Velkommen til oss, smiler Juan Carlos Padron – en av Kanariøyenes ypperste kokker, og den eneste fra Tenerife som kan skilte med stjerne i Michelinguiden. 

Det er like før sceneteppet løftes for en ny kveld med kulinariske tryllekunstner på toppen av luksushotellet Royal Hideaway Corales Beach i Costa Adeje, men forestillingens dirigent har god tid til en prat om mat.

Costa Adeje har levert topp standard i tre tiår, med en rekke førsteklasses resorter og fine strender. Her ligger også stilige Royal Hideaway Corales Beach, som i tillegg til El Rincón de Juan Carlos blant annet huser sjømatrestauranten Starfish. Foto:Runar Larsen

Familierestaurant

45-åringen viser rundt på kjøkkenet. Lillebror Jonathan står for bakverk og desserter, mens duoens respektive koner Raquel og María José er henholdsvis hovmester og sommelier. En familierestaurant i særklasse.

– Der inne står brutter´n, smiler Juan Carlos, og røsker opp døra til et rom hvor Jonathan er travelt opptatt med å sette fem forskjellige brøddeiger til heving i riktig temperatur.

I tillegg har de god hjelp av et par unge kokker og dyktige servitører; et helproft team må til for å lykkes på dette nivået.  

– Her, prøv denne. Det er en del av smaksmenyen vår i kveld, sier Juan Carlos Padron, og plasserer et delikat fat med en grillet babyblekksprut på bordet. 

Salt- og røyksmak gir assosiasjoner til det dype Atlanterhavet, men også Tenerifes vulkanske landskap. Det er ikke tilfeldig; El Rincón de Juan Carlos har internasjonalt snitt, men ankeret sitter fast i lokal bunn. 

LES OGSÅ: KANARISK ØYHOPPING

Foto: Runar Larsen

Gylne tider

En gastronomisk revolusjon skyller inn over Kanariøyene. Fokus på kvalitet og lokale råvarer, ispedd en solid dose internasjonal inspirasjon gjør at Tenerife er blitt et kulinarisk eventyr. Øya har til sammen fem Michelin-restauranter. Nå får du gourmetmat og stilige drinker, midt på turiststripa. 

– At en liten øy som Tenerife har så mange restauranter med Michelin-stjerne, er egentlig helt utrolig, sier den travle kokken som selv har holdt på sin stjerne i over fem år, og har mesterkokken Ferran Adria som mentor.

I tillegg til El Rincón de Juan Carlos, har øya fire øvrige restauranter pyntet med de ettertraktede stjernene fra det som en gang i tiden var en veiviser til gode veikroer i Frankrike; inkludert to for den innflytelsesrike baskeren Martin Berasategui. Men spisestedet til Juan Carlos er det eneste med røtter fra Tenerife. 

– Og det er vi veldig stolte av, sier Juan Carlos. 

LES OGSÅ: SPREK OG SPORTY PÅ TENERIFE

Foto: Runar Larsen

Han gir de mange luksushotellene i Adeje æren for at maten på Tenerife har nådd nye høyder. I dag er både Bahía del Duque, Ritz Carlton Abama og Royal Hideaway Corales Beach hjem til restauranter i verdenstoppen.

– Kvalitetsbevisste gjester betyr at spisestedene må holde høyere nivå. Før reiste turister hit utelukkende grunn av sol og varme. Nå har vi gjester som først og fremst kommer for å spise godt, påpeker kokken som selv byr på innovative retter med en stor grad av kanariske ingredienser. Det er ventetid på flere måneder for å spise hos Juan Carlos og hans familie.   

Stjerner i sikte

Sørkysten av Tenerife har hatt et noe frynset rykte, men det er kort vei fra sjelløse leilighetshotell til topp standard og fancy resorter. Her fra takterrassen til Royal Hideaway Corales Beach. Foto:Runar Larsen

Familien Padron fra Icod de Vinos nord på Tenerife er på alle måter symbolet på nye tider. Juan Carlos gikk selv i lære hos stjernerestauranter på fastlands-Spania tidlig i karrieren, men kjente alltid et kall fra hjemstedet sitt. For snart 20 år siden startet han El Rincón de Juan Carlos i Los Gigantes, som fikk en stjerne i den berømmelige Michelin-guiden i 2016, og kan i tillegg smykke seg med to soler fra Repsol – en gjev utmerkelse til de beste restaurantene i Spania og Portugal. Stjernekokken hadde allerede bidratt som kulinarisk rådgiver under åpningen av det nye voksenhotellet Royal Hideaway Corals Beach langs «luksusstripa» på Costa Adeje sør på Tenerife, og fikk etter hvert spørsmål om å åpne sitt eget sted i toppetasjen av luksushotellet.

LES OGSÅ: TENERIFES UKJENTE SIDE

Smak og stil

De små lokalene i Los Gigantes hadde for lengst skapt begrensninger i takt med økende popularitet og ikke minst ambisjoner, så familien Rincón tok utfordringen – og fant i grunn bare nye muligheter i lokalene Marce Borell har utformet; en spansk interiørekspert som blant annet har stått for designet til 3-stjernersrestauranten Lasarte i Barcelona .

Store glassfasader gir utsikt mot Atlanterhavet. Det er lyst og lunt, og selv om stranda skimtes fra vinduet er det så langt fra det klassiske bildet på en «Sydenrestaurant» du kommer. 

Drinker med en smak av Tenerife. På cocktailbaren Maresia er det kortreiste råvarer som gjelder, i gode cocktails både med og uten alkohol.  Foto: Runar Larsen

– Utmerkelsene vi har fått er en bekreftelse på at vi leverer. Her kan vi utvikle oss videre, og nå nye høyder, håper Juan Carlos Rincón.

Det er straks klart for første servering. Kokkestjernen skal snart i ilden. 

– Mange tror Tenerife kun handler om sol, strand og sjø. Og dette stemmer jo for så vidt, men takket være den sterke sola og tropisk klima klarer vi å overraske også når det gjelder lokalmatproduksjon, både med vin, ost og sjømat, sier han.

– Kvaliteten på råvarer kombinert med inspirasjon av all verdens kjøkken gjør at vi er blitt et kulinarisk reisemål.

Tenerife er en lekeplass for både strandløver og gastronomer.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN