Pam Ann Kunn inviterer oss inn i galleriet med abstrakte akvareller.
– Nå skjer det mye positivt. Jeg kom hit på 80-tallet, og dagens Marseille er en annen by, sier kunstneren som holder til i det kreative området La Panier.
Den lille bydelen er litt som Grünerløkka i Oslo: Tradisjonelt et slitent distrikt, men gradvis mer trendy. Den beskrivelsen passer for øvrig bra til hele Marseille i år. Byen har lenge levd i skyggen av Rivieraens mer glamorøse feriefavoritter. Selv i Frankrike har Marseille vært som en nasjonal spøk: Her var det mest hundedritt og kriminalitet, støy og uro. Men anført av status som europeisk kulturhovedstad i 2013, er det i ferd med å skje store ting i havnebyen som også er kjent for sitt kulturelle mangfold.

Villa Méditerranée (CRM) er en annen nykommer i havneområdet. Foto: Runar Larsen

Villa Méditerranée (CRM) er en annen nykommer i havneområdet. Foto: Runar Larsen

Ansiktsløftning

– Etter trøblete tider i kjølvannet av at handelsvirksomheten ved havnene gikk tilbake på 80-tallet, har det ikke vært noen hemmelighet at byen trengte en skikkelig ansiktsløfting. Nyheter fra Marseille har som regel handlet om kriminalitet og korrupsjon. I dag er optimismen tilbake; Marseille er i en blomstrende utvikling, og er i ferd med å bli en by for alle, sier Julie Chenot. Hun jobber for Association Marseille-Provence 2013, og gleder seg over at den gamle storheten børster av seg støvet og fikser på utseendet. Over 750 millioner euro, deriblant cirka 90 fra EU, er spyttet inn i byutviklingen. Potensialet for millionbyen ved Middelhavet er enormt, og anført av den nye storstuen Musée des Civilisationes d l’Europe et de la Méditerranée – MuCEM – er startskuddet for en ny æra gått.

Se tips til severdigheter, restauranter, shopping og museer i Marseille

Ny giv

Og det er store ting på gang: I tillegg til en generell oppussing av sentrum, er det mest iøynefallende prosjektet i forbindelse med kulturåret altså flaggskipet MuCEM. Som en moderne bygning i glass og stål er museet designet av Rudy Ricciotis en sterk kontrast til 1600-tallsfestningen St. Jean og katedralen som fra før har dominert havneområdet.

Nå er området rundt Major Catedral pusset opp – og byen fremstår i helt ny drakt. Foto: Runar Larsen

Nå er området rundt Major Catedral pusset opp – og byen fremstår i helt ny drakt. Foto: Runar Larsen

Den nye kulturelle høyborgen skal etter planen åpne i mai, og skal ha utstillinger som hyller det historiske mangfoldet, og Marseille som geografisk knutepunkt i Middelhavet. I tillegg kommer det framtidsrettede museet Centre Regionel de la Méditerranée (CeReM), designet av den italienske arkitekten Stefano Boero. Her skal tre elementer som preger byen fanges i form av design og utstillinger: Lys, sjø og land. Den ikoniske bygningen Hotel Dieu har dessuten fått nytt liv som eksklusivt overnattingssted drevet av Intercontinental.
Kanskje er det sånt som skal til for at også turister får opp øynene for byen.

Se tips til hvilke museer du burde besøke i Marseille

Sjarm og sjø

Mens byens sjel ligger i den hesteskoformede havna, er det mye mer enn maritime fristelser og idylliske båtturer som lokker. Selv om Marseille har over en million innbyggere, kan man gå til fots (eller ta bybussen) til de mest interessante høydepunktene. Landemerket Notre Dame de la Garde troner over hele byen i øst. Herfra er det panoramautsikt over hele regionen. Er du ute etter badeliv? Det er bare å spasere ned til strendene som ligger ut mot Middelhavet – ikke langt fra sentrum, men likevel fjernt fra byens larm.

Hvilke restauranter er verdt et besøk i Marseille? Se våre tips her

Kreativt

Men hva synes de lokale om det hele? Tilbake i sentrum er distriktet La Panier et av de hyggeligste områdene, bare et steinkast fra havna og med trange gater typisk for havnebyer ved Middelhavet. Med sine trange brosteinsgater og små murhus var dette tidligere de beskjedne hjemmene til fiskere. I dag er det et populært tilholdssted for byens kreative sjeler. Her er små kunstgallerier, kafeer og utesteder. Utenfor en butikk har noen spraymalet budskapet som oppsummerer området: «La street c’est chic».
Kunstner Pam Ann Kunn viser fram sine abstrakte malerier i en gate som kunne vært i Marais i Paris. Han skryter av det gemyttlige naboforholdet og en inspirerende atmosfære.
– Det er miksen som tiltrekker meg. Det bor en greker i nabohuset, et par italienere i andreetasjen og noen fra Korsika rett bak her. Den multikulturelle stemningen er bra for kreativiteten, mener han.

Kåret som europeisk kulturhovedstad i 2013. Det er i ferd med å skje store ting i havnebyen som også er kjent for sitt kulturelle mangfold. Foto: Runar Larsen

Kåret som europeisk kulturhovedstad i 2013. Det er i ferd med å skje store ting i havnebyen som også er kjent for sitt kulturelle mangfold. Foto: Runar Larsen

Lidenskap

Ved Restaurant Miramar nede ved havna holder kjøkkensjef Christian Buffa er våkent øye over dagens lunsj. Som vaskeekte marseillase gleder han seg over forandringene som skjer utenfor restauranten, men legger til at stemningen forblir den samme uavhengig av hvor mange byggverk som reises i havneområdet.
– Marseille er ingen pretensiøs by. Folk er lidenskaplige og ærlige. Og morsomme. Det setter jeg pris på, smiler han.
Frankrikes eldste og nest største by blir altfor ofte oversett. Kulturåret er for lengst i gang. Jevnlige begivenheter skal fokusere på bredden, men for de fleste er den generelle oppussingen mer enn nok for å vekke begeistring. Med sin nydelige havn, flotte strender og spennende kulturtilbud er Marseille storbyen som kan overraske selv de mest skeptiske.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst, bli abonnent du også!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN