Skal seile halve jordkloden rundt. Foto: Familien Gamenius

For mor og far startet drømmen om å seile i Stillehavet for 16 år siden. Da la de ut på det som skulle bli en syv år lang seiltur, men allerede på vei over Atlanteren måtte de snu.

LES OGSÅ: HAIKET AFRIKA PÅ LANGS

Cathrine oppdaget nemlig at hun var gravid, og de så helst at datteren Edele fikk komme til verden på norsk jord. Siden da har familien økt med to til, og da seilereventyret på nytt skulle realiseres ble det med hele familien på fem.

LES OGSÅ: SEILFERIE I KARIBIA 

Kvalitetstid

De startet i Cork i Irland i august, og tok seg til blant annet La Coruña og Madeira før ferden gikk videre via Kapp Verde til Karibias øyrike. Det siste legget var 16 dager på sjøen. I strekk.

– Det beste med å seile med hele familien er nok tiden vi får sammen. Vi har ofte lange dager på sjøen hvor det bare er oss, så det blir lange måltider og mange timer med brettspill og gode samtaler, sier far Markus.

Men det å være fem personer på en 44-fots-seilbåt i et helt år kan by på både godt og vondt.

I land er det mye underholdning. Seilferie gir mye frihet, mener familien. Foto: Familien Gamenius

– Barna kjenner nok litt på det at man ikke kan trekke seg tilbake og bare være for seg selv. Og litt dårlig nettilkobling og snapchatmuligheter med venner er vel til tider også litt kjedelig, forteller Markus.

Lærerikt

Familietid på kjøkkenet. Foto: Familien Gamenius

Men de har nok av andre ting å fylle tiden med. Hver dag ute på sjøen har barna fire timers undervisning.

LES OGSÅ: SEILCRUISE I KROATIA 

Både Markus og Cathrine har bakgrunn som lærere, innen både biologi, språk og samfunnsfag, og sørger for at barna følger de samme læreplanmålene som elever her hjemme. De prøver også å knytte reisen opp til undervisningen, som da de i Spania tok toget til pilegrimsbyen Santiago de Compostela og gjorde religionsundervisningen litt mer spennende.

LES OGSÅ: FRA CAPE TIL KAPP

Men i land prøver de også å ha mest mulig fri, for blant annet å komme tett på den lokale kulturen, bli kjent med andre båtfolk – og lære å danse magedans.

Unike opplevelser

Når man for mesteparten av tiden er omringet av sjø passer det også godt at hele familien elsker å snorkle og bade. Med dyreinteresserte barn, og en biolog som far, er de alle enige i hva som har vært høydepunktene hittil:

– Vi har sett både hvaler, delfiner, skilpadde og månefisk. Og nå gleder vi oss veldig til å komme til Galápagos!

LES OGSÅ: ØYHOPPING PÅ DE FORHEKSEDE ØYER

Veien videre

Etter å ha feiret jul med en gruppe andre skandinaver på øya Bequia, der ribbe, juletre og snø ble byttet ut med hummer, sandstrand og tropiske regnskyll, satte familien seil mot Colombia, Panama og etterhvert Galápagos.

Delfiner, hval skilpadder og månefisk er bare noe av det som underholder familien når de seiler. Foto: Familien Gamenius

Seilingen byttes på ved skift, der mor og far tar fem timer hver om natta, mens Anders ofte tar kveldsvaktene og Edele og Aksen morgenene.

LES OGSÅ: RALLY I AFRIKA 

For familien som nærmest er oppvokst på båt, og som tidligere blant annet har seilt syv uker i Skottland og langs Norskekysten hver sommer, sitter seiling nærmest i margen.

LES OGSÅ: KORTCRUISE TIL BAHAMAS 

– Det beste er når vi får seile inn i solnedgang på åpent hav, i stummende mørke med en klar stjernehimmel over oss. Noen syns kanskje det virker skummelt, men for oss er dette livet helt perfekt.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN