Skal du utenfor landets grenser? Les også sommernyhetene fra Danmark og Sverige!

01. Tysnes
Magisk natt i naturen 

Foto: Birgitte Skare Opedal

På jakt etter en uforglemmelig overnatting? Da bør du ta turen til Tysnes og det nye og spektakulære ­overnattingstilbudet Birdbox Årbakka. Her tilbys overnatting med nydelig utsikt over hele Onarheimsfjorden og Kvinnheradsfjellene. Fra din lune hule inne i den filtkledde boksen ser du også Hardangerfjorden, Rosendal og Folgefonna. Kombiner herlig luksus med total stillhet i naturen. Birdbox Årbakka åpnet i mars og er nyeste utleiested i konseptet, som finnes flere steder i Norge. Alle har fantastisk beliggenhet midt i naturen.

MER INFO: Pris fra kr 3400 for en natt. Book via airbnb.com eller birdbox.no

02. Landego fyr, Bodø
Popup på fyret

Foto: Visit Bodø

Popup Norge gir deg mulighet til å opplevle en kulturrik matopplevelse på Landego fyr utenfor Bodø. Åtte av landets beste kokketeam stiller opp hver sin uke gjennom den åtte ukers lange perioden frem mot 19. august. Påmeldte får mulighet til å smake på en 7- 10 retters meny laget med utgangspunkt i kokkenes egne spesialiteter og lokale råvarer med en passende, smaksrik vinmeny. 

Landego fyr har en flott beliggenhet i Bodøs skjærgård som gir stor mulighet til å vitne havørnens svev over åpent hav på båtturen fra Bodø brygge og ut til fyret. Ved ankomst til fyret blir det servert aperitiff, og hjemreisen trenger man ikke tenke på før det nærmer seg midnatt. Det er ikke noe å lure på om dette blir en smaksrik og hyggelige kveld i flotte, ærverdige omgivelser.

MER INFO: Matopplevelse, inkludert shuttlebåt og aperitiff kr 2950. Vinpakke kr 1450. popupnorge.com

03. Sortland
Het stemning i nord

Foto: Pust Sortland

Sandstrendene i nord er perlehvite og havet er krystallklart, men la deg ikke lure, vannet er dessverre ikke så varmt og innbydende som det først kan se ut som. Dermed er det ingen dum idé at de fristende badstuene som flyter omkring i sør blir implementert i det kjølige nord også. For tenkt deg det; å ta en kald morgendukkert i flotte naturomgivelser for så å varme seg i en het badstue. Selskapet Pust gjorde denne idéen virkelig, og har badstuer i både Tromsø, Bodø og nå en nyåpnet én i Sortland. Pust kaller seg selv et livsstilsselskap og fokuserer på å utvikle møtesteder som legger til rette for at folk skal kunne leve sine beste liv. De har en kafé i Tromsø sentrum, og tilbyr også yogatimer og meditasjonskurs.

MER INFO: En times drop-in kr 225. pust.io

04. Oslo
De moderne 30

Foto: Thomas Struth / BONO

På tuppen av Tjuvholmen finner vi Astrup Fearnley, Skandinavias mest bemerkelsesverdige museum for moderne samtidskunst. Museet som i år fyller 30 år, vil feire sin ledende rolle i kunstsamfunnet med en jubileumsutstilling med kjente og ikoniske verk, samt noen nyinnkjøpte. Astrup Fearnleys samling er en av Europas mest omfattende, grunnet Hans Rasmus Astrups ivrige samling som startet allerede på 1960-tallet. Astrup gikk bort i 2021, og derfor vil denne 30-årsfeiringen også hylle hans gode arbeid og interesse i den enkelte kunstnerens verk, fremfor epoker og bestemte kunststiler. Utstillingen med navn «Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år» kan du besøke frem til 8. oktober.

MER INFO: Inngang kr 150 for voksen. afmuseet.no

05. Den arktiske kysten
Hopp på, hopp av

Foto: BestArctic

Med et Travel Pass fra Arctic Route har du hver dag i hele sommer muligheten til å reise fritt helt fra Tromsø og ned til Å i Lofoten. Busstilbudet Arctic Route vil gi besøkende på den flotte arktiske kysten mulighet til å hoppe av og på bussene der de selv ønsker. Reisende kan velge mellom et reisepass på 4, 7 eller 10 dager, og hvor alle ferjeforbindelser er inkludert. Dermed kan du planlegge din helt egen reise på forhånd eller la været bestemme hvor du helst vil tilbringe dagene i nord. Med inkluderte foto- og sightseeingstopp er det den perfekte måten å oppleve idylliske Senja, Vesterålen og Lofoten på.

MER INFO: Travel Pass fra kr 2290. bestarctic.com

06. Oslo
Hele Oslo KOKer

Illustrasjon: KOK

Badstuøya Saga er det nyåpnede badeparadiset i badebyen Oslo, åpnet på Langkaia av badstu-selskapet KOK. Selskapet som har vært i badstu-gamet siden 2017 har allerede 9 andre badstuer rundt om i Oslofjorden, og planlegger også åpningen av badstuer i andre av Norges største byer. Badstuøya er ­designet av arkitektselskapet Oslotre som bygget den nye badstua med utgangspunkt i en gammel container. På badstuøya kan du bade og svette til utsikten av Oslos betong-jungel av spenstig arkitektur, samt nyte snacks og forfriskninger fra øyas egne badstu-kiosk. I kiosken kan man også kjøpe seg et ­håndkle og snart også badetøy fra KOKs eget merke.

MER INFO: 2 timer i en felles badstue kr 340. koknorge.no

Skal du utenfor landets grenser? Les også sommernyhetene fra Danmark og Sverige!

07. Voss
Mat, ro og spenning

Illustrasjon: mange bekker arkitektur AS

At ekstremsportsbygda Voss er en fin destinasjon for den spenningssøkende er ikke noe nytt, men nå ser det ut til at avslapping og gode matopplevelser er minst like oppnåelig i den vakre bygda. Nydelige Elva Hotell har akkurat åpnet i den frodige, norske naturen og består av et hovedbygg og fem kule, moderne småhus. Så om du lengter etter tid i naturen er det bare å booke seg en natt på Elva og våkne til utsikten over Lundarvatnet og fjellene i bakgrunn. Etter en god frokost er mulighetene åpne for å ha en avslappende dag i de friske omgivelsene eller en mer spenningsfylt dag i ekstremsportbygda. Voss Active, selskapet som tilbyr mange ulike muligheter til aktiviteter i Voss, kan gi deg en actionfylt dag med aktiviteter som blant ­annet rafting, klatring, fosserappellering, fallskjerm­hopp og kajakkpadling. Et opphold på Elva Hotell vil også kunne sikre deg en god matopplevelse i ­hotellets egen restaurant, med både mulighet til å spise en god tre-retters eller en smaksrik sju-retters. Menyen baserer seg på sesongens råvarer, og fokuset ligger på lokale, ferske råvarer fra regionen.

MER INFO: En natt i dobbeltrom fra kr 3200. elva.no

08. Hornelen, Vestland
Luftig klatrenyhet

Foto: Norges bolteforbund

En nyåpnet klatrerute tar deg loddrett opp Europas høyeste sjøklippe! Som en blanding av Trolltunga og Preikestolen er Hornelen ytterst i havgapet på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane en drøm for den som liker fotturer med utsikt. Nå kan du dessuten klatre loddrett opp til den 860 meter høye klippen i en luftig via ferrata. Dette er en trygg, men likevel svært så luftig aktivitet. Fra toppen har du majestetisk utsikt mor fjorder, små øyer og høye fjell i alle himmelretninger. Den ordinære stien opp er tidvis bratt, men likevel ikke spesielt krevende – selv om enkelte deler er steinete. Men tar du turen opp med sommerenes nyhet Hornelen Via Ferrata får sjøklippen en ekstra dimensjon. Den nye klatreruten har tre alternativer, alle med guide: Ørnelia, Hekseveggen og Olavsruta. Sistnevnte er oppkalt etter Olav Tryggvasson, som ifølge sagaen klatret opp denne veggen, og tar åtte timer i utfordrende terreng!

Mer info: Ulike vanskelighetsgrader til toppen, fra nybe­gynnere til mer erfarne via ferrata-klatrere. Seks avganger daglig, priser fra kr. 1095 per pers. hornelenviaferrata.no.

09. Norskekysten og Svalbard
En hederlig reise

Foto: Stian Klo

Helt siden 1893 har Hurtigruten seilt langs norske­kysten og gjennom Norges fjorder. I år feirer de dermed 130-årsjubileum, og har i den anledning annonsert to splitter nye cruise. Den nye Nordkapp-ekspressen vil for første gang seile helt fra sør til nord. Den vil ta av fra havna i Oslo og seile opp langs hele norskekysten før den legger til havn igjen ved Nordkapp. Svalbard-ekspressen er den andre nye ruta, hvor du om bord det nyrenoverte skipet MS Trollfjord vil kunne seile en rundtur fra Bergen, opp til Nordkapp, over til Svalbard og tilbake igjen. Begge de nye rutene stopper innom forskjellige havner som gir deg en mulighet til å få et innblikk i de ulike kystsamfunnene, og med et utvalg av utflukter kan man få det meste ut av seilturen – inkludert nordlys!

MER INFO: En lugar for to personer på Svalbard-­ekspressen i sommer fra kr 36 603. Nordkapp-­ekspressen med avgang fra Oslo i oktober til april fra kr 26 946. hurtigruten.no

10. Sverige til Norge
Historisk vandring

Foto: Louise Brunborg-Næss

For over 300 år siden vandret Karl den tolvte gjennom skogen fra Sverige og over grensa til Norge. Stien han gikk på den tiden har nå fått navnet «Hallevägen» via et samarbeid mellom Riks­antikvaren og Den Norske Turistforening. Den 45,5 km lange turen er delt opp i tre dagsetapper med stopp på turisthyttene på veien. Denne fotturen over landegrensen gir mulighet til å vandre i kulturarv og oppleve den grønne naturen som befinner seg fra startpunktet i Rävlyckan i Sverige til den historiske havnebyen Halden i Norge. og er du glad i kombinasjonen historie og fottur, kan du glede deg over at det nå finnes hele 15 historiske DNT-vandringer. Les om dem på ut.no

MER INFO: dnt.no og ut.no

11. Moss
Riviera

Illustrasjon: L. Goldbox

Prislappen på en ukes ferie på den franske rivieraen er ikke til å juble over, men allikevel er det lett å drømme om dager i fransk luksus og varme. Takket være Nordic Hotels and Resorts har rivieraen kommet til Norge, og du kan nå oppleve franske luksus i den historiske industri­byen Moss. ­Riviera Hotel kan friste med høy standard, restaurant og rooftop bar, basseng og spa-område, og egen strand rett utenfor døra. Om du ønsker deg luksuriøs egentid, en stund med en din kjære eller etterlengtet tid med gode venner kan hotellet by på alt. ­Hotellets social club består også av flotte lokaler med gulv til tak vinduer og plass til 160 personer. Der kan man ­arrangere business relaterte eventer eller feire store ­begivenheter med utsikt til sjøen.

MER INFO: En natt for to på Riviera Hotel fra kr 2390. ­hotelriviera.no

12. Hamaren
Topp med tretopp

Illustrasjon: EFFEKT Architects

I Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal, Vestfold og Telemark, er det nå bygget en én kilometer lang trebru-­lignende sti av plank som skal ta deg til toppen av Klokkarhamaren. På toppen kan du nyte utsikten over Fyresvatn, mens du står på den sirkelformede utsiktplattformen 15 meter over bakken. Med en bredde på 2 meter og en tilpasset stigende helling er tretoppstien designet av det danske arkitektfirmaet Effekt Architects for at både barn, eldre og mennesker med ulike nedsatte funksjonsevner skal kunne ta seg til toppen. Tretoppstien åpner opp for turgåere i juni i år.

MER INFO: Hele turen er på 3.5km med start langs vannet. facebook.com/hamarenaktivitetspark

Skal du utenfor landets grenser? Les også sommernyhetene fra Danmark og Sverige!

13. Tysenfryd
Som en drage

Foto: tusenfryd

I år lanserer fornøyelsesparken Tusenfryd en rekke nyheter, og blant disse er den dyreste investeringen til Tusenfryd noensinne: berg-og-dal-banen «Storm – The Dragon Legend». Storm vil ta deg med på en luftig og rask tur på opp mot 95 km i timen og hele 34 meter over bakkenivå, med tre hurtige og spenningsgivende akselerasjoner i løpet av turen. Berg-og-dal-banen befinner seg i det nye temaområdet Dragonville som baserer seg på en mystisk eventyrverden, og kan også by på et nytt spisested, et lokalt handelshus og skrekk-labyrinten «The Dungeon». I tillegg til Dragonville er også to andre nye tema­områder blitt åpnet den siste tiden; Route 66 og Expedition Lost Kingdoms.

MER INFO: En billett i høysesongen fra kr 449 for barn under 120 cm, og fra kr 509 for alle over 120 cm. tusenfryd.no

14. Trysil
Aktiv sommerferie

Foto: Skistar.com

Trysil er i ferd med å bli et av landets sommerfavoritter for den som jakter spreke opplevelser. De allsidige sykkelstiene i og ved alpinbakken utvides denne sesongen, og i tillegg er det klart for en rekke nye fartsfylte attraksjoner. Nytt av året er eventyrparken med Mountain Coaster (akebakke på skinner), elektrisk «mini-kart», Mountain Tube (rutsjebane på gummiring) rett ved Radisson Blu Resort Trysil, samt flere heisbaserte sykkelstier. Fjellbygda har over 170 kilometer med sykkelstier, og kombinert med heisbasert stisykling fra Fjellekspressen er det et eldorado for store og små syklister av alle nivå.

MER INFO: trysil.com

15. Lysefjorden
Luksus i verdensklasse

Foto: Elin Engelsvoll 

Med sitt særegne design og beliggenhet ved Lysefjorden har The Bolder blitt et av Norges mest unike overnattingssteder. I vinter åpnet ytterligere tre nye luksushytter designet av Snøhetta, The Bolder Starlogde som sporenstreks ble kåret til et av verdens 20 kuleste, nye designhotell av Architectural Digest. Gratulerer! Eier Tom B. Norland forteller at de nye Starlodgene er bygget 40 prosent større og holder enda høyere standard enn de to andre hyttene fra 2020. Hyttene har en unik tilknytning til landskapet og er bygget for mini­malt ­fotavtrykk i naturen. Alle er utstyrt med et fint kjøkken, et spisebord med en sinnssyk utsikt og en Hästenseng der du kan våkne til soloppgangen over Lysefjorden.

MER INFO: Pris for hele hytta per natt: kr 3900/4900. thebolder.no

16. Arendal
The Tall Ships Races

Foto: Dannevig foto

Flere av verdens vakreste og største seilskip ­ankommer den koselige sommerbyen Arendal første helga i august. Den gamle sjøfartsbyen har nå endelig fått æren av å være vertskapshavn for The Tall Ships Races som organiseres av Sail Training ­International. Organisasjonen ønsker å ombord på skutene kunne motivere og utdanne ungdom fra 15-25 år innenfor seiling, og fra 3.-6 august vil minimum 15 ­internasjonale skip ankomme havna med ungt, klokt mannskap fra flere av verdens hjørner. Det blir gratis visning på de fleste av skipene, gratis konserter fra nasjonale og lokale artister, samt masse aktiviteter for barn og unge.

MER INFO: tallshipsracesarendal.no

Skal du utenfor landets grenser? Les også sommernyhetene fra Danmark og Sverige!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN