LES OGSÅ: TIPS TIL SOLOREISEN
26. JANUAR: Australia
Australia Day markeres på samme dato som den første britiske flåten ankret opp her i 1788. Likevel er det ikke erobringen, men hele det australske samfunnet som feires i dag. Og det slik australierne gjør det; på stranda. I Sydney er det historisk regatta på sjøen og fyrverkeri i Darling Harbour. Enda morsommere har de det kanskje i Adelaide, hvor det er om å gjøre å fylle sjøen med flest mulig oppblåsbare madrasser som ser ut som flipp-flopper.
6. MARS: Ghana
Ghana ble selvstendig etter en lang periode under britisk kolonistyre i 1957 – og dette feires behørig hvert år. Hovedscenen er på Independence Square i hovedstaden Accra, med parade i rødt, gult og grønt, hvor alt fra studenter til politi deltar, med masse sang og musikk. Når seremonien er over fortsetter feiringen på Kokrobite-stranda.
1. JULI: Canada
Landet feirer at de britiske kolonier i Nord-Amerika slo seg sammen for å stå sterkere sammen mot USA i 1867. Dette feires hvert eneste år på den 1. juli. Hovedstaden Ottawa er der det skjer mest, med diverse karnevallignende opptog, flyshow og fyrverkeri. Og i år – på 150-årsjubileet kommer det til å bli ekstra stor fest.
10 PRIVATE ØYER DU KAN LEIE UTEN AT DET KOSTER SKJORTA
14. JULI: Frankrike
Stormingen av Bastillen den 14. juli 1789 er selve symbolet på den franske revolusjonen, som feires med militærparader, salutter, flyshow og fyrverkeri. Mens folk flest gjerne koser seg i parkene. Det du virkelig skal notere deg, er festene som holdes på brannstasjonene! Det er nemlig tradisjon at de lokale brannmennene arrangerer fest (gjerne både natt til den 14. og 15.) Pare i Paris var det 19 brannstasjon-fester i fjor. Inntektene går til velferdstiltak for heltene som rykker ut til franskmenn i nød.
28. og 29. JULI: Peru
Fiestas Patrias feires over to dager, for å markere frigjøringen fra Spania i 1821. Hovedstaden Lima er stedet å være for festiviteten som innebærer musikk, tradisjonell dans og et voldsomt fyrverkeri. Peruanerne har gjerne ferie på denne tiden og går ikke av veien for en fest, og den aller mest fargerike er Gran Corso de Wong, som er som en stor karnevalsparade. Hvilken dato denne arrangeres varier litt fra år til år, gjerne en ukes tid før selve nasjonaldagen.
15. AUGUST: India
Med pomp, prakt, parader og seremonier det ikke er lett å holde oversikten over, feirer India selvstendigheten fra Det britiske imperiet på denne dato i 1947. Hovedingrediensen er nasjonalfargene oransje, hvitt og grønn – og både bygninger, biler og folk blir drapert eller kler seg i disse fargene. Dagen feires over hele landet, men de største seremoniene foregår i New Dehli.
17. AUGUST: Indonesia
Du som trodde at sekkeløp var den største utfordringen en nasjonaldagsfeiring kan by på, skal tro igjen. I Indonesia feirer de frigjøringen fra Nederland ved å sette opp stolper klint inn i olje – og henge fine premier i toppen. Sterke menn samarbeider om å komme seg til topps for å høste premiene. Aktiviteten kalles panjat pinang, og symboliserer landets seige kamp for selvstendigheten.