Her er også sommerens nyheter i Norge og Sverige!
01. Vestjylland
Gammeldags bilferie
Lengter du tilbake til de gode, gamle 80-åra? Da kan du jo begynne med å tilbringe ferien i en retro folkevognbuss og dra på «vancation». Selskapet med samme navn har tre fine busser – Den brune baron, Tøffe og Ingolf – som man kan leie og ta med på tur langs vestkysten av Danmark. Vancation har også forslag til ruter, og har lagt opp noen ferdige pakker for den som vil ha noe spesielt, som fokus på historie og andre verdenskrig eller surfekurs på strendene.
MER INFO: Pris fra kr 1500 per dag / minimum 3 dager. vancation.dk
02. København
En arkitektonisk ferd
I samsvar med at København er kåret til arkitekturens verdenshovedstad i 2023 vil flere av landets arkitektoniske mesterverk åpne opp for gratis inngang i løpet av året. Danish Architecture Center er perfekt å besøke om man vil lære mer om Københavns bygninger og generelt om dansk arkitektur. De arkitektur-glade kan få et innblikk i Danmarks arkitekturhistorie helt fra vikingtiden frem til i dag via utstillingen «So Danish!», og via appen DAC vil du kunne ha med deg en arkitekt-guide i lomma på din vandring gjennom Københavns gater.
MER INFO: Inngang til utstillingen kr 25 for studenter og kr 50 for alle over 25 år. Gratis inngang for de under 17 år. dac.dk
03. Billund
Ferrari-land
Hva med en ekte Ferrari – av legoklosser? Bestående av hele 383 610 legoklosser står nå en Ferrari Monza SP1 i full størrelse til utstilling i alle barns favorittland. Legoland, fornøyelsesparken som for første gang åpnet i den danske byen Billund i 1968, har i år bestemt seg for å ta inn flere elementer av det eksklusive, kjente bilmerket. Parken gir nå barn mulighet til å bygge sin egen Lego-Ferrari for så å forsøke å kjøre inn til gull mot sin egen familie. Barnas selvbyggede biler vil også kunne skannes for så å kunne se den i aksjon på Ferraris egen digitale testbane «Pista di Fiorano», som til vanlig brukes til testing av nye, voksne Ferrari-biler.
MER INFO: legoland.dk
04. Aarhus
Reis til månen
I Kongelunden utenfor Aarhus sentrum vil det snart nyoppussede Ole Rømer Observatoriet by på muligheten til å ta en jordnær tur til månen. Tegnet av arkitekten Anton Rosen og bygget i 1911 vil observatoriet i september stå ferdig oppusset etter en restaureringsprosess med fokus på å bevare noe av det opprinnelige uttrykket. Etter restaureringen vil besøkende ha mulighet til å kunne se på stjernehimmelen, månen og alle synlige planeter fra det historiske vitenskapsbygget. En forskningspark er også under bygging rundt observatoriet og vil være ferdig på samme tid. Her kan barn og unge lære mer om naturen, jorden og det store universet. I parken vil det være overnattingsmuligheter for blant annet skoleklasser eller besøkende familier, og guidede turer vil også være mulig å delta på for å lære mye om både himmel og jord, i dagslys eller i nattens magiske mørke.
MER INFO: sciencemuseerne.dk
05. København
628 trær for København
I sommer åpner Københavns nye grøntområde ved siden av det moderne Operahuset. Byen som i år er blitt kåret til arkitekturens verdenshovedstad av UNESCO har funnet inspirasjon til den nye parken fra den tidligere handelsfarten og fra romantiske parker fra 1800-tallet. Arkitektgruppen COBE presenterer parken som et moderne, men også romantisk grøntområde med områder som gir både Københavns beboende og turister mulighet til å finne roen i flere av de små avsidesliggende områdene i parken. Den ferdigbygde operaparken vil inneholde en kafé og en vinterhage, og strekke seg helt ned til Opera-garasjen under bakkenivå, og skape liv i det ellers grå parkeringsrommet. Bærekraft har hatt høyeste prioritet, og parken er bygget med fokus på resirkulerte materialer som vil kunne gjenbruke regnvann. Besøk den moderne, men også romantiske grønne parken i sommer for et innblikk i kvalitetsrik arkitektur som både hyller fortiden og nåtiden.
MER INFO: cobe.dk
06. Nordsjælland
Herskapelig bad
Det danske fenomenet badehotell er en populær ferieform, av en god grunn. Rolige dager rett ved den fredelige, danske kysten gir besøkende mulighet til å slappe maksimalt av i flotte, hyggelige omgivelser med god mat og mulighet til å ta et morgen- eller kveldsbad i den friske sjøen. Badehotellet Gilleleje Sjø- og Havbad i Nordsjælland har planlagt åpning i år. Badehotellet ligger i et gammelt rådhus fra 1923, og der kan du snart nyte av både spa og utendørsbasseng, god mat på restauranten og en fredelig utsikt fra den flotte takterrassen.
MER INFO: Åpner en gang til høsten.
Her er sommerens nyheter i Norge og Sverige!
07. Fyn, Langeland og Ærø
Sykle Herregårdsruten
Lyst på en herskapelig opplevelse – på to hjul? I år åpner den nye «Herregårdsruten» på Fyn, der du kan sykle fra det ene herskapelige hotellet til det andre. Ruten er totalt 660 kilometer lang, men du kan selvfølgelig velge å sykle (eller kjøre) bare et lite strekke. Ruten går over de tre idylliske øyene Fyn, Langeland og Ærø, forbi sjarmerende landsbyer, fargerike småbyer, flate jorder, herregårder og slott. Sykle innom en gårdsbutikk og ha piknik på veien, det er idyllisk, det. Bonus er det jo at Danmark er så flatt.
MER INFO: visitfyn.dk/fyn/outdoor-og-bike/herregaardsruten
08. Ystad – Bornholm
Hurtig til Bornholm
Med en splitter ny hurtigbåt kan man fra i sommer komme seg til den idylliske, danske sommerøya Bornholm på knapt 1 time og 20 minutter. Solskinnsøya som opplever flest solskinnsdager enn noe annet sted i Danmark, er helt klart verdt et besøk. Øya som er 588 kvadratkilometer består av noen småbyer og tettsteder, men byr også på kanskje Danmarks mest kjente og fineste strand, nemlig Dueodden. Stranda strekker seg flere kilometer på begge sider av den sørlige delen av øya, og består av hvit, finkornet sand som komplimenterer det blå og klare havet. Ferja går fra Ystad i Sverige, og er nå den raskeste måten å komme seg dit på via sjøen. Det går også ferjer til Bornholm fra både København og den tyske byen Sassnitz.
MER INFO: En ferjetur fra kr 99. bornholmslinjen.dk
09. Ålborg
Dype hemmeligheter
60 meter under jordens overflate kan man nå besøke det nyåpnede kaldkrigsmuseet REGAN Vest som ligger i Rold Skov i nærheten av Ålborg. Den tidligere hemmelige bunkeren med plass til 350 personer ble bygget i årene 1963-68, og var i drift helt frem til 2012. Alt var topphemmelig, og var bygget for å ta vare på regjeringen, embetsmenn og regenten i tilfelle tredje verdenskrig skulle bryte ut. Museet består av et velkomst- og utstillingsbygg, mens bunkeren fremdeles står helt uberørt med originalt interiør som forteller skjulte sannheter fra den kalde krigen. Det er også verdt å ta en tur inn i det gule maskinmesterbygget som viser hvordan de som hadde daglig tilsyn til bunkeren bodde sammen med familien sin på den tiden. Det finnes to ulike omvisninger: En hvor du burde sette av fire timer om du vil dypdykke i alt som er å se i museet, til tross for at omvisningen i bunkeren er gjennomført på en halvannen times tid. Og en som vil ta opp imot fem timer, med mulighet til å oppleve hvordan det er å spise smørbrød med tilhørende øl eller vann nede i bunkerens egne kantine.
MER INFO: Billetter må kjøpes online. Inngang fra kr 270. nordjyskemuseer.dk
Her er sommerens nyheter i Norge og Sverige!
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!