Gå grønt
Hege og Stine Schultz Heireng
Gyldendal, mai 2023

«Tursøstrene» fokuserer på et tema i tiden i sin ferskeste turbok. Her er det bærekraftig ferdsel som gjelder, med mange tips til hva man bør og ikke bør gjøre i naturen – i tillegg til 48 fantastiske turer, hovedsakelig lagt til steder langs toglinjer og i delingshytter. Dessuten er mange av turene og stedene ganske ukjente, som Stenvika ved Femunden og Hukkelvatna utenfor Trondheim – nok et grønt tips, å ferdes der hvor ingen andre går. Forfatterne er engstelige for naturens fremtid, at den rene naturen reduseres, at kloden overbefolkes og at vi bruker opp de fantastiske ressursene naturen gir. Og forhåpentligvis kan denne boka bidra til at enda flere ferdes enda bedre ute i vår frie natur. Nord-Norge
Torild Moland, Runar Larsen, Mari Bareksten
Vigmostad Forlag, mars 2023
En hyllest til vår nordligste landsdel, og inspirasjon til reise i Nordland, Troms og Finnmark. Her får du gode tips til reiser utenfor tråkket, smakfulle opplevelser med lokale råvarer, heftige eventyr på land og vann – og spennende møter det som kanskje er Nord-Norges viktigste attraksjon: Menneskene som bor der. Nord-Norge er landet største og mest allsidige region, og har reisemål nok til å fylle et langt liv. Med en miks av konkrete turtips og varierte reportasjer, finner du garantert inspirasjon til nye eventyr i Norges mest spektakulære landsdel. Kjøp boka med rabatt her!

Med hund på tur
Stine Mette Fjerdingstad og Halvdan Jarl Laugerud
Cappelen Damm, april 2023
Menneskets beste venn er en del av turfølget, og da er det fint med en egen bok som tar for seg hundelivet på tur. En inspirerende bok med tips og råd til hundeeieren som vil ha med bikkja til fjells og i skogen, og gode tanker om hvorfor alle hunder burde få lov til å boltre seg i frisk luft, gjørme, toppturer og bekkevann. En vakker og inspirerende bok oser av kjærlighet for hund.

Våre best bevarte hemmeligheter
Dag Terje Klarp Solvang
Cappelen Damm, mai 2023
Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i DNT trekker fram spreke hemmeligheter som gjemmer seg i vårt langstrakte land. Det blir en reise fra hytte til hytte, gjennom grønne skoger, over luftige vidder og fra topp til topp. Både korte og lange fotturer, hvite skiturer, spektakulære padleturer og noen av de fineste sykkelstiene blir presentert, samt lengre ekspedisjoner kun den sprekeste kan våge å legge ut på. 

Forlatte steder
Cal Flyn
Forlaget Press, juni 2023
Varmt og fargerikt om kalde og miserable steder. Det er menneskene som har forsvunnet fra Tsjernobyl og den demilitariserte sonen på tvers av Kypros. Her har dyrelivet fått fritt spillerom og utviklet seg uten faren tobeinte tradisjonelt medfører. Dette er en vitenskapelig og filosofisk reise. En av årets fineste reisebøker. 


Austlandet
Gunnar Garfors
Skald forlag, september 2023
Globetrotter Gunnar Garfors har igjen vært på reise «bortom allfarveg» i Norge. Denne gangen holder han seg i stor grad østafjells, og reiser til alt fra unike overnattingssteder og restauranter til naturperler og aktivitetstilbud litt utenom det vanligste tråkket fra Femunden i nordøst til Nissedal i sørvest. Fin inspirasjon til kortreiste turer på Østlandet.


Ulvens lykke
Paolo Cognetti
Cappelen Damm, juli 2023
Vi møter fjellguider fra livets harde skole, fåmælte tømmerhuggere, turister med blikk for toppen, og ikke minst vertskapet på en isolert rifugio i høyden i romanen som har utgangspunkt i en italiensk alpeby med et lite skianlegg. Rett og slett en perle av en fortelling om menneskelige relasjoner i naturens kulisser i den italienske fjellheimen, og en behagelig tur opp i høyden.

Den gamle hesten
Noviolet Bulawayo
Kagge forlag, september 2023
Knivskarp politisk satire fra det fiktive landet Jidada, presentert som en moderne versjon av George Orwells «Animal Farm». For å få maks ut av både det særegne språket, de kreative metaforene og selve handlingen, bør du lese et par leksikonartikler om Zimbabwes nyere historie (ikke minst den delen som handler om diktator Robert Mugabe og hans kone). Da er du klar for en ellevill litterær reise, ofte hylende morsom og tragisk i samme setning. 

Min tur
Anne Lindmo
Vigmostad & Bjørke forlag, august 2023
Hva svarer du når fjellet kaller? spør Anne Lindmo i sin aller første bokutgivelse – og kommer selv med svaret over 250 sider i en begeistringsbok om turer i norsk natur. NRKs talkshowdronning ble fenget av fjellturenes fortreffelighet i voksen alder, og i «Min tur» skriver hun om reisen fra tiden som ustø killing til erfaren turgeit. Her er det mye god inspirasjon til alle som liker å gå fra hytte til hytte, men også kanopadling, skøyter og klatring.


I gudenes rike
Jon Gangdal
Aschehoug, oktober 2023
Eventyrer og fjellklatrer Jon Gangdal har vært tett på fjellfolket i Nepal i snart 30 år, og har kjent på både triumfer og tragedier i selskap med sherpaene. Nå har han skrevet en hyllest til fjellfolket, sett gjennom sine egne erfaringer fra ekspedisjoner og klatreturer i Nepal. Det gir god innsikt i sherpaenes liv og virke, men også elleville historier fra forfatterens egne fjellturer.
Kystens veivisere
Per Roger Lauritzen og Jo van der Eynden
Vigmostad Bjørke, september 2023
Ved første øyekast kan det framstå som en noe grå og monoton bok, men et dykk ned i materien avslører spennende kuriosa og nyttig info om norske fyrstasjoner og historien knyttet til de ikoniske byggverkene. Fyrvokternes rolle er med, det samme er frivillige foreningers kamp for å bevare fyrtårnene. Norgeshistorie – og samfunnsutvikling – sett fra kystens veivisere.

Nordlyset 
Veronica Danielsen 
Cappelen Damm, oktober 2023
Aurora borealis er forbundet med myter og mystikk, men vitenskapen har også rasjonelle forklaringer på hva det magiske lyset kommer av. Fysiker Veronica Danielsen tar for seg alle disse sidene av naturfenomenet i en kjærlighetserklæring til nordlyset – som også er en nyttig fysikkleksjon formidlet på forståelig vis.

Fjellene synger
Nguyễn Phan Quế Mai
Mangschou forlag, september 2023
Det finnes mange skildringer av Vietnamkrigen, men for vestlige lesere er mange av de mest kjente fortalt fra amerikansk side. Her er det lokale forhold som gjelder, og krigens brutalitet skildres gjennom historier forfatteren selv har hørt. Det er også et større perspektiv enn krigen, inkludert fransk styre og japansk okkupasjon.