Den er alt annet enn en gigant i europeisk turistsammenheng, og du skal være ekstremt god i geografi eller krigshistorie dersom Mons gir noen som helst assosiasjoner.

For de innvidde er Mons en uslepen diamant – i ferd med å finne formen.

– Mons har vært en sovende skjønnhet. Nå er det på tide at noen vekker byen med et skikkelig kyss, sier primus motor for prosjekt Mons 2015, Yvesse Vassour.

Den berusende byen Brugge

Van Gogh viser vei

Van Gogh fant sitt kall som kunstner i Mons. Fra januar til mai er hans verker stilt ut i museet MOD: Foto: Runar Larsen

Van Gogh fant sitt kall som kunstner i Mons. Fra januar til mai er hans verker stilt ut i museet MOD: Foto: Runar Larsen

Den franskspråklige byen øst i Belgia har rike planer for framtiden, og satser på at en av verdens mest kjente kunstnere skal være drahjelp inn i den store manesjen.

Det er ingen tilfeldighet at van Gogh er valgt ut som kulturelt flaggskip.

Det var mens han jobbet som lekpredikant for gruvearbeidere her i området at han begynte å interessere seg for kunst, med skisser som senere ble til berømte maleri av gruvearbeiderne.

«Van Gogh in the Borinage: The Birth of An Artist» inkluderer 70 malerier på lån fra internasjonale samlere, noen av dem hittil helt ukjente verker, i en eksklusiv utstilling på Musée des Beaux-Arts, populært kjent som BAM.

– Ingen vil reise til Mons bare for at vi har status som europeisk kulturhovedstad. Men folk vil helt sikkert besøke en unik utstilling med Vincent van Gogh. Så oppdager de byen vår etterpå, sier Vassour.

Moderne kunst

Og besøkende har litt av hvert i vente. I desember bygde den flamske kunstneren Arne Quinze en 90 meter lang og 18 meter høy installasjon av fargerike treplanker midt i sentrum. Kunstverket har vekket både begeistring og harme. De lokale krangler om hvorvidt det er et meningsløst fuglereir eller fantastisk kunst. Installasjonen skal ruve over hovedgaten fram til 2018, så de har god tid til å bestemme seg. Daniel Liebskind har designet et futuristisk konferansesenter ved den nyrenoverte togstasjonen, mens 300 ulike arrangementer over hele året skal sørge for at det positive momentet flyter over i en permanent status som kulturby. Men for de lokale er det minst like viktig å tenke langsiktig.

– Konserthaller, gallerier og museum bygges for framtiden, ikke for 2015, bemerker Yves Vassour.

Les alt om Belgia

Ser mot Lille

Siden EU startet med utnevnelsen av europeiske kulturhovedstader i 1985, har prosjektet bidratt til å løfte slitne storbyer som Marseille og Liverpool mot nye høyder takket være prosjekteringsmidler og generell oppmerksomhet.

Med 90 000 innbyggere er Mons en miniatyr i sammenligning, men omtrent 650 millioner kroner er spyttet inn i den kulturelle utviklingen av byen. De håper på en tilsvarende effekt. 63-årige Yvesse Vassour er selv vokst opp like utenfor bygrensen, og har de siste åtte årene jobbet fulltid med kulturhovedstadprosjektet. Han har studert tidligere eksempler nøye, spesielt nærliggende Lille – som gikk fra anonym og grå til attraktiv og spennende på noen få år takket være status som europeisk kulturhovedstad. Byen beskrives ofte som Frankrikes mest undervurderte storby, hvor moderne designshopping og en sjarmerende gamleby er høydepunktene.

– Lille er vår målestokk. Nå har vi en fantastisk mulighet til å få til noe tilsvarende, sier Vassour.

Mons er allerede rik på kultur. Den årlige Doudou-festivalen som har røtter tilbake til 1400-tallet, det barokke klokketårnet (som blir nytt museum til våren) og gruvekulturen utenfor byen står alle på UNESCOs verdensarvliste. Historieinteresserte vet dessuten at Mons spilte en sentral rolle under 1. verdenskrig. Den første og siste soldaten ble drept utenfor sentrum av byen, men foruten en gravlund har det ikke vært noe konkret å se for tilreisende. Til våren kommer et nytt interaktivt museum med tema 1. verdenskrig i gamle industrilokaler – et passende symbol på byens nytenkning i historiske rammer.

Mat i Mons

Det er med andre ord mange grunner til å reise den korte timen fra Brussel til Mons, eller tre kvarter fra Charleroi som har direkteruter fra Rygge. Foruten kulturelle nykommere av historisk og moderne form, er det kulinariske tilbudet enormt: Fra fine franske kjøkken til enkle restauranter hvor bestemors oppskrifter fortsatt preger menyen.

Giovanni Mendola byr på søtsaker fra sjokoladebutikken Demeyer. -Sjokolade er også kunst, mener han. Foto: Runar Larsen

Giovanni Mendola byr på søtsaker fra sjokoladebutikken Demeyer. -Sjokolade er også kunst, mener han. Foto: Runar Larsen

Belgiske vafler selges fra boder på torget foran rådhuset, mens det fråder i skummende øl inne på barene. Lokale sjokoladeprodusenter tilfredsstiller ytterligere behov for søtsaker, mens gågatene i sentrum byr på internasjonale motehus så vel som lokal design.

Hotelltilbudet er begrenset, men veldig bra. Luksuriøse og moderne Hotel Dream lever opp til navnet – i lokalene til en gammel kirke.

Kombinasjonen av god mat, kulturelle nykommere og historisk sjarm gjør at den lille byen i Vallonia er i ferd med å bli et fullgodt alternativ til urban langhelg, med fokus på det gode liv. Foreløpig er det langt mellom turistene i Mons. Når Mons 2015 offisielt lanseres med en storstilt åpningsfest 24. januar, er det startskuddet på noe stort. Så spørs det hvor lenge hemmeligheten varer.

Tilbake til hovedsiden