Egentlig liker jeg aller best å ligge på en solseng og høre på god musikk. Plaske litt i det varme Middelhavet og se på båtene som tusler forbi. Ta en pause for å spise en lang, gresk lunsj, etterfulgt av noen timer i skyggen med en god bok. 

Men sånn skulle ikke Hellas-ferien bli dette året. 

Tipp topp med sport

Sol og sport: Sportsferie i Hellas er ja takk begge deler – både avslappende solferie og sporty aktiviteter. Foto: Torild Moland

Reisende generelt og nordmenn spesielt vil være mer aktive i ferien, vi vil oppdage noe, gjøre noe, bruke kroppen og gjerne bli litt spreke. Tiden med kokosolje på solsenga er avløst av yoga i soloppgang, fruktfat og crossfit.  

Så denne sommeren bestemte vi oss for å henge på trenden. Hele familien på fire, inkludert ungdommene på 15 og 17, har gått med på å leve (nesten) som en toppidrettsutøver, to uker til ende. Det vil si sunn mat og en til to treningsøkter. Hver dag. Lettere sagt enn gjort, når fokus for min del de siste årene har vært å strekke hånda etter sjokoladebollen på kontoret. Derfor har vi tatt inn på Apollos sportshotell Sivota Retreat Beach Club, som er en del av det britiske konseptet Nielson med fokus på aktiviteter, spesielt på vannet. Alle hotellene har et stort tilbud av aktiviteter, men noen er mer kjent for vindsurfing og andre for sykling eller vannski. 

LES OGSÅ: 8 TIPS TIL PADLETUREN

Vannsportparadis

Vårt lille sportsparadis her på fastlands-
Hellas er spesielt bra for vannski fordi området ligger i le av flere øyer.  

– Vi har vært her i 14 år og kommer bare for å stå på vannski – ingen av de andre Nielson-resortene har så flatt vann, skryter britiske John Wilson (52), som er på ferie med hele familien. 

– Vi pleide å sykle og gjøre masse andre ting. Men nå står vi bare på vannski. Tre timer om dagen. Vi ser på hverandre – det er jo halve moroa, mener den spreke briten. 

Det er nok av mindre fartsfylte aktiviteter å fylle dagene med også: Kajakker og SUP-brett står klare nede ved vannet, sykler kan vi hente når vi vil, og treningsrommet er alltid åpent. Det er yoga før frokost, aquaaerobics i sola og styrketimer etter lunsj. 

Fulle dager: Vi prøver å leve opp til hotellets motto «Relax as hard as you can» – samtidig som vi benytter oss av alle fasiliteter som vannski, kajakk, sykkelturer, yoga og styrketimer. Foto: Torild Moland

Men aller først vil vi prøve å følge Nielsons motto: 

– Relax as hard as you can! 

Verdens vakreste Hellas

Vi tar slagordet bokstavelig, og tilbringer de første tre dagene langflate på en solseng, bare avbrutt av noen økter elitetrening på høyt nivå. Spensthopp og trappeløp. Intervaller på mølle. Ja til og med en rulleskiøkt får vi klemt inn mellom solingen. Og bittelitt sightseeing, for området rundt hotellet er kanskje det fineste i hele Hellas. 

Det er grønt og frodig, med vakre åser som vokser ut av det turkise havet. Øyene er kantet med solgyllene strender, og inne på land venter intime småbyer med slitte fasader i gylne toner. Den nærmeste lille byen Sivota byr på en trivelig havnepromenade med klassiske tavernaer og smårutete duker i rødt, hvitt og blått.   

LES OGSÅ: FPR FOLK I FORM PÅ FERIE

Vi finner en favorittrestaurant og kommer trofast tilbake, det er en smakfull avveksling til buffetmiddager på hotellet, selv om maten på hotellet er både fersk, sunn og lokal. Men det er nå noe ekstra koselig med å sitte på en bryggekant og bestille fritert kalamari, gresk salat og tzatziki. Noen ganger skal det ikke mer til for å finne feriefølelsen. 

Lokal favoritt: Den koselige lille byen Sivota ligger bare 10 minutters gange fra hotellet, og har en trivelig havnepromenade med restauranter og liv. Foto: Torild Moland

Ut på tur

Etter fire dager med hard avslapning, er tiden kommet for å se seg litt rundt. Denne nordlige delen av fastlands-Hellas har nemlig utrolig mye å by på. 

Første sightseeing tar vi på sykkel. Det går stier og små veier i åsene bak hotellet, og rutene kan du laste ned på løpe-og sykleappen Strava. De er fra ti til 50 kilometer og tilpasset et hvert nivå. Vi tråkker optimistiske av gårde, langs asfaltveien bak hotellet. 

LES OGSÅ: SPREK OG SPORTY I SMILETS LAND

– Dette er da ikke så ille, jeg trodde det skulle være mye mer oppover, kommenterer husholdningens spreke 15-åring. 

Det skal vise seg at vi er en smule optimistiske, siden oppoverbakkene bare fortsetter på grusstiene straks vi tar av fra hovedveien. Opp, opp opp. Til slutt har vi steget 600 høydemetre og står på en ås bak hotellet og skuer utover det fantastiske landskapet med havet som bukter seg inn og ut av de grønne åsene. Passende belønning etter en times slit i sola.  

Det gode liv: En padletur mellom øyene utenfor hotellet er en perfekt start på dagen.
Foto: Ronny Frimann

Torsdag: Familien tyner oss gjennom 8×3 minutters intervaller på mølle, og puster lettet ut når ungdommen kunngjør at fredag er hviledag. I morgen er det ingen trening! Men det skal vise seg å være sånn passe sant når man bor på et aktivitetshotell. Vi booker omsider våre egne vannskitimer. Hurra, moro! Men ganske stiv i låra. Da må vi prøve SUP, det er jo mye roligere. To timer senere ramler armene nesten av. 

Helt gresk treningslykke på hotell Sivota Retreat Beach Club. Foto: Ronny Frimann

LES OGSÅ: SKOG PÅ FJELL OG STRAND

Og så melder vi oss på en kajakktur lørdag formiddag, og klemmer inn en yogatime søndag morgen. Men det er uansett mindre slitsomt enn 8×3 intervaller…

Sightseeing i sola

Ferien nærmer seg slutten, og det er på tide å oppdage litt av det fantastiske denne regionen har å by på utenfor hotellet. 

Epirus er kanskje Hellas´ vakreste område, og likevel nesten ukjent. Men det er i ferd med å endre seg. Ifølge Apollo er denne delen av fastlands-Hellas det området som økte mest i popularitet i Hellas i fjor, og etter to uker på besøk er det lett å se hvorfor. 

Perfekt beliggenhet: Sivota Retreat Beach Club ligger på nordvestkysten av fastlands-Hellas med utsikt over Det joniske hav. I det fjerne skimtes Korfu. Foto: Torild Moland

Epirus er en stor og variert region, med alt fra irrgrønne kalde fjellbekker som slynger seg nedover dalbunnene i fjellet, til Vikos-dalen – Hellas´ svar på Grand Canyon, lange solgyllene badestrender og populære storbyer som Parga med sitt storslagne venetianske slott, fargerike bygninger og takterrasser med utsikt. 

To uker i disse omgivelsene går så alt for fort. Og vi vet det allerede nå: Neste sommer er vi klar for en ny treningsleir.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN