1. Bli introdusert til padling av noen som har erfaring

Ved å ta kurs eller bli med en klubb på tur vil du lære grunnleggende teknikk og sikkerhet, og i trygge rammer sjekke om kajakk er noe for deg. Tar du kurs hos en godkjent instruktør, vil du også få våtkort, som er Norges Padleforbunds utdanningsstige. Det kreves ofte av kommersielle utleieaktører, klubber og foreninger som låner ut kano eller kajakk.

2. Bruk litt tid på å finne ut hvilken kajakk som passer for deg

Det er et stort utvalg i mange prisklasser, og selv om det er fristende å slå til på et godt tilbud så vil padlegleden påvirkes av om det er riktig variant for deg. Husk at du skal trives i kajakken også etter en halvtime. Tenk også over hva slags padling du ser for deg, men vær realistisk. De fleste turer er på noen timer, og kajakker flest har nok lagrings­plass for utstyr til en overnatting eller to.

LES OGSÅ: PADLETUR TIL VERDENS ENDE

3. Velg riktig bekledning

Redningsvest er en selvfølge, hele året. Våren er litt utfordrende, siden luften er varm, men vannet fortsatt kaldt. Ved en velt må du tåle å ligge i vannet til det kommer hjelp. Tørrdrakter fungerer bra, men i noen tilfeller kan våtdrakt være et alternativ. Ta med varme klær for pause, vindtett jakke og også alltid et tørt skift pakket vanntett.

4. Vær synlig og oppmerksom

Kajakker vises langt dårligere enn man skulle tro, siden de er så nære havoverflaten. Litt bølger og motlys, så er det i beste fall årens ­bevegelser som synes for båtførere. Velg derfor tydelig farge på både kajakk, bekledning og åre, og suppler gjerne med caps på hodet eller vimpel på kajakken. Kajakker er myke trafikanter, så vær oppmerksom, padle nære land, velg effektive kryss av seilingsled. Som gruppe er det fint å holde seg samlet.

5. Tren på ferdigheter

Selv ved fint vær risikerer du at det blåser opp eller været slår om. Da er det smart å ha et ekstra «gir» og benytte mer effektiv teknikk. Tren ofte på redninger. 

LES OGSÅ: PADLELYKKE I KROATIA

6. Sjekk værmeldingen og velg startsted etter dine egne ferdigheter og forhold på sjøen

Det finnes en del nyttige apper/nettsteder for vær og vind, som yr.no og Windy.com. Men følg alltid med på faktiske forhold når du er ute. Ofte vil det være lokale forhold eller avvik fra det som er varslet. Snu i tide!

7. Ha en plan om du trenger hjelp

For de fleste vil en mobiltelefon være nok, men denne må være pakket vanntett og være på kroppen og følge deg om du havnet i vannet. Legg inn nyttige telefonnumre til taxibåt lokalt, eller eventuelt nærmeste kystradiostasjon (alltid 120). Appen «Hjelp 113» sørger for å sende din posisjon til nød­sentralen under en samtale. Si ifra til noen at du skal padle, planlagt rute, og når du forventer å være tilbake.  

8. Ta vare på naturen

Vær ekstra oppmerksom på at fugler og dyr trenger ro, særlig om våren. Noen områder har restriksjoner, men vis alltid hensyn til dyrelivet. Ta med deg søppelpose og rydd gjerne en strand underveis, men ta som minimum med deg eget søppel hjem.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN