Det er ikke store området de til sammen fyller; De syv forente arabiske emirater og Oman. Men sannelig utgjør de likevel mye. Fra skyskraperbonanza og shopping, til fartsfylt moro i ørkenen, fra strandliv og bading, til tradisjonell arabisk kultur.

Cruiseselskapene har i løpet av de siste årene begynt å sette kurs mot Den arabiske og Den omanske gulfen. Med korte avstander, bare én dag på sjøen og et vell av utfluktsmuligheter er dette en ideell måte å få med seg hva denne spennende delen av verden byr på i spennet mellom dyptpløyende tradisjoner og ruvende utvikling, fra den tørreste ørken til den mest turkise sjø.

Moskeen glimrer også

Vi skal gå om bord i byen som i dag er blant de i verden hvor det bygges mest. Emiratenes hovedstad Abu Dhabi har lenge vært i skyggen av Dubai, men nå er det her det skjer. Om enn i noe mer edruelig tempo, og ikke i fullt så svimlende høyder. Men også her kan man la seg blende av stor, større, størst. Og det for enhver smak: Fra verdens største innendørs temapark; Ferrari World, via verdens nest dyreste hotell til en av verdens største og dyreste moskeer.

– No, no, no!, roper vakten.

– Ingen slike bilder, sier han strengt til tre personer, to kvinner og en mann, som har stilt seg opp på parkeringsplassen med Sheikh Zayed Grand Mosque i bakgrunn for å ta bilde. De har nok stilt seg opp litt for tett.

– Husk at dette er en moské, formaner han. Det kan være fort gjort å glemme, at ikke alt som glimrer er kommersielt. For i Abu Dhabi og i resten av dette området bygges ikke bare høye tårn og shoppingsenter. Også helligdommene, moskeene, bygges store og flotte etter samme skala. Over tre milliarder kroner kostet den åttekuplede moskeen her, hvor det er plass til 40 000 mennesker.

Over tre milliarder kroner kostet den åttekuplede moskeen her, hvor det er plass til 40 000 mennesker. Foto: Marte Veimo

Over tre milliarder kroner kostet den åttekuplede moskeen her, hvor det er plass til 40 000 mennesker. Foto: Marte Veimo

Solskinn om bord

Neste morgen våkner vi på bøljan blå, og der skal vi være det neste døgnet, til skipet tidlig morgenen deretter legger til kai i Muskat, for så å reise sakte tilbake til utgangspunktet på andre siden av halvøya. Men først; en rolig dag på sjøen, som tilbringes aller best på soldekk.

Her er basseng både med og uten bobler, og is og kalde drikker både i baug og akter. Med ny farge i kinnene er vi klare for første kveld om bord, hvor programmet sier at antrekk er «formal». På med kjole og dress, altså. Hils på kapteinen, og husk for all del å smile pent så snart det er et kamera i nærheten.

Fotoveggene er blant skipets mest populære underholdningstilbud – og så lenge man ikke kjøper opp bildene av seg selv, blir man hengende til cruisets ende.

Her er basseng både med og uten bobler, og is og kalde drikker både i baug og akter. Foto: Marte Veimo

Her er basseng både med og uten bobler, og is og kalde drikker både i baug og akter. Foto: Marte Veimo

Livlig i souken

– Taxi! Taxi! Grand Mosque! City Tour!

Første stopp er Muskat i Oman. Som hovedstad er den nærmest den rake motsetning til Abu Dhabi, her er ingen høyhus, ingen verdensberømte attraksjoner – men dermed ikke sagt at det ikke er noe å se og oppleve.

Man kan selvfølgelig bli med på en gruppetur med guide organisert fra cruiseskipet, men Muskat kan man også fint utforske på egenhånd. Taxisjåførene som venter i havnen er både mange i tallet og villige til å vise frem byen sin. Men et av byens høydepunkter, markedet Muttrah Souk, ligger bare noen minutters gange fra havnen, så taxisjåførene kan bare vente.

Markedet er blant de aller eldste i den arabiske verden. Muskat var nemlig en sentral og strategisk plassert by, hvor handel mellom araberlandene, India og Kina foregikk da alle varer ble fraktet med båt.

Les også om cruise hvor du kan lære noe nytt

– Silk! Silver! For you madam!

Marked er marked, også i Muskat. Men dette har to sider. Det er utlendingene, fra andre steder i Asia, som maser. Mange av butikkene er eid av omanere, som venter rolig inne i butikken til noen henvender seg til dem. Da blir de derimot ivrige.

Et av byen Muscats høydepunkter er markedet Muttrah Souk. Foto: Marte Veimo

Et av byen Muscats høydepunkter er markedet Muttrah Souk. Foto: Marte Veimo

Arabias Norge

Men før vi setter utropstegn for cruiset i nettopp Dubai, skal vi oppleve et lite stykke Norge. Vi har igjen krysset grensen, nå til omansk enklave på Musandam-halvøya.

Kysten her er preget av fjell, og små fingre av vann som borer seg innover som små fjorder. Derfor kalles området «Arabias Norge».

– Ligner det på Norge?

– Nei, ikke så veldig, ler Helga og Jon Olav Ormbostad fra Molde.

Den ene bygningen er høyere enn den andre i Abu Dhabi. Foto: Marte Veimo

Den ene bygningen er høyere enn den andre i Abu Dhabi. Foto: Marte Veimo

– Men vi koser oss likevel, legger de til. Som mange av cruisegjestene denne dagen har de hoppet av skipet som ligger i land ved Khasab, og gått om bord i en mindre, tradisjonell arabisk trebåt – en dhow. Her halvveis sitter vi, halvveis ligger vi langs ripa med fargerike puter i ryggen mens vi seiler (ved hjelp av motorisert kraft) ut i fjordene.

Bli abonnent på Magasinet Reiselyst

Fjellene er hvite, sjøen turkis – og varm. En stor gjeng delfiner dukker opp ved båten, og underholder som bare disse kan.

Det eneste, som for oss kjennere, minner om Norge, er de enkelte, små bosettingene – klemt på stripen mellom sjø og fjell – hvor ingen skulle tro at noen kunne bo.

Les også: Slik velger du riktig lugar på cruise

Siste stopp

Og vi kan nesten ikke tro det vi ser morgenen etter heller – når vi seiler inn til Dubai. Uansett hvor vi hadde kommet fra, hadde kontrasten vært enorm. Den ene bygningen høyere enn den andre skjærer gjennom morgendisen, og det høyeste stopper ikke før på 828 meter.

Om man overhodet kan savne noe i Dubai, kan det være den gode bystemningen, som ikke er så lett å føle på, på grunn av store avstander, og hvor det meste skjer under tak. Men vi setter kursen mot nye Dubai Marina Walk. Her kan man rusle i hele syv kilometer fra ende til annen, med kafeer og restauranter på den ene siden, og luksuriøse yachter på den andre.

Eller man kan synke ned i en sofa i skyggen, bestille fargerike mikser fra juicemenyen (alkoholservering skjer kun på restauranter, og langt fra alle) og la inntrykkene fra en uke i cruise og dus synke inn.

Tilbake til hovedsiden