Hva er ditt viktigste budskap med «Kom, bli med ut!»

– At det ikke skal så mye til for å komme seg ut og finne lokale eventyr. Dette er en hjelpende hånd til småbarnsfamilier, og kanskje en tupp i rumpa til den som trenger litt inspirasjon. Vi trenger ikke ­utdanne ungene til å bli polfarere, målet bør heller være å bruke naturen i større grad uansett hvor du er. Det er viktig å ta seg tid til å stoppe opp, se på en ­skolopender eller en maurtue, og ikke alltid la turens mål bestemme tempoet.

HØYT OG LAVT: Cecilie Skogs perfekte ferie går til den greske øya Kalymnos. – Her klatrer vi om formiddagen, og så fort sola treffer klippene i 11-tiden og det blir for varmt trekker vi ned til stranda for å bade, sier den bokaktuelle fjellklatreren. 
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans 

Hvordan har ditt forhold til reiser og ferier endret seg etter at du fikk familie?

– Nå har det jo endret seg dobbelt opp på grunn av pandemien! Men utferdstrangen jeg har hatt i ryggmargen har nok blitt temmet. Samtidig har det ikke vært sånn at jeg alltid har reist på lange eventyr; de fleste turene jeg reiste på før var også korte og ikke så langt hjemmefra. Takket være barna blir også jeg ekstra nysgjerrig på skogen, et sted jeg tidligere brukte mest som treningsarena. 

LES OGSÅ: MARTIN JOHNSRUD SUNDBY FÅR FOLK I FORM PÅ FERIE

Har du alltid vært begeistret for det ekstreme?

– Absolutt ikke, og det var aldri gitt at det skulle bli slik. Som barn var jeg faktisk litt lat på ski, og syntes lange turer var ­kjedelig. Aller helt ville jeg komme fort fram for å spise appelsin og Kvikk Lunsj. Min storesøster var imidlertid stikk motsatt, og om mamma og pappa hadde sett inn i glasskula ville de nok tatt skikkelig feil dersom de skulle tippe hvem av oss som ble polfarer! Sent i tenårene våknet interessen min for ekspedisjoner, men det var langt inne i min første tur som guide på ski over Grønland at jeg ble skikkelig bitt av polarbasillen. Gleden og overskuddet kom gjennom mestring, og det er fortsatt noe som driver meg.

Hvordan var barndommens ferier?

– De gikk til hytta i Romsdal, et enkelt sted uten innlagt strøm og vann. Men det var et eventyr, og jeg husker et som en veldig fin tid. I slutten av tenårene reiste jeg på backpacking i Sør-Amerika, til ­Argentina, Bolivia, Peru og Chile. Foruten fine fjellturer til Aconcagua og Machu Picchu minnes jeg det som en litt meningsløs tur. Jeg fikk aldri tak på min egen motivasjon, og etter å ha reist fra den ene ­attraksjonen til det andre i flere uker ble jeg litt ­inntrykksmettet. Det ble for flyktig; jeg trives bedre med mer fysiske opplevelser. 

LES OGSÅ: HØYT OG LAVT I OMIS

Hva slags feriemenneske er du?

– Jeg digger kontraster! Jeg liker å dra til New York i fire dager for å kjenne på energien. Der kan jeg sitte på en kaffebar og følge med på menneskene. Så stikker jeg kanskje på en dyr designbutikk og kommer ut med et par Prada-sko, og føler at jeg er med i en film. Etterpå går turen til Central Park for å klatre. Paris har også noe av det samme, med klatremuligheter i Fontainebleau utenfor sentrum. Jeg ville nok blitt litt «koko» dersom jeg skulle ­tilbringe ferien på en øde øy hvor alt handlet om palmer og sand, men samtidig liker jeg sjø og strand. Jeg har en hytte på Kalymnos i Egeerhavet, en halvtime med båt fra Kos. Et fantastisk sted, med tusenvis av klatreruter – og herlig badevann. 

Kombinasjonen av ferie og klatring er perfekt, synes Cecilie Skog. Kalymnos, Hellas står høyt på listen. Foto: Istock

Hvordan er en perfekt ferie for deg?

– Den går til Kalymnos, et sted jeg har besøkt i 20 år. Her klatrer vi om f­ormiddagen, og så fort sola treffer klippene i 11-tiden og det blir for varmt trekker vi ned til stranda for å bade. Kanskje dukker delfinene opp. Barna elsker dette, her kan de bygge sandslott og samle skjell i timevis.

Favorittland?

– Nepal. Det handler om kulturen og menneskene, og selvsagt naturen. 

Tips til fjellturer med «wow-faktor»?

– Se mot Andesfjellene. Både Argentina, Chile, Bolivia og Peru har utallige fine fjellturer, også hvor du slipper å dele ­utsikten med for mange turister. Jeg synes det er litt vanskelig å være mer konkret; det gjelder å finne sin egen drøm. 

LES OGSÅ: NORD-EUROPAS TØFFESTE VIA FERRATA

Hvilket sted drømmer du om å besøke?

– Bhutan. Der er det begrenset antall ­turister som får tilgang.  Jeg har stor ­respekt for dem som ikke bare åpner slusene, og tror at det er et veldig ekte og fint land. I tillegg har jeg lyst til å ta med jentene mine til Himalaya.

Hva er det beste med Oslo?

– Marka er gull! Hadde jeg ikke hatt dette som tilgjengelig turområde, kunne jeg neppe bodd her. Bare et par kilometer hjemmefra er Hauktjern et supert sted, med badevann, og fine klipper.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN