Bare navnene gir assosiasjoner til luksusresorter, postkortvakre omgivelser, late dager på stranda og høy kvalitet. Men selv om Maldivene, Seychellene og Mauritius ligger i samme hav, er det stor forskjell på destinasjonene. Maldivene er flat som en pannekake med en rekke øyer så små at du kan gå rundt dem på 10 minutter. Hvert hotell har sin egen øy, og de lokale bor helt andre steder. Mauritius er stor og grønn med fjelltopper på over 800 meter. Denne multikulturelle smeltedigelen byr på livlige møter med lokale, flere fine museer og den beste hovedstaden i Det indiske hav. Seychellene er en gylden middelvei, med mange øyer, grønne topper, bilfrie destinasjoner og en bedagelig hovedstad.

Så da er det bare å finne din favoritt!

Maldivene – Den blå opalen

Maldivene er luksus med stor L! Foto: Paul Hughson

Maldivene er selve inkarnasjonen av en tropisk drømmeøy: silkemyke strender, palmer som duver mykt i den varme vinden og opalblått hav så langt du kan se.

Maldivene er mer enn sol. Det handler om en ferie uten sko, med tærne i sanden og magen full av godsaker. En nymassert rygg. Snorkling i krystallklart vann. Barbeque på stranda. Avslapping i rene omgivelser.

Men total avslapning passer ikke alle. Og er du først kommet til en liten øy midt i Det indiske hav, er det ikke så mange steder å rømme for å få litt action. Er dere derimot ute etter å nyte hverandre, livet og omgivelsene, så er Maldivene definitivt riktig sted.

Litt over 200 av Maldivenes mange øyer er bebodd, rundt 100 av dem er okkupert av turisthotell. Hvert hotell har sin egen øy, de fleste mindre enn Slottsparken i Oslo. På hotelløyene bor det som hovedregel ikke lokale, utover de som jobber på hotellet.

De siste årene er det åpnet seg billigere alternativer også, etter at det ble lov til å ha små, private gjestehus på de lokale øyene. dette er en fantastisk måte å bli litt bedre kjent med lokale på!

Billig ferie på Maldivene? Les mer her.

De fleste resortene har sin egen øy. Her fra Milaidhoo. Foto: Ronny Frimann

Maldivene er verdens flateste land, høyeste punkt er kun 2,3 meter over havet! Over 80 prosent av Maldivenes øyer ligger mindre enn én meter over havet, og Maldivene står derfor i fare for å bli klimakrisens første offer når havnivået begynner å stige.

En flytur over dette unike øyriket er et høydepunkt på reisen, der sandgylne øyer ligger som prikker i et hav av turkist, grønt og himmelblått. Dette er et av verdens vakreste og mest romantiske reisemål.

Maldivene er kanskje verdens mest romantiske reisemål. Foto: Paul Hughson

PASSER FOR: Romantiske par som kun vil nyte hverandre, solen og omgivelsene. Aktiviteter er begrenset til kanopadling, snorkling og eventuelt tennis/dykking på de øyene som har det.

KOMME HIT: En rekke flyselskap flyr til Maldivenes hovedstad Malé med en mellomlanding, inkludert Turkish Airlines, Emirates og Qatar. Kan lett kombineres med ferie på Sri Lanka eller stopover i Doha, Istanbul eller Dubai. Priser fra rundt kr 7000.

SESONG: Høysesong fra desember til april under den nordøstlige monsunen hvor det er lite regn og konstant sol. Den sørvestlige monsunen fra mai til november er litt våtere, men likevel er det generelt tørt med sporadiske regnbyger og skydekke.

MALDIVENES 10 BESTE RESORTER

Seychellene – Den gylne diamanten

Seychellene passer perfekt for seilferie. Foto: Torild Moland

Rett syd for ekvator ligger 115 postkortvakre øyer og frister med noen av verdens beste strender og total avkobling. Samt enkel øyhopping for den som ønsker variasjon.

I prehistorisk tid tilhørte Seychellene Gondwanaland, det tapte kontinentet som inkluderte dagens Afrika, Madagaskar og India. I dag er den tidligere franske og britiske kolonien et variert øyrike hvor befolkningen er en fargerik dropspakke av europeisk, afrikansk og indisk herkomst.

Seychellenes mange øyer er veldig forskjellige, så her er det fint å kombinere to eller tre øyer på samme ferie. Turen bør da inneholde noen dager på den største øya Mahé, der hovedstaden Victoria kan by på natteliv og god shopping.

Bare en times ferjetur fra Mahé venter nydelige Praslin, der du kan se de UNESCO-vernede Coco de mer-nøttene og ta en dagstur til nærliggende Curiouse for å hilse på de gigantiske landskilpaddene.

Ny venn! Foto: Torild Moland

Praslin har overnatting i alle prisklasser, fra femstjerners luksus til små, selvbetjente hytter. Anse Lazio er øyas mest kjente strand, men her er utallige å velge mellom.

Videre er «Sykkeløya» La Digue et must. Det er den vakreste og mest fotograferte øya på Seychellene, og gå ikke glipp av den nydelige stranda Anse Source d´Argent på la Digue som med sine svaiende palmer og vakre granittformasjoner mange ganger er kåret til verdens vakreste.

Seychellene har noen av verdens vakreste strender. Her fra Anse Sourse D’Argent på La Digue. Foto: Torild Moland

PASSER FOR: De fleste, men det koster. Godt med aktivitetstilbud på Mahé, hvor det også er kveldstilbud og shopping i hovedstaden Victoria. På de andre øyene er det total avslapning avbrutt av vannaktiviteter, skilpaddebesøk og utflukt til nasjonalparker med spesielle kokosnøtter.

KOMME HIT: Flere selskap flyr til Seychellenes hovedøy Mahé med én mellomlanding, inkludert Qatar, Turkish Airlines, Lufthansa og Emirates. Priser fra kr 6600 t/r. Fra Mahé går det både lokale fly (pris fra kr 500) og ferjer ut til Praslin og La Digue, pris fra kr 100 én vei.

SESONG: Bra året rundt. Ønsker du å dykke er sesongen best i mars-april og september-november. Vil du windsurfe er forholdene best i mai og oktober. Varmest fra november til april med 25-33 grader. Regntid desember-mars.

LES MER FRA SEYCHELLENE

Mauritius – Den grønne smaragden

Herlig frokost på stranda. Idyll! Foto: Torild Moland

Mauritius er toppen av enorm vulkan, sunket i havet. Døde krater, vulkanske innsjøer, bratte fjellsider og imponerende fosser er noe av det Mauritius kan friste med.

Få som reiser til Mauritius vender skuffet hjem igjen. De livlige, varme og imøtekommende menneskene og den avslappede atmosfæren gjør enda større inntrykk på tilreisende enn alle øyas vakre palmestrender, luksushotell og krystallklare vann til sammen. Selv om det er nok av det også.

Mauritius er den mest varierte av øystatene i Det indiske hav. I motsetning til Maldivenes mange miniøyer, er Mauritius én forholdsvis stor øy med noen småøyer rundt.

Med sletteland i nord og grønne fjell i sør, kan øya minne om tropiske paradis som Maui og Bora Bora. Derfor har Mauritius også et mer variert tilbud enn Seychellene og Maldivene. Det livligste området på øya er Grand Baie i nord, hvor det både er shopping, barer og gode restauranter. Bryllupsreisende vil trives på øyas fineste strand Belle Mare der det ligger flere luksushotell.

Mauritius er grønn og frodig og byr på fine fottursmuligheter. Foto: Torild Moland

Mauritius er en svært ung nasjon, og en multikulturell smeltedigel med innflytelse fra Afrika, India, Asia, Europa og Midt-Østen. Ingen steder er dette mer synlig enn på det hektiske markedet i hovedstaden Port Louis. Både Den botaniske hagen og Sukkermuseet er verdt et besøk, det samme er de gamle teplantasjene.

Og fotturentusiaster vil trives med å vandre i Black River Gorge nasjonalpark og til øys høyeste punkt, Piton de la Petit Riviere Noire på 828 moh.

Eller hva med en romantisk middag på stranda? Foto: Torild Moland

PASSER FOR: Alle. I tillegg til sol og strand er det mer variasjon og flere muligheter med shopping, fotturer, grønn natur og samvær med lokale. Kjent for ekstrem luksus, gourmetmat og god service, men kan også være billig backpackerdestinasjon.

KOMME HIT: Flere alternativ met ett stopp, for eksempel Turkish Airlines, Swissair, Emirates og Air Mauritius. Pris fra kr 8.200 t/r.

SESONG: Bortsett fra jul og nyttår har Mauritius egentlig ikke høy- og lavsesong. Sesongene er mer avhengig av feriene i Europa, som forårsaker høye priser i august. Syklonsesongen varer fra desember til mars. Noe kaldere i juni-august enn Maldivene og Seychellene.

LES OGSÅ: 10 PÅ TOPP MAURITIUS
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN