Glem å poste bilder av deg selv foran Eiffeltårnet og Big Ben – nå er det ukjente storbyer som gjelder.

I en undersøkelse gjort av OnePoll for hotellbestillingssiden Hotels.com, svarer 28 prosent av nordmenn at de ønsker å reise til steder ingen av deres venner eller familie har vært på.

2000 norske voksne deltok i undersøkelsen.

Det samme viser søk på destinasjoner hos bestillingssiden, hvor mindre kjente storbyer som Zagreb og Sofia er på klar vei opp. Disse spennende storbyene har hatt en økning på hhv 85 prosent og 30 prosent. 

– Mange reisende er ivrige etter å utforske nye steder. Men nå blir budsjettene prioritert høyest. Passende nok viste dataene våre at en tredjedel (33 %) av nordmenn nå verdsetter et interessant, sært og annerledes reisemål fremfor et prangende, sier Emma Tagg, talsperson for Hotels.com Brand.

Da passer det jo bra at Norwegian har blant annet Sofia i Bulgaria og spennende Skopje i Nord-Makedonia som nyhet i 2023.

Så – hvilke «ukjente» byer med god valuta for pengene vil vi reise til i 2023? Her er seks spennende og mindre kjente storbyer du bør får med deg:

Foto: Sanjin Kastelan

Zagreb, Kroatia

Landets største by ligger nordvest i innlandet, og nettopp derfor blir den ofte oversett av turister som flokker mot kysten. Men den livlige metropolen har mye godt å by på, og med et vell kulturprogram, museum, teatre og bibliotek er det en kultivert by som ønsker deg velkommen. De viktigste bydelene er Gornji og Donji, som deles av torget Trg bana Jelacica. I gamlebyen Gornji finner du blant annet de fleste historiske bygningene samt presidentpalasset. Som et knutepunkt mellom øst og vest har byen utviklet seg relativt lite, men den mer moderne og europeiske stemningen er mest synlig i Donji. Her ligger også museer samt nasjonalteateret.

LES MER OM ZAGREB HER

Foto: Istock

Sofia, Bulgaria

Som reisemål er det utvilsomt kysten ved Svartehavet i Bulgaria som har fått mest oppmerksomhet, men storbyen i vest er også et interessant valg. Den som søker fest og moro, billig gourmet og kule kafeer vil trives utmerket godt i landets hovedstad. Det den mangler i arkitektonisk skjønnhet, tar den igjen på liv og røre – dag og natt. Dette er en ungdommelig by, ispedd historiske attraksjoner og museer. Billig og bra

FLERE BILLIGE STORBYER

Foto: Torild Moland

Ljubljana, Slovenia

Et måltid, en spasertur eller en drink nede ved elvebredden – Ljubljanas livlige hjerte full av barer, kafeer og restauranter. Hit strømmer lokale etter arbeidstid for å drikke og skravle til natten senker seg. På folkemunne kalles elvebredden bare “stranda” og er det naturlige møtestedet for både lokale og besøkende. Resten av byen er en fargeklatt, med Art Noveau-arkitektur og en bykjerne designet av arkitekten Jože Plečnik (1872-1957) prøvde å modellere Ljubljana etter antikkens Athen.

LES MER OM LJUBLJANA HER

Foto: Runar Larsen

Bucuresti, Romania

Med sin eklektiske arkitektur og livlige stemning er Bucuresti storbyen som overrasker. Tidlig på 1900-tallet den kjent som «Lille Paris», siden både kultur og arkitektur lot seg inspirere av den franske hovedstaden. I dag føyer den franske arven seg inn i en underlig miks av storslagne bygninger, forfalne slott, og den karakteristiske stilen fra kommunisttiden som preget byen fram til 1989. Fortsatt er tidligere diktator Nicolae Ceaușescus mastodont av et presidentpalass det store landemerket, men Bucuresti er i voldsom utvikling. Den hyggelige gamlebyen er turistenes område, fullt av gode restauranter, kule kafeer og festlige barer. Tilgjengelig og rimelig storbyferie.

FLERE BILLIGE STORBYER

Foto: Mari Bareksten

Tirana, Albania

Gamle rykter står for fall. Fargerike Tirana, sa du? Ja, visst! Her venter gode restauranter, grønne parker, nye matmarkeder, stilige boutiquehoteller og interessante museer. Den albanske hovedstaden er blitt en spennende storby, vel verdt et besøk. Spis moderne albansk mat på Mullixhiu, kjøp keramikkgryter og oliven på matmarkedet Pazari i Ri, og spaser igjennom det hippe nabolaget Blloku. Bunk´ Art 2 er et av byens mest spennende museum og ligger under bakken i en gammel bunker.

FLERE BILLIGE STORBYER

Foto: Istock

Skopje, Nord-Makedonia

Lett å glemme, lett å like. Skopje og Nord-Makedonia går ofte under radaren for turister flest, men den som er på jakt etter en litt annerledes storbyopplevelse bør kjenne sin besøkelsestid. Skopje er kanskje ikke den vakreste byen i verden, men med et mylder av fascinerende attraksjoner, mange og merkverdige statuer og særegen arkitektur gjør at det aldri blir kjedelig.

Sett av god tid i den gamle basaren øst for Vardar-elva, hvor handelsvirksomheten har historie tilbake til ottomanske tider for 1000 år siden. Ta deretter beina fatt og spaser opp til byens iøynefallende festning, for strålende utsikt over det som for de fleste er en ukjent storby – men med mye godt i vente, hvor både mat og drikke serveres for en billig penge.

FLERE BILLIGE STORBYER

Om du er interessert i annerledes, billige destinasjoner, kommer det en stor guide til nettopp det i neste utgave av Vagabond Reiselyst. Er du smart bestiller du et julegaveabonnement (gjerne til deg selv), så får du magasinet med masse gode tips i postkassen i begynnelsen av januar.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN