Både Apollo og TUI har charterreiser til Hellas de neste ukene. I første omgang blir det pakkereiser til øyfavorittene Rhodos og Kreta. Det går også rutefly til Hellas, så for den som lengter etter gresk sommer er det gode muligheter også i år.

Hellas åpnet for turister fra EU/Schengen land fra 1. juli, og fra 15. juli er det ikke karantene for nordmenn som kommer hjem fra reiser i Hellas. 

NYHET: CHARTER TIL KRETA OG RHODOS

#1 Må du ta korona-test?

Det er ingen krav om korona-test før ankomst, men alle som skal reise til Hellas må fylle ut et digitalt PLF-skjema (Passenger Locator Form) som må sendes inn et døgn før estimert ankomst. Skjemaet er tilgjengelig her.

Her skal du fylle ut detaljert informasjon om reiserute, ankomststed og adresse under oppholdet. I tillegg skal du føre opp opplysninger om eventuelle opphold i andre land dersom du har vært på reise nylig. Alle som fyller inn PLF-skjemaet vil motta en bekreftelse på epost, og motta en QR-kode via epost den dagen de skal reise. Den skal deretter kunne vises til sikkerhetspersonell på flyplassen ved ankomst.

Foreløpig er det åpnet for charterreiser til Kreta og Rhodos. Foto: iStock

Ifølge greske myndigheter vil det bli gjennomført tilfeldig testing av passasjerer som ankommer landet, men vil trolig gjelde tilreisende fra land utenfor EU/Schengen. Den som blir testet vil bli nødt til å isolere seg fram til testresultatet foreligger (innen 24 timer). Dersom testen er positiv, vil greske myndigheter trolig kreve at du isolerer deg i et statlig «koronahotell» i to uker. Da dekker Hellas kostnadene.

#2 Er det påbudt med munnbind?

De fleste steder er det ikke påbudt med munnbind, med noen få unntak. Man må bruke ansiktsmaske på fly/båter til og fra Hellas, samt på flyplasser, ferjeterminaler, i drosjer og på offentlig transport. Grekere er også blitt oppfordret til å bruke munnbind i butikker, noe svært mange gjør.

#3 Er restauranter og attraksjoner åpne?

Ja, nå er det meste åpent, og både restauranter, badeland og fornøyelsesparker har lov til å holde åpent. Mange restauranter og butikker er åpne, og stadig flere tavernaer og mindre steder vil åpne ettersom det kommer mer gjester. Matbutikker er åpne som før. Men enkelte attraksjoner som museer eller fornøyelsesparker kan være stengt eller ha begrenset åpningstid eller andre restriksjoner. Så sjekk før du drar for å besøke for eksempel et museum.

Flere restauranter og tavernaer holder åpent. Foto: Torild Moland

#4 Hvordan er smitteverntiltakene?

Hellas har smittevernregler som minner mye om det vi har i Norge. Det betyr begrenset antall mennesker på samme sted, større fokus på renhold/desinfisering og tydelige regler for serveringssteder med klar avstand mellom bordene. Dette gjelder også på hotellene.

– Som en del av tiltakene vi har gjennomført vil det nå bli gjort endringer i hvordan eksempelvis matserveringen foregår. Det vil være redusert kapasitet og utvidet åpningstid, du oppfordres til å bruke munnbind og holde anbefalt avstand til andre. Personalet vil servere deg/ ta mat på asjetten din. Men maten er fortsatt like god, sier Nora Aspengren – kommunikasjonssjef i TUI.

De er i likhet med Apollo snart klare med sommerens første charterreise til Hellas (Kreta og Rhodos), og selv om det blir en noe annerledes opplevelse regner hun med at mye er «business as usual».

– Det er ingen restriksjoner så lenge man følger lokaleretningslinjer. Vi kan ikke garantere at alt er åpent, men mye er det, sier hun.

DETTE DEKKER REISEFORSIKRINGENE NÅ
Det er klart for å kunne meske seg med greske godbiter igjen – om man tar sine forholdsregler. Foto: Torild Moland

#5 Kan vi gå på stranda?

Det gjelder også strandlivet. Maria Diamanti, ambassadør ved Hellas’ ambassade i Oslo, utalte til Dinside.no at det blir strenge kontroller for å håndheve restriksjonene. 

– På strender vil det være tillatt med maks 40 gjester per 1000 kvadratmeter. Minimum-avstanden mellom individuelle parasoller er 4 meter, mens solsenger som er under parasollene ikke kan stå tettere enn 1,5 meter, sier Diamanti i et intervju med Dinside.no

#6 Kan man reise fritt rundt?

Vel fremme er det ingen reiserestriksjoner på hvor man kan bevege seg, så lenge man holder normale smittevernråd. Du står altså fritt til å utforske området, for eksempel Kreta, som du vil. Bare husk gode smitteverntiltak, hold avstand og vask hendene ofte.

Her er noen eksempler på tiltak ved andre internasjonale flyplasser:

  • Island var et av de landene som tidlig åpnet for norske reisende. Alle som skal til Sagaøya må ta en test på flyplassen. Smittefrie får komme inn, andre må i to ukers karantene. Den obligatoriske testen koster ca. kr 700, og betales ved ankomst. Alle bortsett fra barn født etter 2005 skal testes, ifølge regelverket datert til 7. juli.
  • Regjeringen i Spania har satt i gang flere tiltak for bedre smittevern ved ankomst. De har introdusert måling av temperatur med kontaktløse termometer, visuell kontroll (for å identifisere åpenbart syke passasjerer) og via informasjon passasjerene selv må fylle ut i forkant av reisen. Skjemaet er digitalt: www.spth.gob.es 
  • Dersom det er grunn til mistanke om smitte av Covid-19, skal passasjeren ifølge spanske myndigheter fraktes til et «sykehushotell» i nærheten av flyplassen for helsehjelp og eventuell karantene.
  • Et tilfeldig utvalg av passasjerer som ankommer Kypros vil bli testet for Covid-19 (gratis test), og ifølge regjeringen tar de regningen for eventuelle helserelaterte utgifter knyttet til sykdom knyttet til coronaviruset under ferien. På Kypros er det også temperaturmåling på flyplassen.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN