Når sommeren heller mot høst kommer de siste dønningene med varme temperaturer, så vi pakket bilen med telt, soveposer og badeklær. Etter et lite stopp i Strömstad har også «godis» og grillmat fått plass i bagasjerommet. Værmeldingen viser sol hele uka: Finnes det egentlig en bedre ferieform enn det gode campinglivet over grensen?

HJEMMEKOSELIG CAMPING: Hanna og Magnus Söderlund driver den idylliske campingplassen Anfasteröd Gårdsvik, som byr på nærhet til både hav og skog og hjemmelagd mat. Foto: Paul Hughson og Mari Bareksten

Sveriges vestkyst lokker med både skjærgårdsidyll, langgrunne strender, sjømat og rimelige priser, men også campingplasser av beste kvalitet. Våre gode naboer er nemlig et av verdens beste campingland, med over 300 campingplasser. Man trenger heller ikke fortvile om man har teltskrekk. Mange av campingplassene har flotte hytter til utleie. Svenskene er også kjent for god service, og 16 campingplasser er klassifisert med fem stjerner – den høyeste bedømmelsen en campingplass kan få.

Piratcamping

En av de ypperste er Daftö Resort, som også flere ganger har blitt kåret til barnefamilienes favoritt. Feriestedet ti minutter sør for Strömstad har strender, lekeplasser, basseng og en helt egen fornøyelsespark med sjørøvertema.

– Skip o´hoi alle barn, sier Henrik «Todd» Janson (29) og hopper opp på sjørøverskuta for å lage show på scenen i Daftöland.
Norske Markus (5) følger spent med.

FEMSTJERNERS CAMPINGPLASSER: 16 campingplasser i Sverige er klassifisert med fem stjerner – den høyeste bedømmelsen en campingplass kan få. Her fra Daftö Camping. Foto: Mari Bareksten.

– Perfekt ferie når man reiser med barn, sier mamma Lise Lauritzen (35).

I tillegg til piratteater, sjørøverdisko og seilskuteformede badesklier, kan man også bo som en ekte pirat. «Piratbyn» har hytter med sjørøvertema, og i «Döskallebyn» går det hengebroer mellom de små trehyttene.

LES OGSÅ: 10 OVERNATTINGER HOS SØTA BROR

– I normale tider er over 60 prosent av gjestene våre nordmenn, og nå som flere regioner i Sverige har blitt grønne er vi veldig glade for at våre norske gjester har begynt å komme tilbake. Solen skinner og campinggjestene nyter sommervarmen, sier Mette Kjempe (61) som driver den populære campingplassen. 

Trygg camping

Det er ingen tvil om at camping i Sverige er en feriefavoritt blant nordmenn.  Den solrike sommeren året før pandemien, førte til rekordtall for de svenske campingplassene. Av 3,5 millioner «norske» overnattinger i Sverige, var hele 2 millioner campingovernattinger. Nå som man kan reise karantenefritt til flere regioner i Sverige, er campingferie etterlengtet hos mange nordmenn.

DET GODE CAMPINGLIV: Campingferie i Sverige betyr masse bading, langgrunne strender og kvalitetstid med familien. Anfasteröd Gårdsvik ligger rett på stranden, og når man går lei av slaraffenlivet er det både SUP og kajakker til leie. Foto: Paul Hughson og Mari Bareksten

– Svenske campingplasser har virkelig savnet nordmenn og de har forberedt seg godt til besøk av norske gjester igjen. SCR Svensk Camping, bransjeorganisasjonen for svenske campingplasser, har i samråd med campingene og Folkhälsomyndigheten i Sverige utviklet egne retningslinjer for campingplassene, for å hindre spredning av covid-19. En trygg campingferie i Sverige er derfor mulig, sier Hanne Marit Tobiassen i Opplev Sverige.

Noen av tiltakene som er iverksatt er blant annet kravet om sikkerhetsavstand på minst fire meter mellom alle boenheter.

Leve campinglivet

Selv om de første campingvognene ble introdusert på begynnelsen av 1900-tallet, var det ikke før på 60-tallet at ferieformen tok fart i Skandinavia. Camping var på mange måter datidens sydentur, men mye har skjedd siden den gang. I dag kan campinglivet gjøres så primitivt og luksuriøst som man vil. Den svenske allemannsretten gjør det enkelt å campe i det fri, men det finnes også bobiler i millionklassen og luksuriøse glampingtelt – et overnattingstilbud som blir mer og mer populært. Vi tar derfor farvel med sjørøverne på Daftö og setter kursen mot lille Ljungskile, i en liten vik i Kattegat. Her ligger Sveriges fineste safaritelt, alltid oppsatt på den koselige campingplassen til Anfasteröd Gårdsvik.

Näset Marcusgård. Foto: Mari Bareksten

Fenomenet glamping, som er en sammensetning av de to ordene glamorøs og camping, har lenge eksistert på afrikanske savanner. Men nå har det også fått sin naturlige plass i Sverige.

LES OGSÅ: 8 FLOTTE SPA PÅ SVENSKEKYSTEN

Sverige hadde flere såkalte glampingplasser også før pandemien, men etter at sosial distansering, koronasikre overnattingssteder og «staycation» ble viktigere har antall glampingplasser i landet eksplodert.

Det militærgrønne canvasteltet vi skal overnatte i ligger på en klippe med havutsikt og har både seng, kjøkken og bad. Herfra er det også mulig å dra på safari, riktignok av en noe utradisjonell variant.

Restauranten Musselbaren en kort sykkeltur fra campingen arrangerer blåskjellsafari ute i skjærgården – med påfølgende smaksprøver. Vi tester også campingplassens flytende badstue og avslutter kvelden med et salt kveldsbad omringet av glitrende morild. Magisk!

Sveriges riviera

Bademulighetene er i det hele tatt veldig gode for den som legger campingferien til Sveriges vestkyst. Mens Bohuslän frister med svale klipper og deilige badeviker har regionen Halland sør for Gøteborg landets fineste strender. Kyststrekningen mellom Varberg og Båstad kalles ofte for Sveriges riviera, på grunn av sine melete, langgrunne strender. Dette kunne like gjerne kunne vært i Sør-Europa eller på Hawaii.


CAMPINGPLASS MED BASSENG: Sverige har 16 campingplasser med fem stjerner. Böda Sand er en av dem, med både basseng, restauranter og surfesenter. Foto: Boda Sand

Rett sør for Varberg ligger Apelviken, en av landets mest kjente surfestrender. Her er stemningen like brusende som bølgene og rett ved den lange sandstranden ligger Destination Apelviken, kjent som en av Sveriges aller beste strandcampinger – klassifisert med fem stjerner. Surfesenteret til campingplassen arrangerer gratis nybegynnerkurs for gjestene i både windsurfing og SUP.

LES OGSÅ: SVERIGES PROVENCE

Nede på sandstranden viser vindmåleren syv meter per sekund og horisonten er full av både kiter, windsurfbrett og surfere. Camping er i dag så mye mer enn å grille.

– Vi er på bobilferie og hele familien kiter, så Apelviken var den perfekte campingplassen for oss, sier Felix Winkler (19) fra Tyskland. Etter han har blåst opp den signalfargede dragen fører han den kontrollert ned på den vakre sandstranden og vasser ut i det salte vannet. Campingferie langs svenskekysten er både avslappende og lærerikt, og passer like godt for vannsportsentusiaster som for badeløver, sjørøvere og luksusdyr.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN