– Jeg hadde helt glemt at slike steder eksisterer i virkeligheten, roper reisefølget mitt unormalt entusiastisk i det vi ruller glade og svette på hver vår knirkende sykkel i skyggen av en palmeskog, forbi en flokk med kjempeskilpadder, via en vaniljeplantasje og ut mot alle strandløvers våte drøm.

Dette er lykkepillen for et norsk par på jakt etter resepten mot mørketidens melankoli. Et solbleket skilt viser til inkarnasjonen av paradis; den prisvinnende stranda Anse Source d’Argent.

På La Digue er sykkel beste fremkomstmiddel og alt ligger til rette for en «Tour de Beach». Foto: Runar Larsen

Palmesus og dus

Med luksuriøse hotell, en rolig atmosfære og nesten unaturlig vakre strender er Seychellene som skapt for romantiske ferier. Det har gått alt for lang tid siden vi sist vandret barbeint i silkemyk sand og slukket tørsten med ferske kokosnøtter på sørlige breddegrader, så det tar litt tid å innse at også dette er en virkelig verden. At Seychellene høres ut som et sted spesiallaget for å lokke strandløver på ferie, bidrar til å skape en fornemmelse av utopi.

Vel framme på Anse Source d’Argent er det overraskende god plass denne dagen. Det er lett å skjønne hvorfor den verdenskjente stranda er blitt selve symbolet på Seychellenes idyll. Digre granittsteiner og duvende palmer skaper helt spesielle rammer for badeliv, som er en av de store attraksjonene på lille La Digue.

LES OGSÅ: TUSEN ØYER, TUSEN MULIGHETER

Skulle det være en frisk fruktdrikk i varmen? Foto: Runar Larsen

Herlig, herlig

Vi er riktignok ikke de eneste som har flyktet fra hverdagens pandemitristesse for å bade i strandlivet optimisme. Etter at Seychellene åpnet for internasjonale gjester igjen i fjor sommer, har øygruppen hvor turisme er en av de viktigste inntektskildene, sett en stadig sterkere strøm av besøkende. Raoul Pratek og kjæresten Laura har tatt turen fra Dubai for å slappe av med sol og palmesus, og nyter ettermiddagssola med en fersk fruktjuice og orkesterplass mot vest.

– Slettes ikke verst, smiler Raoul – og ler litt av sin egen understatement.
– Praslin er også fint, men La Digue er noe helt for seg selv, mener duoen – som har latt seg imponere av strandlivets gleder, men også av lokalbefolkningens gjestfrihet.
– Det er kanskje ikke det billigste reisemålet i verden, men du verden så herlig, konkluderer de.

LES OGSÅ: GRAN CANARIA FOR DEN KRESNE

Verdens beste strand

Source d’Argent er selve symbolet på Seychellenes lekre strender. Foto: Runar Larsen

Det finnes utallige kåringer av verdens beste strender, men de fleste enes om at Seychellene har noen av de aller ypperste. Anse Source d’Argent er selve superstjernen. Den rustne superlativgeneratoren vår måtte i aksjon allerede før flyet gikk inn for landing ved øyhovedstaden Victoria på Mahe; vi stirret som forhekset ut gjennom vinduet fra høyden. Der nede flimret havet i et spektrum av blått, bare brutt av grønne palmeøyer med gylne strender.

Begeistringsanfallene blir stadig mer kraftfulle etterhvert som vi tråkker rundt på La Digue. Her er det bare en håndfull biler, men desto flere tohjulinger, og det er noe terapeutisk ved å laste dykkermaske, sarong og noen liter vann i en handlekurv bak på sykkelen og dra ut på en «Tour de Beach», hvor hver etappe avsluttes med strandliv i verdensklassen.

Admiralens øyer

Men at navnet på øyrepublikken også gir assosiasjoner til sjø og strand, er noe av en tilfeldighetet. Foruten en solid bestand av landskilpadder var øygruppen øst for Kenya ubebodd da Frankrike etablerte den første bosettingen her i 1765, som en satellitt av kolonien på Mauritius lenger sør. Noen århundre tidligere hadde Vasco Da Gama seilt forbi den østliges delen av arkipelet, og i sedvanlig beskjedenhet kalte dem opp etter seg selv – Ilhas do Almirante.

Frankrike syntes imidlertid at det passet bedre å at øyene skulle hedre den politiske adelen hjemme i Europa, og etter hvert ble «Admiralens Øyer» kjent som Seychellene – en anglifisering av etternavnet til Jean Moreau de Séchelles, mannen som var Ludvig XVs finansminister på midten av 1700-tallet.

LES OGSÅ: TI DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER

På Seychellene kan du også få magiske møter med dyrelivet. Foto: Runar Larsen

En smeltedigel

Resultatet av fransk og siden britisk herredømme, ispedd innflytelse fra det afrikanske fastlandet, India og Asia har skapt en særegen kultur. Dette reflekteres i alt fra mat til tradisjoner, og selv om Seychellene offisielt er en del av Afrika, framstår det mer som en øyklynge i Karibia. Stemningen er herlig avslappende, levestandarden god – og naturen forheksende vakker. Øyene havner fort i samme kategori som Maldivene og Mauritius når det gjelder reisesnakk.

Men der hvor førstnevnte består av utallige små atoller hvor resortene holder til på hver sin atoll og Mauritius i all hovedsak er en stor og relativt tett befolket øy, er Seychellene 115 øyer – hvor bare en håndfull er bebodd. Takket være fergeforbindelsen mellom Mahe, Praslin og La Digue, er det fint å kombinere trioen på en tur. Dette er øyhopping for den kresne!

En liten ettermiddagslur er aldri feil, spesielt ikke under en palme på nydelige Anse Volbert på Praslin. Foto: Runar Larsen

Slaraffenland

En uke under Ekvators sol går alt for fort. For en turist sulteforet på eksotisk strandliv fortoner Seychellene seg som et perfekt slaraffenland. Vi går turer fra strand til strand. Snorkler med havskilpadder og enorme stimer med småfisk. Stirrer opp på fruktflaggermusenes imponerende flyveferdigheter når de sanker kveldsmat. Spiser grillet fisk rett ved stranda, nyter tropiske frukter til dessert. Det er idyll så komplett at det er vanskelig å fatte. Så fortsetter vi til naboøya Praslin, hvor strendene ikke er det spor dårligere, jungelen byr på helt koko attraksjoner, og hotellstandarden heves ytterligere noen hakk.

– Det tar jo aldri slutt, kommenterer reisefølger da vi står foran Anse Lazio, nok en drømmestrand i kategorien postkortperfekt.
Men hun tar feil, vi er ved veis ende, stinne av lykksalighetens frukter. Denne gangen var Adam og Eva en uke i paradis. Mon tro når vi kan komme tilbake neste gang?

Er Seychellene verdens beste reisemål for sol, strand og slaraffenliv? Det er i hvert fall en god kandidat. Foto: Runar Larsen

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN