01. Seychellene
Strandliv på første klasse

Lengde: 2 uker  Rute: Mahe ∞ La Digue ∞ Praslin ∞ Mahe

Lykken er en hvit strand, deilig sjøbris og late dager i skyggen av et palmetre midt ute i Det indiske hav.

ET PARADIS: Seychellene er reisemålet for kresne strandløver. Her finner du flere av verdens aller beste strender, og sol og varme året rundt. Foto: Torild Moland

Lukk øynene og se det for deg: Du ligger på en øde stand, på melisfarget sand omgitt av topasfarget hav, frodige åser og formfagre granittsteiner. Drøm? Niks. Seychellene. 115 paradisiske øyer – hvorav bare en håndfull er bebodd. 

Øyhopping

Mahe er første møte med arkipelet øst for Afrika, like ved Ekvator. Her er hovedstaden Victoria inngangsporten til reiser videre, både på Mahe og ut til øvrige øyer. Selve byen har få attraksjoner foruten en miniatyrutgave av Big Ben (!) og noen suvenirbutikker. Det finnes fine strender også på Mahe, og det nyåpnede luksushotellet Mango House er en formidabel introduksjon til behagelig strandliv. 

Men har du først tatt turen ut til øyene i Det indiske hav, er det verdt å dra på øyhopping. Det er faktisk ganske kort vei mellom høydepunktene, og takket være passasjerbåter som går i skyttel mellom Mahe, Praslin og La Digue er det lurt å kombinere flere steder. Andre mønstrer på seilbåt, med eller uten mannskap. Attraksjonene er i alle tilfeller den samme: Sol, strand og sjø – året rundt.

Verdens beste

La Digue er selve inkarnasjonen av et paradis. Øya har bare et fåtall biler, så sykkel er foretrukket transportmiddel på veiene langs kysten, og på tvers av øya. Her skal du rulle langsomt i skyggen av en palmeskog, forbi en flokk med enorme landskilpadder, via en vaniljeplantasje og ut mot alle strandløvers våte drøm. Et solbleket skilt viser vei til det mange regner som verdens heftigste strand, Anse Source d’Argent. Digre granittsteiner og duvende palmer skaper helt spesielle rammer for badeliv. Grand Anse på motsatt side av øya er minst like idyllisk, men det blir som å sammenligne safirer og smaragder. Begge deler, takk. Praslin er en svipptur fra La Digue. Dette er en større øy, med alt fra svære resorter til mer budsjettvennlige gjestehus – alltid med eminente strender på dørstokken. Her bør du dra på frodig vandring i skogen på jakt etter verdens største nøtt. Coco de mer er frøene av en endemisk palme, de kan bli 30 kilo tunge – og har et helt spesielt utseende. Det er verdt å besøke Valle de Mai naturreservat for å lære mer om øyrikets fauna, dersom du klarer å rive deg løs fra stranda!

MER INFO: Fly til Victoria på Mahe med en mellomlanding fra Norge, f.eks. via Istanbul. Vel framme går det innenriksfly til Praslin (20 minutter), samt ferje til både Praslin og La Digue (60/90 min). seychelles.com

LES OGSÅ: SYDENDRØM PÅ SEYCHELLENE

02. Island
Perfekt sirkel

Lengde: 1-2 uker   Rute: Reykjavik ∞ Den gylne sirkel ∞ Akureyri ∞ Eydisfjördur ∞ Skaftafell ∞ Den blå lagune  ∞ Reykjavik

Sagaøya er et sant skatt­kammer med alt fra geysirer til vulkaner og bratte fjorder, vikinghistorie og islandshester, bad i varme kilder og en kul hovedstad. 

Buldrende, putrende landskap på Island. Foto: Ida Anett Danielsen

Når du kommer til Reykjavik med sine 121 500 innbyggere og få høyhus, vil du tenke at byen ser mer ut som et forvokst tettsted enn en hovedstad. Tar du derimot en utflukt på den ellers så sparsomt bebodde øya og kommer tilbake, fortoner byen seg garantert som en metropol. For du opplever ikke den ekte magien på Island uten å reise litt rundt. Ta en halvdagsutflukt – eller bruk en ukes tid på å kjøre Ringveien hele øya rundt. Vil du i tillegg gå den ikoniske fotturen Laugavegur sør på øya, må du sette av ytterligere en halv uke dager.

Evig sirkel

Reykjavik er en god start. Her finner du gastronomiske gleder og designshopping – for ikke å snakke om et rikt kulturliv. I hovedgaten bobler det av skaperkraft og kreativitet, og mange gode spisesteder. Men du reiser neppe til Island utelukkende for å fråtse i urbane gleder. De fleste tar i det minste rundturen «The Golden Circle». Turen finnes i mange varianter, men høydepunktene er de samme, og tar en solid dag. Historietimen serveres på Tingvellir, der Alltinget ble holdt fra år 930 fram til Island underkastet seg Norge i 1262. Mer action er det i dag ved de verdensberømte geysirene. Plutselig stiger en 30 meter høy vannsøyle opp fra den ene geysiren. Den gjentar det spektakulære showet med minutters mellomrom, hele døgnet. Det siste, faste høydepunktet på rundturen er Gullfoss. Den enorme fossen bærer navnet med rette.

På langtur

Den gylne sirkelen er en innholdsrik dag, men hvorfor ikke ta turen rundt hele øya? Midt på nordsiden av øya kommer vi til Akureyri, i lokal skala en storby med 17 000 innbyggere. Byen ligger vakkert til, innerst i Eyjafjördur, med hvitkledde fjelltopper i syne året rundt. Her finner vi en gågate, butikker, kafeer, restauranter – samt severdigheter som museum og botanisk hage.

Gå ikke glipp av det mektige vannfallet Godafoss et lite stykke utenfor byen, før du fortsetter rett østover mot kysten, hvor Seydisfjördur er et høydepunkt. Stedet består av 665 innbyggere som klemmer seg sammen under skredgjerder og fossefall, i fargerike trehus. Den bittelille byen med det kunstneriske hjertet har en egen aura av bohemsk frihet.

En lagune

Kjøreturen fortsetter nedover langs østkysten, med besøk i Skaftafell nasjonalpark og en fotostopp med den berømte vulkanen Eyjafjallajökull i siktet. Etter 140 mil er ringen snart sluttet. 

Og hva er vel en mer passende måte å avslutte reisen på enn å besøke Islands mest berømte attraksjon, med litt deilig velvære i Den blå lagune?

MER INFO:Island er typisk leiebilland, med gode og lite trafikkerte hovedveier. Det er også fullt mulig å komme seg rundt med buss. Sjekk busselskapene Sterna og ­Reykjavik Excursions. Les mer: visiticeland.com

03. Madagaskar
Eventyrlandet

Tid: 3 uker  Rute: Andasibe ∞ Antananarivo ∞ misjonsbyen Antsirabe  ∞ Ranomafana nasjonalpark ∞ Anja Community reserve  ∞ Tulear

Lemurer, baobabtrær, regnskog, ørken og endeløse strender. Madagaskar er en drømmedestinasjon for natur­elskere. Der halve moroa er å komme seg rundt. 

EVENTYR I SØR. Turen krysser over magen på Madagaskar, hvor omgivelsene vil gå fra regnskog til semiørken til savannelignende sletter med høyreiste baobabtrær. Foto: Torild Moland

Dårlige veier, innstilte fly, trafikkork og regnskyll. 27 millioner mennesker, én asfaltert hovedvei og enorme avstander er bare noen av grunnene til at kommunikasjon og transport er en utfordring på Madagaskar. 

Men belønningen – den er bare helt vidunderlig unik. For ingen andre steder på jorden har et så rikt og spesielt dyre- og planteliv som klodens  fjerde største øy. 88 millioner år i isolasjon har ført til at 90 prosent av planter og 70 prosent av dyrelivet er endemisk. Altså finnes det bare her. 

Det store eventyret

Og for å få sett mest mulig av dette unike landskapet, la vi ut på en klassisk reise med det episke navnet The Great Southern Adventure, som tar oss fra Andasibes frodige regnskoger i nord til høylandet i hjertet av Madagaskar, gjennom ørken og til slutt hav og strand ved Tulear i syd. 

Reisen starter i Andasibe nasjonalpark, et av få steder man kan se indri, den største av Madagaskars 50 lemurarter. Og så mange forskjellige trær og grønne vekster at ikke engang en botaniker finner frem. 

Kjelebyen

Akkurat som hver nasjonalpark har sin lemurart, har hver by har sin spesialitet. I én by lager de gåselever, i en annen keramikk, og utenfor misjonsbyen Antsirabe lages alle landets kjeler. 

Fra høyland til ørken og regnskog – Madagaskar har helt spesiell natur. Foto: Torild Moland

I et av verdens fattigste land, rangert som nr 164 av 189 land på Human Development Index, er gjenbruk og oppfinnsomhet viktige stikkord. 70-90 prosent av befolkningen lever på under to dollar dagen. Som rik turist er det umulig ikke å la seg berøre av familiene som gjør sitt beste for å overleve, til tross for vanskelige villkår.

Men egentlig er Madagaskar et rikt land, det har både naturressurser som safirer, titan, olje og gass – og klimaet til å produsere nok mat. 

Hjertelig velkommen

Likevel overøses vi av vennlighet, vi bor hjemme hos en bonde, bader i naturlige basseng, og ser bambuslemur i den tette regnskogen Ranomafana der urtrær strekker seg 50 meter i været. 

Og til slutt – hilser til slutt på selve Kongen av Madagaskar – ringlemurene gjort verdensberømt som Kong Julian fra Disneys tegnefilm. Etter to opplevelsrike og hektiske uker er det bare å slange seg på strendene i Tulear, også de stort sett tomme for folk. Madagaskar har 3600 kilometer med uberørte sandstrender, som bare venter på å bli brukt.

MER INFO: Bli gjerne med en autorisert turoperatør som cactus-madagascar.com på rundreise, det gir en langt dypere forståelse for kultur og opplevelser. Les om landet og regler på madagascar-tourisme.com.

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE STEDER DU MÅ SE EN GANG I LIVET

04. Botswana
Safarihopping

Tid: 1 uke  Rute: Kalahariørkenen ∞ Okavango deltaet ∞ Linyanti 

På «safarisirkelen» kan du kombinere safari i Kalahariørkenen med verdens største innlandsdelta og unike opplevelser i Linyanti game reserve. 

Det sto opprinnelig ikke på planen, langt derifra. Å bade i verdens største innlandsdelta kan kanskje høres forlokkende ut, men det er før du har padlet Hippo Highway i en liten kano og sett sju feite flodhester fleske seg i en dam rett rundt hjørnet. 

Fly over Okavangodeltaet er en del av opplevelsen i Botswana. Foto: Ronny Frimann

Men det er bade vi skal. Snart. 

Botswana er mest kjent for det unike Okavangodeltaet. Noe som i seg selv er litt spesielt, siden 70 prosent av Botswana faktisk er utilgjengelig ørken eller semiørken. Derfor har safarioperatøren Wilderness sitt eget flyselskap, som frakter gjester mellom triangelet Kalahari, Okavango og Linyanti. 

Helt propell

Med khakifargede bukser og skjorte klyver vi om bord i et seks-seters propellfly. Første stopp er Kalahari Plains, en av bare to camper i hele Central Kalahari Game Reserve – verdens femte største ørken. Reservatet ble opprinnelig opprettet som et tilholdssted for sanfolket, som var nomader og fulgte dyrenes sesongstyrte vandringer. 

Etter noen dager fylt med eksepsjonelle dyremøter, inkludert fem løvinner som tømte fuglebedet foran campen for vann en kveld, er det tid for et safarihopp. 

Mitt Afrika: Ingen land byr på mer eksepsjonelle safariopplevelser i Afrikas uberørte natur, enten det er i verdens femte største ørken Kalahari eller i det særegne innlandsdeltaet Okavango. Foto: Ronny Frimann

Helt nord i Botswana ligger det lille, ukjente reservatet Linyanti, en miniatyrversjon av Okavango med våtmarker, vannkanaler og dyrerike øyer. Her kan du se både løve og leopard. Men det er ikke derfor du kommer. Linyanti har en av de høyeste populasjonene av villhund i hele Afrika. I tillegg til at campen Kings Pool er oppkalt etter svenskekongen og campens safaribåt heter Queen Silvia. 

UNESCO-vernet

Til slutt er det tid for Botswanas «superkjendis» – Okavangodeltaet. Og et bad. 

Elven Okavango har sin kilde langt inne i fjellene i det sentrale Angola. Derfra renner den sakte ned mot det brede landskapet i nordvestre Botswana. Okavango når aldri ut til kysten. Isteden synker den ned i sanden i Kalahariplatået og lager en gigantisk oase i den golde ørkenen. Over 90 prosent av vannet fordamper, men ikke før det har gitt liv til den rike naturen, dyrene og menneskene i området.

Forunderlig nok ble ikke dette spesielle området hedret med en plass på UNESCOS verdensarvliste før i 2015, men ble da til gjengjeld innskrevet som nr 1000.

MER INFO: Winderness Safaris har én lodge i Kalahariørkenen, 16 camper i Okavangodeltaet og fem i Linyanti/Savute, og tilbyr flytransport i en sirkel mellom de tre områdene. wilderness-safaris.com

05. Oman
1001 natt i ørkenen

Tid: 8-10 dager  Rute: Muskat ∞ Bimmah sinkhole ∞ Wadi Shab ∞ Wahiba sands ørken ∞ Nizwa ∞ historisk fort i Bahla ∞ Jebel Akhdar ∞ Muskat

Magiske tepper. Tekanner med Aladdin-tut. Stillhet i endeløs ørken. Samt vakre moskeer, myke strender og Midt-Østens vennligste folk. Dette er bare noen av grunnene til at Lonely Planet har kåret Oman til en av verdens 10 beste destinasjoner å reise til i 2022.

Arabiske netter langt ute i ørkene. Foto: Desert nights camp

Begynn turen i hovedstaden og kystbyen Muskat, der stilige strandhotell ligger på rekke og rad. Etter noen dager på stranda er det på tide å komme seg inn i sentrum for å utforske historien, moskeer og soukene. Besøk Grand Mosque, Bait Al Zubair-museet og den historiske souken i Muttrah før en tur til gamle Muscat med fortene Al-Mirani og Al-Jelani.

Sol og skilpadder

Så er det tid for landeveien. En rundtur med klokka går da langs kysten østover, via Bimmah Sinkhole og Wadi Shab – to instagramvennlige stopp på den 2,5 timer lange turen ut til badebyen Sur. Wadi Shab er en av flere vakre «wadis» – canyoner – der turkisgrønne elver svinger seg ned trange daler av gyllen sandstein. Å komme inn til de vakre bassengene krever en kort båttur og en 45 minutters fottur, men er vel verdt innsatsen. 

Helt ytterst på neset øst for for Sur ligger det eneste stedet i Oman hvor man kan se skilpadder som hekker. Ras al Jinz Turtle Reserve er både et overnattingssted og et besøkssenter, og skilpaddene ser man sen kveld eller tidlig morgen. 

Og så – turens høydepunkt. Wahiba Sands ørkenen. 

Sand luksus

Under oss ligger ørkencampen som et «fata morgana» en leir for natten. Desert Nights Camp har solide telt, varmt vann i dusjen og kokker i restauranten – og til og med den eneste baren i mils omkrets. Her kan vi leve godt til sola tidlig morgenen etter sender sine gullstråler og skaper nytt liv i ørkenen.

Veien videre til Omans høyeste fjell Jabal Shams – Solfjellet – går via Nizwa. Stå opp tidlig for å få med deg kumarkedet, hvor lokale kjøper og selger sine beste geiter, kuer og sauer. Fortsett til byen Al Hamra og det berømte steinhuset Misfat Al Abriyeen, og lær om Falaj-nettverket, Omans gamle vanningssystem. 

Så er det tid for et av landets vakreste stopp, nemlig Wadi Nakhr, også kjent som Omans Grand Canyon med sprekker i fjellet som avdekker 1000 meter loddrette vegger. Dalen ligger i kanten av Jabal Shams, og sees best ved å gå den berømte Balkongturen W6, en luftig affære med god utsikt. Turen er 5 km hver vei og ikke teknisk vanskelig. 

På veien ned mot kysten kjører man gjennom frodige områder med granatepler, aprikoser, fersken og valnøtt – og ringen er sluttet.

Mer info: Fly til Muskat med ett stopp for eksempel med Turkish Airlines. I Muscat er det greit å ta taxi, lei så bil for rundturen. Oman er trygt og lett å reise rundt i. visitoman.com

LES OGSÅ: SAND LUKSUS I OMAN

06. Peru
Alt inkludert

Lengde: 2-3 uker  Rute: Lima ∞ Cuzco ∞ Puno ∞ Nazca ∞ Huacachina ∞ Lima

En langstrakt kyst, ørkenlandskap, høyfjell og frodig jungel gjør Peru til et eventyrlig reise­mål – med flytende øyer, fargerik kultur og ­gastronomi i verdenstoppen. 

HØY PÅ STRÅ:  Titicacasjøen er en av Perus mange naturperler. Her kan du bli med ut til tradisjonelle samfunn og flytende øyer for en annerledes overnatting til sjøs.
Foto: Runar Larsen

Fotturer i 7000 meters høyde? Da er Andesfjellene stedet for deg! Late dager på stranda? Finn ditt paradis ved kysten. Kulturturist? Mist pusten av det spektakulære landskapet ved Titicacasjøen, eller i inkaenes hovedstad Machu Picchu. 

Inkabyen

Vi begynner med Machu Picchu. Det er en grunn til at dette er selve monolitten av attraksjoner. Storslått natur og historisk byggekunst forenes i visuell nytelse. Byen ble forlatt omtrent samtidig som spanjolene koloniserte Peru på begynnelsen av 1500-tallet, og først gjenoppdaget av en amerikansk arkeolog i 1911, og bokstavelig talt hugget ut av skogen igjen. Inkastien som leder opp over fjellmassivene og ned til byen med den spektakulære beliggenheten på 2200 moh har begrenset antall plasser, men et nettverk av alternativer gjør at det alltid er mulig å ta beina fatt inn mot selve hovedattraksjonen. Kombinasjonen av fine fotturer og en dag inne i verdensarvstedet er alltid god som gull.

Sjø og kyst

Generelt sett er det miksen av kultur og natur som gjør Peru til et unikt reisemål. Titicacasjøen tar pusten av de fleste, 3820 meter over havets overflate. De flytende øyene Uros en kort båttur fra Puno virker tidvis som et sirkus for turister. Men tilbring natten på en menneskelagd øy av siv og hør historien fra folket som har levd sine liv her ute, og du har en autentisk og fantastisk opplevelse, og overnatting på gyngende grunn.

Herfra er det fornuftig å se mot vest. 30 mil i retning kysten er kolonibyen Arequipa Sør-Perus stolthet. Den hvite byen har vakker arkitektur og myldrende marked, mens en utflukt til Colcadalen for å se etter majestetiske kondorer er et must. 

Mat og mystikk

Det går jevnlige busser nordover langs kysten. Nazca er verken vakker eller severdig som by, men de helt spesielle Nazcalinjene er et uforklarlig og menneskeskapt underverk vel verdt å se. Turer med småfly er vanlig for å få den nødvendige høyden og oversikt over figurene. Fortsett nordover til ørkenoasen Huacachi for sandbrettkjøring og slaraffenliv. 

Hovedstaden Lima er en kulinarisk smeltedigel, og med herlig storbypuls. Spis nasjonalretten ceviche i hjertet av gamlebyen. Mens Lima også både strandliv og surfing, ligger de beste badebyene i retning nord. Skal du videre til Ecuador, er strandfavoritten Mancora et naturlig stoppested før grensen.

MER INFO: Reis rundt med tog og buss. Det går tog mellom flere av de store turistattraksjonene (f. eks Titicacasjøen og Cusco). Sjekk perurail.com og peru.travel for mer info.

07. USA
USA på tvers

Tid: 3 uker Rute: Chicago ∞ Missouri ∞ Kansas ∞ Oklahoma ∞ Texas ∞ New Mexico ∞ Arizona ∞ Los Angeles

Route 66 er en av de store, klassiske reisene i USA, og et dypdykk i amerikansk kultur og natur. 

THE REAL THING. Veien emigrantene tråkket på 1930-tallet er i dag USAs mest ikoniske turistvei, og en reise her gir et innblikk i amerikansk kultur og historie, i hjertet av landet. Foto: Istock 

Med sine særegne diners, retro neon skilt, ikoniske landmerker langs landeveien ute på bygda – samt spektakulære nasjonalparker, storbyer og museer i verdensklasse i tettere befolkede deler – er Route 66 blitt en ikonisk reise gjennom USAs egen historie. 

USAs mest populære bil- og motorsykkelrute går fra Chicago i øst tvers over landet til Los Angeles i vest, og ruten var viktig for de som emigrerte vestover, spesielt på 1930-tallet. 

Stopp underveis

For Route 66 er ikke bare en biltur. Om man tar seg tid, er det også et utmerket utgangspunkt for å bli bedre kjent med Amerikas sjel og historie. 

Og et fint sted for aktivitetsferie og andre opplevelser utenom det vanlige. Som for eksempel å leve som en cowboy på en amerikansk bondegård, som du finner i alle statene i Midtvesten. Og er man først i disse områdene, er det masse aktiviteter som rafting, sykling og fotturer i for eksempel nasjonalparkene Rocky Mountains, Yellowstone og Yosemite.

For en smak av «det ekte USA» er det noen stopp som skiller seg ut. Start gjerne med første stopp allerede på Lou Mitchell´s Diner i Chicago, en all-American diner fra 1923 med solide frokoster, fluffy pannekaker og skikkelige burgere. 

LES OGSÅ: GLAMPING I NEW YORK

Klassiske høydepunkt

Av mer særegne høydepunkt kan nevnes Cadillac Ranch i Texas, der et titalls cadillacer er spraymalt med graffiti og utstilt med nesa ned i jorda langs veien. Eller den enorme melkeflasken på taket til The Milk Bottle Grocery i Oklahoma, et klassisk Route 66-landmerke. Det kitchy WigWan Hotel i Arizona har stått på samme sted siden 1950-tallet og er et av to originale tipi-hotell langs Moderveien. 

The Painted Desert i Arizona er et av USAs vakreste steder, med et kaleidoskop av farger. I samme delstat ligger også The Petrified Forest, en park med verdens største samling av forsteinet tre der deler av parken begynte sin livssyklus for 225 millioner år siden. Virkelighetens Mad Max!

Og annet obligatoriske stopp er selvfølgelig Route 66 Hall of Fame-museet nordvest for startpunktet i Chicago. Her er det utstilt tusenvis av memorabilia og kunstverk fra Route 66.

MER INFO: Route 66 fra Chicago til Los Angeles er 3940 km. Det blir i snitt 190 kilometer om dagen, 2-3 timers kjøring. Så velg gjerne å gjøre lange deler noen dager og ta det med ro innimellom.

08. Australia
Det røde hjertet

Tid: 1 uke Rute: Adelaide ∞ Oodnadatta ∞ Alice Springs ∞ East MacDonnel ∞ Kings Canyon ∞ Uluru ∞ Kata Tjuta

Begrepet «outback» er ikke helt enkelt å definere, men du vet det når du er der. Det er det tomme intet, med sand som virvler bak bilen, endeløse ­horisonter, en god ensomhet og stor tørste. 

Det røde hjertet. Bak skrukkete, urgamle topper skjuler det seg et vell av vakre daler, storslåtte utsiktspunkt og utilgjengelige oaser. Foto: Mari Bareksten

Og det venter på deg på veien nordover fra Melbourne, nord for Flinders ranges, langs ikoniske Oodnadatta track som går parallelt med hovedveien nordover mot Alice Springs. Det er som å kjøre i Mad Max-terreng, med en vanlig bil. Derfra går ferden videre øst og vest for Alice, inn i den 400 kilometer lange MacDonnell-fjellkjeden. 

Øst for Eden

På med fotturskoene og ut i naturen! Foto: Mari Bareksten

I Øst MacDonnel er det knapt turister. Hovedveien fra Alice Springs til spøkelsesbyen Arltunga tar deg gjennom åser med fjellformasjoner som sandsteinkaker og daler kantet med ikoniske eukalyptus. Men det er ikke før du passerer den historiske gullgraverbyen, at naturen blir virkelig spesiell. Her er firehjulstrekker eneste fremkomstmiddel, siden «veien» snirkler seg over halvtørre elveleier og gjennom trange daler gravd ut i de urgamle sandsteinsfjellene, til aboriginerkunst i Trepina og N´Dhala Gorge og ensomhet i Ruby Gap. Australia er campingfolkets beste venn, og for de ekstra eventyrlystne er det flere steder å slå opp telt langs den uttørkede elvebredden.

Vestenfor måne

Mer folksomt blir det vest for Alice Springs, men ta turen også hit – til høydepunkt som Uluru (Ayers Rock), Kings Canyon og Kata Tjuta. Denne samlingen med steiner er mindre kjent enn Uluru, men minst like spennende! Inne blant fjellknausene skjuler det seg en fantastisk fottur som tar 3-4 timer med stopp, og byr på grønne overraskelser og den vakreste utsikt. Så kan man heller reise tilbake mot Uluru når solen synker i horisonten, der det skiftende lyset, stemningen og fargene skaper magi. 

LES OGSÅ: EVENTYRLIG ROADTRIP I HOBBITLAND

Hellig land

Hjertet av Australia er et tørt, vilt og sparsomt befolket område, med uendelige horisonter, røde sanddyner og kreppa sandsteinsfjell. Gjennom dette vakre landet går mange av aboriginernes drømmespor, og det er på deres premisser du besøker landet. Hvert fjell, hver dal og hver stein er hellig og har en spesiell betydning for denne urbefolkningen. 

Etter et besøk i deres hjemtrakter, forstår du hvorfor de kjemper så hardt for å bevare det.

Mer info: Det er mulig å kjøre Oodnadatta og vest for Alice Springs i vanlig bil, og til noen av stedene i MacDonnell øst. Les mer på australia.com og northernterritory.com/alice-springs-and-surrounds/region-guide

09. Canada
Tidenes togtur

Tid: 2 uker  Rute: Toronto ∞ Winnipeg ∞ Watrous ∞ JASPER ∞ Banff ∞ Vancouver

Det er 4466 kilometer med jernbaneskinner mellom metropolene Toronto og Vancouver. Reisen gjennom storslått natur fra øst til vest er en av verdens vakreste togturer.

INN I NATUREN:  Togreisen gjennom Canada byr på et tverrsnitt av det enorme landet, fra spennende storbyer på hver side, adskilt av uendelige mengder vill natur. Foto: Adam Greenberg

Fra pulserende Toronto til avslappende Vancouver, forbi langstrakte prærier og imponere­nde fjellformasjoner – Canada på tvers er en opplevelse for livet. Med skinnegang ombord «The Canadian» er alt lagt til rette for at ferien går på skinner. Samtidig er det avstikkerne fra togets komfort som er den store attraksjonen. Verdens nest største land, geografisk sett, har selvfølgelig mye villmark. Og for en natur! Den spenner fra kyst til fjell, over vidder, grønne skoger og turkise fjellvann – og til kyst igjen på andre siden. I hver ende er det vibrerende storbyer. 

På skinner

Turen med «The Canadian» fra Toronto til Vancouver blir regnet som en av verdens vakreste togturer. Toget går igjennom hele fem provinser, og reiser du i ett strekk tar det tre dager og fire netter. Mens livet på toget er spennende nok, er det ikke først og fremst transporten som lokker. Det gjelder å bryte opp reisen. Hvis man mot formodning kun skal gå av toget ett eneste sted på tvers av Canada, så er det i Jasper. Herfra er det kort vei til nasjonalparkene Jasper og Banff, og vakre Lake Louise. De canadiske Rockies er et eldorado for naturelskere. Her er det utallige stier og fjell, tilgjengelig med eller uten guide. I tillegg til å gå fotturer kan man padle kano på Maligne Lake, besøke imponerende fossefall som Athabasca Falls, vandre rundt Maligne Canyon, besøke den største isbreen i Rocky Mountains, ­Columbia Icefield, samt fiske, rafte og campe.

LES OGSÅ: ROADTRIP FRA CANADA TIL MELLOM-AMERIKA

Til fjells

Ta toget videre når du finner det for godt. Dagene går jo fort med spreke aktiviteter i fjellet, og det er bortkastet å skynde seg. I provinsen Alberta er det ytterligere muligheter for både fotturer og padling på irrgrønne innsjøer der de snøkledde fjelltoppene speiler seg. Det letteste er å leie bil, og kjøre veien som er kåret til en av verdens vakreste kjøreturer, Icefield Parkway fra Jasper til Banff. Den tar egentlig fem timer å kjøre, men med en ny naturopplevelse rundt hvert eneste hjørne er det nesten umulig å kjøre den på under det dobbelte. Og når du er mettet på naturopp­levelser er det bare å hoppe på toget igjen og nyte det bedagelige livet om bord. Ved veis ende er Vancouver en storby som vet å ­overraske, i en miks av naturlig skjønnhet og urbane attraksjoner.

MER INFO: «The Canadian» tar fire netter og tre dager. Les mer på viarail.ca. Et annet popu­lært tog er Rocky Mountaineer, som går fra Vancouver og inn i de kanadiske Rocky Mountains. travel.destinationcanada.com

10. Sri Lanka
Strand og safari

Tid: 2-3 uker  Rute: Colombo ∞ Kandy ∞ Ella ∞ Arugam Bay  ∞ Yala  ∞ Unawatuna ∞ Galle ∞ Colombo

Med alt fra vakre strender til spennende kultur og fine fotturer på en kompakt øy er Sri Lanka et ypperlig sted for en innholdsrik drømmereise.

SOL OG STRAND: Sri Lanka er blitt et svært populært reisemål for den som søker eksotisk strandliv, uten for mye kjas og mas. Foto: Runar Larsen

Det er bare 13 år siden en blodig borgerkrig gjorde at Sri Lanka var utelukket som reisemål for de fleste. Men etter at det ble fred på øya sør for India, har den seilt opp som en av våre favorittdestinasjoner. Og det er mye mer enn palmesus og bølgeskvulp i vente for den som flyr inn til den internasjonale flyplassen i Colombo. Herfra er det kort vei til historiske severdigheter og mektige templer, og for å få et innblikk i lokal kultur er det ingen dårlig ide å reise rett til det kulturelle triangelet rundt Kandy omtrent midt på øya.

Te og templer

Her får du et innblikk i både historie og tradisjoner, med alt fra buddhistiske templer i Anuradhapura til danseshow i Kandy, grottefresker i Dambulla og steinkunst i Sigariya. Med litt forhåndskunnskap om buddhistiske tradisjoner blir det ekstra interessant. Området er i tillegg sentrum for teproduksjon – en av Sri Lankas viktigste eksportvarer. Mange av plantasjene har lagt til rette for turistbesøk, og en guidet omvisning i teplantasjen og fabrikken med påfølgende servering er en smakfull og lærerik opplevelse. Ferskere blir ikke tekoppen. Den gamle kolonibyen Nuwara Eliya er et utmerket utgangspunkt, men også Ella er et fint sted for den som vil smake på teens historie. Togturen mellom disse to regnes forresten som en av de fineste i verden, og er en attraksjon mer enn transportetappe.

De ikoniske styltefiskerne har sin særegne teknikk for å få fisk. Foto: Runar Larsen

Sjø og safari

Etter innholdsrike dager i innlandet, er det på tide å se mot kysten. Arugam Bay er øyas surfesentral, og har på sedvanlig surfevis skikkelig laidback stemning, hyggelige gjestehus og fargerike mennesker. Men det er mer! Det er ikke mange land hvor det er mulig å dra på leopardsafari før frokost og fortsatt ha tid til å svømme med delfiner før lunsj. Men sånn er det på Sri Lanka, og kjører du videre sørover er Yala nasjonalpark kjent for sin store bestand med leoparder. Nærliggende Udawalawe er det beste stedet om du vil komme tett på elefanter. Begge safariparkene er bare en kort kjøretur fra kysten, der feriebyene Mirissa og Unawatuna er utmerkede baser for strandløver. 

Til slutt: Festningsbyen Galle. Den er kjent for sine mange gallerier og kunsthandlere, så bedre forutsetninger for suvenirshopping får du ikke.

Mer info: Det er mulig å reise rundt med buss og tuk-tuk, men lange transportetapper fungerer best med taxi. Det koster ikke all verden, og både hotell og turarrangører kan tilrettelegge for transport. srilanka.travel

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN