Ikke gå glipp av sommerens nyheter i Norge og Danmark!

01. Halland
Foodie-paradis

Foto: Eva H. Tram

I selskap med matparadiser som blant annet Ho Chi Minh City i Vietnam og Sardinia i Italia finner vi også den svenske regionen Halland på listen over «Where to eat in 2023» publisert av Eater.com. De to ­Michelin-restaurantene Äng og Knystaforsen er klare grunner til den overraskende bemerkelsen. Men bruken av gode, kvalitetsrike råvarer fra området i flere av Hallands restauranter, og implementeringen av naturen inn i matopplevelsen er en sikker ­begrunnelse av omtalen. Eierne av Knystaforsen åpnet i fjor også en pizzeria i samme naturområde. Pizzaene baserer seg på smaker fra både Halland og Sicilia, og andre småretter og søtsaker er også mulig å få kjøpt i pizzeriaen ved navn Knystaria.

MER INFO: eater.com og knystaria.se

02. Göteborg
Øl, øl, øl

Foto: istock

Om du elsker øl, er interessert i å smake på noe nytt eller ­kjenner noen som setter ekstra stor pris på det flytende gullet, sjekk ut guidet ølvandring på Ringön i Göteborg i sommer. Den nye ølvandringen stopper innom fire ulike håndverksbryggerier hvor du vil få servert to smaksprøver på hvert bryggeri, samtidig som du får en kort visning av produk­sjonen og en beskrivelse av de ulike ølsortene bryggeriet produserer. Vandringen er ferdig etter 2-2,5 time, men gir deg så en gyllen mulighet til å vandre videre til en av byens barer for å nyte resten av dagen med et fullt glass av din favoritt-øl.

MER INFO: Ølvandringen koster i underkant av kr 700. beerwalk.se

03. Strømstad
Naturlig luksus

Foto: Lagunen

I år kan du droppe campingvognen og bobilen, og la det slitne teltet bli igjen hjemme. For på den populære campingplassen Lagunen utenfor Strömstad har du nå mulighet til å tilbringe en natt eller flere med et ekstra piff av luksus. Campingplassen har i år satt opp glampingtelt med utsikt til havet. Det er bare å lage mat på bålpanne, sove i en behagelig seng og bruke den møblerte uteplassen med en du er glad i før dere får litt sol på strendene, tid i skogen eller skjærgården i området. Campingplassen tilbyr også andre mulige overnattingssteder som blant annet campingvogn, hytter og vandrerhjem, og aktiviteter som sykling, fiske, båtturer og kajakkpadling er lett tilgjengelig med base på Lagunen Camping.

MER INFO: En natt i glampingtelt fra kr 1195. ­lagunen.se

Ikke gå glipp av sommerens nyheter i Norge og Danmark!

04. Dalarna
Underjordisk paradis

Foto: Malin Englund

I en mystisk grotte, dypt nede under jordens overflate, skjuler det seg et hemmelig paradis. En het badstue og et blått, krystallklart grottebasseng. Adventure Mine arrangerer en unik opplevelse nede i den dype grotta. Det hele starter med en gruvevandring 80 meter ned under havnivå, etterfulgt av et badstueritual som innebærer en forfriskende dukkert i iskaldt grottevann før oppheting i den behagelige badstua. Noe godt å både drikke og tygge på vil bli servert før det så er på tide å returnere opp til overflaten igjen, trolig med et litt annerledes syn på verden. 

MER INFO: kr 2445. adventuremine.se/bastun

05. Stömstad spa & resort
Spa i ny drakt

Foto: Petra Björstad

I 2021 lukket Strömstad Spa & Resort dørene for å starte renovering av den elskede spa-resorten, og å gjenåpne i ny drakt to år etter. Strömstad Spa & Resort er nå blitt noe helt annet enn hva det før var, med et 2000 kvadratmeter stort spa-anlegg, 18 behand­lingsenheter og to nye badstuer høres det veldig fristende ut å ta turen for å overnatte på en av de 232 nyoppussede rommene. Book deg inn for en rolig stund i spa-området og en god middag i hotellets ­restaurant, før kvelden avsluttes med noe godt å drikke i den nyrenoverte baren.

MER INFO: Rom og frokost fra kr 1400. stromstadspa.se

06. Skåne og Värmland
Flytende paradis

Foto: AuroraHuts

Lyst til å nyte hotelltilværelsen med tidenes korteste avstand til strandkanten? De flytende igloene i Skåne vil gi deg ­muligheten til å tilbringe en natt i hotelluksus, så nært på naturen man kan komme og helt miljøvennlig. Til tross for at både en ­komfortabel seng, et kjøkken og et toalett finnes i den flytende hytta, er rent vann det eneste utslippet. AuroraHuts har nå fått nye lokasjoner i Skåne, men om turen skulle være litt for lang, kan man heller velge å ta turen rett over grensa til Värmland, hvor to igloer allerede venter på å ta imot nye gjester.

MER INFO: En natt for to gjester kr 4000. yggdrasiligloo.se

07. Styrsö
Enkel suite ved havet

Foto: Styrsö Vandrarhem 

Å finne en behagelig og luksuriøs måte å oppholde seg i naturen på er det store for tiden, og på øya Styrsö utenfor Strömstad kan du nå booke deg inn på de nyåpnede, enkle tresuitene med utsikt over havet. Suitene sikrer en behagelig natt i naturen, hvor du kan sovne inn til solnedgangen over Kosterfjorden. Om man så ønsker å kombinere overnattingen med en aktivitet kan man også delta på en tre timers guidet tur med el-fjellsykler i Strömstads natur. Det vil kanskje gjøre det avslappende oppholdet i den koselige tresuiten enda bedre?

MER INFO: En natt for to personer i trehytta kr 1500. Hele opplevelsen kr 2350 per pers. styrsovandrarhem.se 

08. Hällsnäs hotell
Naturlig gourmet

Foto: Nanna Cebner

Den svenske stjernekokken Thomas Sjögren har åpnet en ny restaurant med utsikt over Landvettersjøen på Hällsnäs hotell, kun 20 minutter utenfor Göteborg. Restauranten ved navn Signum er inspirert av naturens fire elementer; jord, ild, luft og vann, og presenterer deres selvdyrkede og kortreiste råvarer i en smaksmeny på 18 retter. Signum legger stor vekt på en bærekraftig produksjon og god råvarekvalitet, og dyrker derfor flere råvarer i deres eget drivhus. Menyen følger de nordiske årstidene, og baserer seg i størst grad på skandinaviske smaker, komplimentert av smaker fra andre verdensdeler. 

MER INFO: hallsnas.se

09. Koster
Sommeridyll på svensk sommerøy

Foto: Kristina Gillerstedt

I mai åpnet det nye boutique hotellet Kläpphagen på øya Sør-Koster utenfor Strömstad. Hotellet tilbyr overnatting i det store gårdshuset, i leilighetene med havutsikt eller i de koselige glampingteltene. I tillegg til overnatting har hotellet også både et eget bryggeri, gårdsbutikk, kafé og restaurant. ­Maten som blir servert i restauranten baserer seg på lokale råvarer i sesong og tilberedes på åpen ild. Klapphagen byr på flere aktiviteter som blant annet ølsmaking, fisking og kurs i ­ølbrygging. Å leie sykler eller ta bena fatt for å oppleve øyas fine natur og ro er å anbefale. Og siden Koster tross alt er ­Sveriges første marine nasjonalpark kan man ikke være foruten å leie en kajakk eller en SUP for å utforske havet på egenhånd.

MER INFO: Prisene varierer ved ulike overnattingssteder. En natt i glampingtelt fra kr 1957. klapphagen.se

10. Göta kanal
Ny sykkelsti

Foto: Gotakanal.se

Hva med å oppleve klassiske Göta kanal på to hjul? Kanalen som forbinder Østersjøen med innsjøene Vänern og Vättern, er i år grunnlaget for Sveriges syvende, nasjonale sykkelsti. Sykkelstien er delt inn i syv ulike etapper og er til sammen på 220 km. Hver etappe er mellom 15 til 56 km lang, og hele 87 km av turen sykles på bilfrie veier i naturskjønne ­omgivelser. Såkalte sykkelbåter er også tilgjengelig for å kunne frakte deg over noen av innsjøene om veien rundt skulle føles litt for tung. Ta med deg din kjære, en god venn eller hele familien på en sykkeltur langs Göta kanal i sommer. Sykle i fred og ro, mens dere ­betrakter båtene som sakte glir forbi på kanalen. 

MER INFO: gotakanal.se

Illustrasjon: Hestraviken Riverside Spa

11. Småland
Naturens spa

Hva med en luksuriøs, naturskjønn helg i Sveriges skoger? Hestraviken Hotell i Småland står i år ferdig oppusset med nye spafasiliteter. Spaet som har lagt fokus på den naturlige roen i naturen, kan by på tre varme utendørsbasseng og en badstue som forsiktig lener seg over elva som renner forbi. Her kan man med andre ord velge å slappe av i frisk luft eller nyte noen hete minutter i et lukket rom. Spaet strekker seg over tre etasjer, og 40 nye rom er nå tilgjengelig for spagjester til å kunne nyte en behagelig overnatting i ultimat, naturlig luksus. Om det så mot formodning skulle bli for avslappende er det muligheter for skogturer, sykling eller en tur på golfbanen.

MER INFO: En natt med spapakke fra kr 3270 sek. hestraviken.se

12. Göteburg
Göteburgs sørenga

Illustrasjon: raumlaborberlin

Jubileumsparken i området Frihamnen i Göteborg var bygget på grunnlag av byborgenes ønske om nye grøntområder i nærheten av vannet. Og ved feiring av Göteborgs 400-årslag har det nå åpnet et helt eget bassengområde i parken. Likt Sørenga i Oslo er det bygget platting på vannet som innrammer tre nye havbasseng. Bassengene gir mulighet til å både drive svømmetrening, samt hoppe, stupe eller skli uti det salte vannet. Bassengområdet er åpent for alle året rundt, enten man vil utnytte soldekket en varm sommerdag eller ta en kald dukkert en morgen i januar.

MER INFO: goteborg2023.com

13. Göteburg
100 år med moro

Illustrasjon: NCC

Fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg fyller i år 100 år, som behørlig feires. Familiehotellet Liseberg Grand Curiosa, som har hentet inspirasjon fra magiske, fortryllende eventyr, er i år nyåpnet. I hotellet kan man hoppe på en morsom karusell fra 1923, og barn kan, fremfor å benytte seg av den trege heisen eller den kjedelige trappa, kaste seg ned en sklie fra tredje til andre etasje. Det nye området Luna Park som ble åpnet i Liseberg i fjor har i sammenheng med jubileet i år også blitt utvidet med den tilhørende berg- og dalbanen Luna. Luna er en såkalt boomerang-berg- og dalbane og er egnet for barn fra 6-årsalderen, eller fra 3-årsalderen sammen med en voksen. I tillegg holder Liseberg på med bygging av et nytt badeland – Oceana. Det skal være ferdig i 2024, og vil med det muligens gjøre Liseberg til en helårs-destinasjon.

MER INFO: Inngangsbillett til parken i juli koster fra kr 395 for voksne og fra kr 220 for barn. liseberg.com

14. Göteburg
Eksotisk familiekro

Foto: Vincent Lundström

Den nyåpnede meksikanske familiekroen Tizne i Göteborg kan by på retter av nye, spennende smaker i ­kombinasjon med gode cocktails. Søskenparet som sammen åpnet ­restauranten har lagt vekt på tradisjonell meksikansk mat man kan få tak i i Mexicos gater, men er også i stor grad basert på hva deres egen bestemor pleide å diske opp. Fokuset ligger i ­smaksopplevelsen, så derfor tilbys det tre ulike menyer hvor du kan spise deg igjennom Mexico på en avslappende og smaksrik måte.

MER INFO: Sju-retters meny kr 970. tizne.se

Ikke gå glipp av sommerens nyheter i Norge og Danmark!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN