer, med hyttebygging i Norge som nyttig erfaring.
– Det har vært en spennende prosess, og spesielt kulturforskjeller har vært utfordrende. Veien ble til mens jeg gikk, og de første gjestene overnattet høsten 2007, forteller «Mama Bomani».
I dag er Bomani Beach Bungalows et sjarmerende overnattingssted for den som vil oppleve det autentiske Afrika, langt utenfor turisttråkket. De 12 rommene har alle utsikt over Det indiske hav.
– Jeg har aldri vært opptatt av det kommersielle. Genuine opplevelser er viktigere for meg, sier hun.
Solfrid Gjengset har for lengst blitt akseptert av lokalbefolkningen, og den gode kontakten med de fastboende er svært viktig for den norske hotelleieren som tilbringer store deler av året i Tanzania.
– Fra beliggenheten på en liten høyde har vi utsikt mot en lagune. Naturen er helt fantastisk, og vi har kjøpt en lokal fiskebåt slik at gjestene kan være med ut på sjøen. Det er så stille og vakkert – og når folk fra landsbyen kommer for å synge og danse er det så autentisk som det kan bli, sier hotelleieren fra Norge.
INFO:
Hvem: Solfrid Gjengset
Hva: Har drevet Bomani Beach Bungalows siden 2007.
Hvor: Mlingotini nord for Dar es Salaam, Tanzania
+ Vakker natur, spennende kultur og flotte mennesker. Trygt land.
– Korrupsjon.
Foto: Privat
-6.478873000000001, 38.99859409999999
Drømmen om bushen
For Norbert Norman Tjore (40) er lodgen ved Maasai Mara bare begynnelsen på det som skal skje når han og kona Kristine blir 66.
Midt i den kenyanske villmarka, i konservatet Olare Orok rett nord for Maasai Mara-reservatet, ligger den ni rom store lodgen Amani Mara. Siden april i 2014 har den vært ekteparet Norbert Tjore/Kristine Moskvil Thorsen sitt hjem i Afrika.
Og husbonden, som selv flyttet fra Kenya til Norge som 15-åring, elsker det.
– Jeg syns det er helt fantastisk. Når jeg først er der, vil jeg nesten ikke hjem. Jeg trives med å være i Bergen også, i det moderne samfunnet. Men det går aldri mange ukene før jeg savner bushen, sier han.
Norbert beskriver livet i bushen som tøft. Det samme er konkurransen lodgene imellom, spesielt etter at terror og Ebola har gitt turismen i området en knekk. For Norbert er det imidlertid bare enda et argument for at nå er tida for å virkeliggjøre drømmen om å eie sin egen lodge – for dem som drømmer om det. Belønningen er nemlig stor.
– Det er tilbake til slik mennesket ble skapt, i pakt med naturen. Å leve blant ville dyr i helt åpen natur er fantastisk, sier han.
Derfor ser han frem til å kunne tilbringe mye mer tid i Afrika i fremtiden, når barna er store nok til å klare seg selv.
– Pensjonisttilværelsen blir i bushen, det er vi ganske sikre på.
INFO:
Hvem: Norbert Norman Tjore og kona Kristine Moskvil Thorsen.
Hva: Har drevet Amani Mara siden april 2014.
Hvor: Olare Orok Concervancy nord for Masaai Mara, Kenya
+ Å se at både gjester og de ansatte er glade og fornøyde, er fantastisk.
– Svært mye arbeid for å lykkes. Og det krever logistikkplanlegging av en annen verden.
Foto: Privat
-1.4895096, 35.14449119999995
LES OGSÅ:
Foto: Ronny Frimann
-8.783195, 34.50852299999997Relaterte artikler

Afrikas beste safarier
Den sørlige delen av Afrika er klodens beste sted for å komme tett på ville dyr. Men hvilken safari passer deg best? Her er 12 av kontinentets mest særegne safaropplevelser – perfekt for både nybegynnere og eksperter.

Spa i skjærgården
I vinterkulda kan alle trenge et avbrekk fra hverdagen – og hva er vel mer behagelig enn en helgetur til et av landets beste spahotell?

Norges mest smakfulle unike overnattinger
Noen steder er mer enn bare en seng og et tak over hodet. Disse ti byr på både unike omgivelser – og noe ekstra godt i magen.

Hotell i særklasse
Hva med å booke en natt eller tre på et hotell utenom det vanlige neste gang du skal ut og reise? Her er noen av Europas villeste og mest spektakulære overnattingsteder.

Barcelona is back!
Etter to år med pandemi og nedstengning, har Europas heftigste storby endelig våknet fra dvalen.

Vi ser inn i krystallkula!
Når, hvor og hvordan vil vi reise i fremtiden? Det er spørsmålet for både reisende og arrangører i et fortsatt noe usikkert reiseliv. Men det er grunn til optimisme, skal vi tro bransjen selv.