– Yihaa!! 

Gruppens samstemte utbrudd i det vi kaster oss i det iskalde vannet i Hemsila er ganske forutsigbart: Vannet har smeltet godt de siste ukene, strømmen går stri og vanntemperaturen er ikke mye over nullpunktet. Sånn føles det i hvert fall. 

I det minste har primus motor og elverafter Rune Abrahamsen fra Hemsedal Fjellsport utstyrt oss med doble (!) sett våtdrakter og tapet igjen hvert eneste sprekk. 

Føl på naturens krefter idet du suser ned de strømfylte vannveiene! Foto: Ronny Frimann

– Hver sesong har sin sjarm, mener mannen som har introdusert elvesnorkling her i landet. 

– Nå om våren går elva stri og det er en fartsfylt opplevelse. Mot sommeren er det langt roligere, da kan vi kose oss mer, se på fiskene under vann og få tid til å slappe av. Begge deler er like fint, mener han. 

LES OGSÅ: SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG

I det våte element

Og enten man liker rolige fotturer eller fartsfylte opplevelser, er norsk natur en lekegrind. For mens vi venter på at snøen skal smelte nok i fjellet til å traske over vidda med sko, er det nok av annet å finne på: 

Hva med å rappellere ned en foss, hoppe i en iskald kulp eller skli på bratte svaberg i skogen? Foto: Stein Jøtul Simensen

Rafting er morsomt om våren av samme grunn som elvesnorkling: Snøsmeltingen gjør at elva går så stri at de små gummibåtene nærmest flyr fra topp til topp. Elvebrett eller kajakk er en annen måte å oppleve naturens våte krefter på. 

Eller hva med å rappellere ned en foss, hoppe i en iskald kulp eller skli på bratte svaberg i skogen? På juving er det bare å slippe seg løs, eller holde seg fast, alt ettersom. 

Ifølge juvesjef Vojtech Hejtmanek fra FullOn byr Uvdal på en av Norges beste og ekstreme juvinger. 

– Fordi det er høye dropp, bratte rappeller og lange sklier. Dere kommer til å få et skikkelig kick! lover han. Og får selvfølgelig rett. 

LES OGSÅ: 10 MORSOMME AKTIVITETER UTEN SKI PÅ BEINA

Tørr trening

For den som heller foretrekker tørrere opplevelser, er det heller ingen mangel på tilbud. 

Stisykkel er den absolutt største utendørstrenden for tiden. Det selges snart like mange terrengsykler i Norge som skipar. Så godt som alle de store skianleggene har hengt seg på trenden: Hafjell, Trysil, Hemsedal, Geilo – straks snøen er borte forvandles alle de fine skibakkene til et nettverk av sykkelstier, merket med rødt, gult og svart etter vanskelighetsgrad, akkurat som skiløypene. Det er bare å snøre på seg sykkelskoene og sette utfor. 

I Geilo kan du velge rute etter vanskelighetsgrad – grønn, blå, rød og sort. Foto: Torild Moland

I Hemsedal er Via Ferrata-ruten – en ferdig boltet klatrerute som skal være mulig for de fleste å komme seg opp – åpen hele året, også nå om våren. Utsikten fra toppen av fjellet er formidabel, og god belønning for den som har mestret turen opp med skjelvende lår. Det finnes lignende ruter i Stryn, Odda, Lom, Leksvik og Åmli. 

Utsikten fra toppen av fjellet er formidabel, og god belønning for den som har mestret turen opp med skjelvende lår. Foto: Gjermund Glesnes

Altså er det ingen grunn til å sitte inne og se snøen smelte utenfor stuevinduet. 

Kom deg ut, det er snart vår! 

LES OGSÅ: NORD-EUROPAS TØFFESTE VIA FERRATA

Fine vårlige aktiviteter 

Elvesnorkling i Hemsedal 

Du må ikke i saltvann for å kjenne gleden over å se verden under vann fra bak en dykkermaske. Du kan også hilse på fisken til fjells i Hemsedal. Der får du våtdrakt og snorkel og hopper ut i elva Hemsila, hvor en guide fører deg trygt nedover elva og viser deg livet fra ørretens perspektiv. 

Pris: Kr 650 per person fra 12 år og opp. 
Les mer: www.hemsedal.com / www.hemsedalfjellsport.no

Du må ikke i saltvann for å kjenne gleden over å se verden under vann fra bak en dykkermaske. Foto: Torild Moland

Vannvittig spenning 

Visste du at både Sjoa og Numedalslogen på Dagali går for å være noen av de beste elvene i verden for rafting? Begge elver har varierte stryk, og turer tilpasset både familier og mer erfarne. Føl på naturens krefter idet du suser ned de strømfylte vannveiene! 

Pris: Priseksempel rafting kr 790, familierafting kr 590 per person. 
Les mer: www.sjoarafting.no / www.dagalirafting.no / www.dagalifjellpark.no /

Juving 

Et juv er en sprekk i fjellet, som vannet har kommet til og polert etterhvert slik at selve dalbunnen gjerne er jevn og glatt. I Ølmosjuvet i Uvdal (og andre steder, som i Sjoa) kan du rappellere ned fjellsiden, eller skli ned på naturlige sklier i fjellet og lande med et plask i kulper og jettegryter. 

Pris: Kr 945 per person fra 12 år og opp.
Les mer: www.sjoarafting.no

Høyt og lavt 

Klatreparken Høyt og Lavt i Vestfold er Skandinavias største med til sammen 1700 meter zip-line, klatrevegg, buldring m.m. Høydepunktet er kanskje å fly 360 meter på zip-linen Ormen Lange, 35 meter over bakken. Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet, bl.a. på Voss, Geilo, Hallingdal, Hunderfossen og Oslo. 

Pris: Varierer etter høyde og antall aktiviteter, «full pakke» i Vestfold koster kr 310 ved nettbestilling. 
Les mer: www.hoytlavt.no 

Utforsykling 

Stisykling er Norges mest økende sport, og på mange av de store skistedene som Geilo, Hemsedal, Hafjell og Trysil blir slalåmbakkene til sykkelstier om sommeren. Her tar du heisen opp, med enten leid sykkel eller din egen, og så velger du rute ned etter vanskelighetsgrad – grønn, blå, rød og sort. 

Pris: Priseksempel Geilo heiskort kr 250 / 200 (barn), sykkelleie med fullt utstyr kr 795 heldag og 550 halvdag inkl. heiskort. 
Les mer: www.skigeilo.no / www.hemsedal.com / www.hafjell.no 

Stisykling er Norges mest økende sport. Foto: Torild Moland

Via ferrata 

Aktiviteten med det italienske navnet betyr bare en vei av jern – altså en klatrerute som er ferdig stukket ut med vaier og stiger boltet fast i fjellet. Likevel er det en adrenalinkrevende aktivitet – veien ned er svært bratt og luftig. En av de mest spektakulære ligger i Odda – Himmelstigen tar deg til toppen av utsiktspunktet Trolltunga. 

Pris: Avhengig av sted og lengde, så koster det fra rundt kr 595 med guide og utstyr (priseksempel Hemsedal). 
Les mer: www.loenactive.no / www.hemsedal.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN