PS: 5. – 13. september feires Friluftslivets uke, som sparkes i gang med #nattinaturen lørdag 5. september, der hele Norge inviteres til å sove ute. Bli med du også!

Sekken er pakket med varmt tøy, liggeunderlag og en deilig hengekøye. Kaffekanna er klar, og vi har kjøpt inn hamburgere til middag og obligatoriske marshmellows til dessert. I dag skal nemlig kvelden tilbringes ute i det fri. Og vi er ikke alene.

Man må ikke dra langt for henge opp køya, nærmeste park eller innsjø er akkurat passe. Foto: Torild Moland
LES OGSÅ: SÅNN FÅR DU MEST UT AV HENGEKØYETUREN

Populær aktivitet

Allerede på stien inn fra veien ved det lille vannet ikke langt unna huset vårt i Oslo, merker vi trøkket. Vi passerer en familie som er ute og griller, tre venner i fargerike hengekøyer ikke ulike våre egne, og innerst i enden henger et kjærestepar i en stor dobbeltkøye i flettet makrame.

Å henge i en tøyfille i trærne er åpenbart siste skrik.

– Ja, det er helt vilt. Hengekøye har jo vært en trend en stund og vi har solgt hengekøyer i mange år, men aldri så tidlig som nå. Bare i april i år hadde vi faktisk solgt like mange hengekøyer som vi gjorde i fjor sommer i høysesong. Det er helt tydelig at det er flere som ønsker å komme seg ut nå, forteller Anette Moen (34), butikksjef på reise- og friluftslivsbutikken Chillout på Grünerløkka i Oslo.

Man trenger heller ikke gå langt for å nyte en god kafferast. Foto: Paul Hughson

Varmt, men kaldt

Sola skinner, men høstvinden sender likevel kalde gufs.

Det er derfor man har madrass. Det lærte vi nemlig på sykkel- og hengekøyetur i fjor sommer, da barna insisterte på at det bare var tull med madrasser. Det tok to år før de dro på hengekøyetur igjen.

Det skal ikke mye utstyr til for å dra på hengekøyetur. Et par kroker, litt tau, en primus og god mat er alt du trenger i tillegg til køya. Foto: Torild Moland

– Ja, hengekøye er veldig enkelt – men man må ha bittelitt utstyr, for mange undervurderer hvor kaldt det kan bli om natten, selv midt på sommeren. En god sovepose og et liggeunderlag er minimum. Så kan det også være et tips å kjøpe en tarp, et slags tak, da har man beskyttelse mot både sol, regn og vind. Og myggnetting, det er viktig om sommeren, tipser butikksjefen.

Turglade søstre

Noen som kan hengekøyeutstyr, er de erfarne tursøstrene Hege (36) og Stine (39) Schultz Heireng. Jentene har gått fotturer i både Russland, Tanzania og Peru, men er aller mest glad i kortreiste ferier i Norge – for alle store eventyr starter i det små. Og de har mange gode tips til hvordan du kan få mest ut av din egen hengekøyetur (se boks til høyre eller nederst i saken).

– Alle burde sove ute en gang iblant! Det gir en inderlig nærhet til naturen, fordi du sover med stjernehimmelen over deg. Vi har opplevd at både rådyr og orrfugl har dukket opp rett ved hengekøya. Hadde vi sovet i telt, hadde vi gått glipp av den naturopplevelsen, mener to av landets mest erfarne «hengekøyere» som står bak nettstedet Tursostre.no og instagramkontoen @tursostre.no hvor de har som mål å inspirere både voksne og barn til å bli glad i naturen.

Tursøstrene Hege (36) og Stine (39) Schultz Heireng sover ute 80-90 døgn i året, og anbefaler alle å prøve. Foto: Emil Wiik Larsen

Billig ferie

Søstrene har også gitt ut bøkene «Norges beste tureventyr» og «Kortreist: 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer», og vunnet flere priser for sitt arbeid.

– Hengekøya er superkomfortabel, den tar liten plass i sekken og er rimelig i pris. Hengekøya har på mange måter blitt det nye sitteunderlaget på tur, og er definitivt kommet for å bli, mener de naturglade søstrene. 

De har sluttet å telle, men regner at de sover ute minst 60 døgn i året, sommer som vinter.

Kortreist lykke

Tursøstrene har sovet på toppen av Blåfjell utenfor Skien, på Oddersjaa ved Kristiansand, tråkket opp Lifjellet utenfor Stavanger, sett Ålesund fra bynære Emblemsfjellet og campet i dramatisk fjellnatur i Åselidalen sør for Bodø.

Men favorittplassen, den ligger rett utenfor stueveggen i Oslo.

Pinnebrød, hamburgere, pannekaker eller pølser – uansett hva du lager vil maten smake godt ute i frisk luft. Foto: Torild Moland

– Pershusfjellet i Nordmarka er en fantastisk hengekøyeplass! Her er Nordmarkas største naturreservat med variert natur, mye gammelskog og massevis med fine plasser til hengekøya. Her kan du gå kort eller langt, du kan ta med hengekøya eller kaffekoppen, og få storslagen utsikt, frister de.  

Altså krever det verken lang reising eller mye planlegging for å komme seg ut og henge i naturen.

5 RETTER DU KAN LAGE UTE PÅ TUR

Når sola går ned…

Og hva de tenker om at hengekøye er blitt trendy?

– Mange kaller hengekøye en trend, og det er utvilsomt en trend. Samtidig ligger det i ordet «trend» at det er noe forbigående. Vi er imidlertid supersikre på at hengekøyer har kommet for å bli, sier søstrene overbevisende.

Det er vitenskapelig bevist at du både sover bedre og får bedre hukommelse av å henge i en køye. Foto: Paul Hughson

Vår egen tur denne kvelden varer bare til sola forsvinner. Da pakker vi sekken og setter nesa hjemover igjen – akkurat som alle de andre vi gikk forbi på vei innover vannet. Når sola går ned, ligger vannet øde og forlatt og venter på nye gjester. Som sikkert dukker opp i morgen. For hengekøyetrenden er kommet for å bli.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN