Utsikten fra glampingplassen til Collective Retreats er så urban den kan få blitt. På den andre siden av New Yorks havnebasseng ser vi silhuetten av nedre Manhattan, hvor de moderne skyskraperne langs Wall Street nærmest stråler i den sterke solen. På Liberty Island i vest står den velkjente Frihetsgudinnen og skuer mot verdensmetropolen. Med jevne mellomrom passerer den oransje gratisfergen som går i skyttel­trafikk mellom Manhattan og Staten Island. Selv står vi barbeint på en gressplen omkranset av velduftende markblomster, og skal sjekke inn i et romslig glampingtelt i boho-stil. Ser vi bort ifra utsikten, kunne vi like gjerne vært på Bali eller i Tulum. 

URBANT: På den andre siden av New Yorks havnebasseng ser vi silhuetten av nedre Manhattan, hvor de moderne skyskraperne langs Wall Street nærmest stråler i den sterke solen. Foto: Paul Hughson

Bohemske vibber

– Collective Retreats er virkelig en av New Yorks skjulte perler. Det er fortsatt ikke så mange som vet at det finnes en glampingplass kun en liten fergetur fra Manhattan, sier verten Jenny Efremova (37) og viser vei til teltet. 

Fra restauranten og resepsjonen, også lagd av canvas, spaserer vi over en stor gressplen med både solstoler, hagespill og bålgroper før vi kommer til teltcampen. 

Foto: Paul Hughson

Vårt rom for natten er innredet i bohemsk stil, med marokkanske tepper, rottingmøbler og en stor, deilig dobbeltseng. Gjennom teltduken ser vi rett mot Frihetsgudinnen. Som på et hvilket som helst storbyhotell har vi tilgang til både strøm, wifi og romservice, men slipper både trange hotell­korridorer og folksomme frokostsaler. 

– Hver morgen er det yogaklasser på plattingen utenfor restauranten, og frokosten blir levert på døra fra vårt eget bakeri. Om kvelden byr vi på smores rundt bålgropen, forklarer Jenny.

LES OGSÅ: 0% i NEW YORK

Idyllisk øyliv i New York

OVERNATT PÅ EN ØY: Bilfrie Governors 
Island sjarmerer med sykkelstier, små gallerier, et klimamuseum og koselige piknikplasser – og storbyens eneste glampingplass. Foto: Paul Hughson

I en tid hvor avstand og sosial distansering er spesielt viktig, er det deilig at veien fra en folksom asfaltjungel til grønne fredelige oaser er kort –  selv i en by med nesten ni millioner innbyggere. 

Det unike overnattingsstedet til Collective Retreats ligger på Governors Island, kun åtte minutter med ferge fra Manhattan og fem minutter fra Brooklyn. Den bilfrie øya har også en rik historie. På 1500-tallet var det et yndet fiskested for lenapeindianerne, og da nederlandske pelshandlere skulle sette opp sin første permanente bosetning ble øya som da het «Nut Island» et trygt valg. Da britene senere erobret New Amsterdam og døpte om byen til New York, fikk også den lille øya i hjertet av byens havnebasseng et nytt og mer staselig navn. Governors Island ble da bosted for den britiske kongens guvernører, og har siden blitt brukt som både fengsel og til militære formål. 

New Yorks forlengede bakgård

I dag er øya på størrelse med Malmøya åpen for alle, og oppdages best på to hjul. Langs ytterkanten av øya strekker det seg en fire kilometer lang sykkelsti, med fine avstikkere både på kryss og tvers. 

Foto: Paul Hughson

Øya sjarmerer fra første stund der vi tråkker forbi grønnsakshager, matvogner, små gallerier og gressende sauer. Etter en interessant tur innom øyas klimamuseum tar vi en liten strekkpause i de røde hengekøyene i parken «Hammock Grove». Flere steder er det satt opp koselige pikniksteder, fargerike solstoler og hengekøyeområder til fri bruk.  

Når vi nesten har rundet øya er det tid for et smakfullt stopp. Island Oyster er en av New Yorks beste østersbarer, også kjent for sine tropiske drinker. Et ypperlig sted å være når solen går ned! Hele den fargerike restauranten er utendørs med store turkismalte gulv og gulstripede solparasoller. Bak den ovale bardisken står Esther Hinsley (30) og åpner muslinger i takt med reggaemusikken fra høyttalerne. 

LES OGSÅ: LEVVA CAMPINGLIVET HOS SÖTA BROR

– I dag har vi lokale østers fra New York State og fra nabostaten Massachusetts på menyen, forklarer kokken mens hun danderer et fat med både sitron, eddik og chilikompott. 

ØSTERS I SOLNEDGANG: Island Oyster er en av New Yorks beste østersbarer, også kjent for sine tropiske drinker. Et ypperlig sted å være når solen går ned! Foto: Paul Hughson

Vi slurper i oss et dusin av havets afrodisiakum mens vi ser den ildrøde solen forsvinne bak byens sky­skrapere. Desserten skal nytes rundt bålet på glampingplassen, noen få pedaltråkk unna østersrestauranten. 

Natta, New York

Foto: Paul Hughson

– Om kvelden er det så utrolig fint her. Det er helt spesielt å sitte rundt bålet, grille marshmallows og s´mores og ha førsteklasses utsikt til både Frihetsgudinnen og skyskraperne fra en campingstol, sier glampingturisten Jennifer Bowen (49) og titter bort på mannen Michael (54) og barna Josh (13) og Cathrin (15). 

Familien fra New Jersey har valgt en annen inngangsvinkel til New York enn de fleste, men synes utsikten herfra er minst like imponerende som fra toppen av Empire State eller Rockefellerbygningen. På denne måten slipper de også kø. 

LES OGSÅ: GLAMPING UTENFOR ALLFARVEI

– Vi leste om stedet i New York Times. Siden vi er veldig glad i camping, ble valget for storbyferien lett, sier Jennifer. 

Et knitrende bål til en glitrende sky­line, natur og storby i skjønn forening. Det er storbyferien sin det!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN