– Nå planlegger vi å reise igjen. Dette er året ting kommer til å bli bedre igjen, mener Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Vi håper at vi snart kan kose oss med greske godbiter i Hellas. Foto: Torild Moland

Mandag morgen holdt hun digital pressekonferanse om reiseåret 2021, basert på Virkes årlige reisepuls-undersøkelse om folks reisevaner.

Og tallenes tale er tydelig: Nordmenn vil reise igjen.

Stor reiselyst

– Det er fortsatt stor reiselyst i det norske folk. Fem av ti planlegger sommerferie utenlands, og selv om det er noe lavere enn i fjor da det var seks av ti, så er det fortsatt ganske høyt, påpeker hun.

For reiser ut av landet er det ingen store overraskelser – utenlandsfavorittene er som alltid Spania, Hellas, Sverige og Danmark.

Også i 2021 er land som Spania og Hellas høyt på reiselisten til oss nordmenn. Her fra strandperlen Kreta. Foto: Runar Larsen

Her hjemme er fjord og fjell på Vestlandet steget frem som den nye favoritten. Hele 28 prosent vil på sommerferie og 25 prosent vil dra på helgetur til Vestland, og gjør dermed dette vakre fylket til det mest ettertraktede i hele landet.

Mange drømmer om å oppdage Vestland og vakre Lovatnet i år. Foto: Torild Moland

I tillegg er det en stor økning i andelen som svarer at de kommer til å bo på et overnattingsalternativ i Norge, både i sommerferien og på helgetur.

Det betyr at både fritidshoteller, tretopphytter og unike overnattinger blir populært i det kommende året.

Det er godt nytt for en norsk reiselivsbransje i krise, der omsetningstallene for 2020 viser en samlet nedgang på hele 79 prosent i forhold til året før.

NY BOK – 110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE

Trua på høsten

Svarene i undersøkelsen viser at vi nordmenn ikke har tro på noen stor endring før sommerferien, og at vi derfor ikke planlegger for utenlandsferie i vinterferien eller påsken.

Hva med å teste adrenalinfølelsen i Via Ferrata Loen? Foto: Torild Moland

– Sommerferien, det er da gladnyhetene begynner og vi tror vi skal få reise igjen, sier lederen i Virke Reiseliv.

Mot sommeren vil nesten like mange som før utenlands (5 av 10 mot 6 av 10 tidligere), og i høstferien er det faktisk fler enn vanlig som svarer at de ønsker å reise utenlands.

– Og høstferien, her begynner vi å få ordentlig trua på at selv om ikke alt blir som før, så vil vi kunne reise – faktisk er det en liten økning i de som svarer at de vil reise utenlands i høstferien, hele 50 prosent sier de vil ut, opplyser Bergmål.

Mange drømmer og har trua på en utenlandstur i høstferien. Kanskje for å overvære den vakre solnedgangen på Santorini? Foto: Ida Anett Danielsen
DRØMMER DU OM MAURITIUS, MALDIVENE ELLER SEYCHELLENE – MEN KLARER IKKE VELGE?

Vi hører på rådene

Men alt avhenger av hva reiserådene tilsier. For om smittetallene ikke går ned og vår egen regjering fortsatt fraråder reise, så vil de aller fleste nordmenn følge reiserådene.

– Folk flest ser ut til å ha respekt for myndighetenes reiseråd, og det har en veldig stor effekt på reiser både innenlands og utenlands, påpeker lederen i Virke Reiseliv.

Vakre Mondrago nasjonalpark på Mallorca. Foto: Torild Moland

– Lave smittetall, vaksine og gode avbestillingsmuligheter påvirker også om vi vil reise eller ikke.

Mindre budsjetter og mer bærekraft

Andre trender er at vi ønsker mer aktiv ferie, feriebudsjettet reduseres og vi er blitt mer økobevisste og har fokus på lokale produkter og bærekraft når vi velger ferie. Hele 42 prosent svarer at miljøhensyn er styrende for valg av reiseprodukt og destinasjon, i 2017 var det 23 prosent som svarte det samme.

La oss krysse fingrene og hoppe inn i et nytt og bedre reiseår! Foto: Mari Bareksten

– Det ser ut til at den trenden vi så før pandemien, at reiser skal være bærekraftige og ta hensyn til miljøet, har forsterket seg gjennom pandemien. Dette er veldig spennende, og det vi ser tydelig nå er at mange bedrifter bruker denne tiden på å se hvordan de kan være mer bærekraftige, sier Bergmål.

Lederen av Virke Reiseliv oppsummerer undersøkelsen og nordmenns ønsker for 2021 slik:

– Folk ønsker fortsatt å reise, mennesker trenger fortsatt å møtes.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN