Oppmøte halv fem på perrongen på Oslo S var siste beskjed før avreise. To av oss visste hvor ferden skulle videre, mens resten av jentegjengen møtte opp trøtte, men mest spente, med en koffert pakket nøye etter en litt forvirrende pakkeliste.

Undertegnede kan skrive under på at Beograd er en ypperlig destinasjon for blåtur – med høydepunkt som shopping, sightseeing og billig øl! Foto: Synne Teigen

På flytoget ble det holdt quiz med hint om neste stopp, men det var ikke før vi sto foran avgangsskiltet på Gardermoen at det ble klart hvor vi skulle.

– Beograd! 

Billig og bra

Ingen av oss hadde vært i byen før, ei heller i Serbia, så vi var en spent gjeng som satt på flyet ned.

Men vel fremme i et helt nytt land sto høydepunktene på rekke; med både planlagt rebusløp, bordreservasjoner på noen av byens beste restauranter, guidet øltur og overnatting i både AirBnb-leilighet og på husbåt ble turen mer vellykket enn vi kunne håpet på – tross grått vær. 

Det hjalp også med et rimelig prisnivå – hele turen kostet rundt 3500 kroner per pers, med både, fly, overnatting, aktiviteter og mat og drikke inkludert! 

Internasjonal trend

Flere og flere velger å gjøre som oss, å la noen i vennegjengen, på jobben eller familien bestemme destinasjon, til overraskelse for resten. Også turoperatørene har kastet seg på trenden, blant annet internasjonale Intrepid Travel, som etter 30 år på markedet arrangerte sin første blåtur i fjor. 

– Uncharted Expedition 2018 ble utsolgt på bare 36 timer og fikk over 1000 søknader på kort tid, etter kun å ha blitt annonsert i nyhetsbrev. Så det var ingen tvil om at dette var noe folk var interessert i, forteller administrerende direktør Michael Edwards (50). 

Området langs elva kryr av livlige restauranter, barer og nattklubber ute på såkalte «splavs». Foto: iStock

Intrepid valgte å følge opp suksessen og arrangerer nok en blåtur i 2020, der 12 tilfeldig utvalgte deltakere skal ut på en 3500 kilometer lang reise. Det eneste de vet er at avreise skjer fra Teheran og at turen avslutter i Istanbul. 

– Vi har definitivt sett en økning av reisende som ønsker å bli overrasket, og det er folk fra hele verden i alle aldre som melder seg på. Det var en økning på nærmere 100 % i antall søkere fra sist gang til i år. Nå som all informasjon er tilgjengelig på nett, tror jeg folk syns det er spennende å bli med på en reise der alt man møter er ukjent, fra destinasjoner til folk og mat, forteller Edwards. 

– Det de alle har til felles er at de er ute etter en skikkelig opplevelse, og å finne sin indre eventyrer.

Eksotisk eventyr

Den norske turarrangøren Hvitserk har også stor suksess med sin Destinasjon Ukjent-tur, som har blitt arrangert årlig siden 2013. 

– Vi så at det var en trend blant vennegjenger som ville på tur sammen, og arrangerte dermed vår første blåtur for seks år siden. De har vært svært populære siden oppstarten, og vil man ha plass må man nesten bestille umiddelbart etter at de blir lagt ut. Jeg tror vi maks har brukt et par dager på å fylle opp en blåtur, forteller daglig leder Rasmus Ramstad (37). 

Det er altså ingen tvil om at blåtur er trendy. 

Det bohemske området Skadarlija er ypperlig for en spasertur og hyggelig lunsj i Beograd. Foto: iStock

Et kriteria for blåturene til Hvitserk er at de skal gå til et land hvor de ikke har andre turer, og Ramstad forteller at det som regel er deltakere som har reist med Hvitserk tidligere, og som vet hvilken kvalitet de står for, som melder seg på. 

– Vi har blant annet arrangert turer til Oman, Colombia, Panama og Japan, og jeg tror kanskje kombinasjonen av fine fjellturer, annerledes kultur og et variert program, gjorde spesielt turen til Japan populær. 

De fleste av kundene har vært veldig fornøyde med turene, og synes det er ekstra spennende å møte opp på Gardermoen uten å vite hvor de skal. 

Ramstad har også et godt tips for en vellykket blåtur:

– Alle som melder seg på, uavhengig av forutsetninger, må kunne gjennomføre. Det er superviktig at turen er på et nivå som alle kan gjennomføre. Men husk; en blåtur hos Hvitserk inkluderer alltid en fjelltur eller to. 

Suksess

For oss var storbyferie med jentegjengen til et ukjent land en ubetinget suksess. Og neste gang blir det kanskje badeland, kajakktur, fjelltur eller spaferie. Hvem vet? På blåtur er det kun kreativiteten som setter grenser. 

Nøkkelordet er god research, passe med aktiviteter og et reisefølge som er åpne og nysgjerrige. God (blå)tur!

Reiseforslag

FOR DE SPORTSINTERESSERTE

Fotballkamp i England

PRIS: 2257 kr

Heier gjengen på samme lag er kamp og sted i boks. Eller hva med å velge ut et tilfeldig lag i tredje divisjon og oppdage en helt ny by? Som Coventry, Sunderland eller Doncaster? Ofte er det like stemningsfullt på kampene i de lavere divisjonene, og som bonus får dere sett noe helt nytt! Eller kanskje du vil ta med gjengen på ski-VM, se et håndballmesterskap eller se Ingebrigtsen-brødrene løpe inn til gull?

TID: Langhelg
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r London kr 729 (Norwegian) + tog t/r Coventry kr 330 + hotell (3 netter Britannia Hotel Coventry) kr 978 + kampbillett kr 220.

Foto: Runar Larsen

FOR DE MATGLADE

Pizza i Napoli 

Pris: 2826 kr

Enhver matmons og «foodie» vil sette pris på en tur til pizzaens vugge! I tillegg til å kry av gode matopplevelser er Napoli en spennende by med autentisk italiensk stemning. Topp det hele med et pizzakurs og lær hvordan dere selv kan skape italiensk magi på kjøkkenet, også når dere er hjemme igjen. 

TID: Langhelg
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Napoli kr 1034 (Norwegian) + hotell (3 netter på Napoli Suite Hotel) kr 952 + pizzakurs kr 840.

Foto: iStock

FOR DE LEKNE

Paintball i Riga

Pris: 1945 kr

Har dere lyst på en actionfylt tur? Dra til Riga! Her finner dere flere paintball-anlegg, f.eks. Guns n’ lasers som har både paintball, lasertag, airsoft og go-kart, beliggende i blant annet en gammel industrifabrikk og en gammel militærbase. I tillegg er Riga svært prisgunstig, med et rimelig prisnivå på både overnatting, mat og drikke. Adrenalinfylt moro + billig øl = komplett blåtur det? 

TID: 2-4 dager
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Riga + hotell (2 netter på 5-stjerners Pullmann Riga Old Town) kr 1725 (Finn.no) + paintball 3 timer kr 220.

Foto: iStock

FOR DE HJEMMEKJÆRE

Telttur i skogen 

Pris: 2257 kr

Overrask med en tur i det fri! Man trenger ikke dra langt på blåtur, kanskje er skogholtet bak huset alt som trengs. Lag et gourmetmåltid på balpånna eller primusen (ja det er mulig!), eller gå for pølser på termos. Lag rebusløp, ta med fiskestang eller finn frem quizboka – her finnes uendelig med aktivitetsforslag. Eller pakk med en flaske god vin eller kakao, noen varme pledd og kortstokk – og vips var kosen komplett! 

TID: 2 dager
BUDSJETTFORSLAG: Gratis (eller hva dere gjør det til selv).

Foto: Torild Moland

FOR LUKSUSDYr

Spa i Budapest 

Pris: 2041 kr

Den ungarske hovedstaden er perfekt for en avslappende luksustur! Her finnes både billig shopping, vakker arkitektur, god mat og drikke og ikke minst en rekke helsebringende bad og spaanlegg. Gellért- og Széchenyi-badene er blant de mest kjente og ærverdige, og her kan dere fort tilbringe flere timer i både oppvarmet kildevann, badstuer, gjørmebad, ølspa og dampbad – for å nevne noe! Og selvfølgelig kan dere nyte en avslappende behandling (eller to) etterfulgt av et glass friske bobler. 

TID: Helg 
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Budapest (WizzAir) kr 414 + hotell (2 netter på Hotel Rum Budapest) kr 1057 + inngang Széchenyi-badet kr 170 + valgfri behandling 45 min (ca. kr 400).

Foto: Mari Bareksten

FOR DE AKTIVE

Kanotur i Femundsmarka

Pris: 685 kr

Å padle kano er en aktivitet som passer for de fleste, og en ypperlig måte å oppdage naturen på. Sjekk mulighetene i nærheten av der dere bor, eller kontakt ditt lokale DNT-lag for tips og utleie. Et fint turforslag går fra Synnervika (nordenden av Femund) til Håsjøen, og tar ca. tre dager (27 km). Hent kanoene i Synnervika, ta med telt eller overnatt i de åpne Statskogbuene Lorthølbua og Furubakken underveis. Og kanskje blir det selvfanget fisk til middag?

TID: 2–3 dager
BUDSJETTFORSLAG: Tre døgns leie av kano og utstyr (2 pers per kano) + transport av kano tilbake fra Håsjøen kr 175. 

Foto: Thomas Rasmus Juell Skaug

FOR DE EVENTYRLYSTNE

Fottur på Færøyene

Pris: 10020 kr

Vill og vakker natur, spennende kultur, et rikt dyreliv og en sterk matkultur – Færøyene er skikkelig eksotisk. Og du kommer deg hit på en drøy time med direktefly fra Bergen! Hovedstaden Torshavn er et godt utgangspunkt for å utforske resten av øygruppen, og er også et fint utgangspunkt for fine fotturer. Vil dere ha med guide er faroetrekking.com et godt alternativ. Vil dere slå riktig på stortromma kan dere booke bord på restauranten Koks, som har hele to stjerner i Michelinguiden og som ligger idyllisk til midt i naturen med ekte, færøysk mat på menyen. 

TID: 5 dager 
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Færøyene (direkte fra Bergen med Atlantic Airways) kr 3000 + hotell (5 netter på Hotel Hafnia) kr 3990 + guidet fottur 6t kr 830 + middag på Koks Restaurant fra kr 2200.

Foto: iStock

FOR STORBYENTUSIASTER

Billige Beograd 

Pris: 1470 kr

Vil dere kose dere maks, uten å måtte tenke på hvor mye penger man bruker på mat og drikke? Da bør turen gå til Beograd! Serbias hovedstad er i tillegg en av Europas livligste byer sommerstid, med en rekke restauranter, barer og nattklubber ute på elva på såkalte «splavs». Sjekk også ut det koselige, bohemske kvarteret Skadarlija og ta en sykkeltur til gamlebyen Zemun. Eller la handlekortet svi seg i hovedgaten Knez Mihailova.

TID: 2–4 dager
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Beograd kr 980 (Norwegian) + overnatting 2 netter Airbnb ca. kr 170 + overnatting 1 natt husbåt kr 170 + guidet øltur kr 150.

Foto: iStock

FOR LANGVEISFARERNE 

Sol og storby i Thailand

Pris: 5950 kr

Billige flybilletter til Asia gjør det mulig å dra litt lenger uten å sprenge lommeboka. Fly f.eks. til Bangkok og ta tempen på en av Asias kuleste storbyer, med høydepunkt som spennende gatemat, kul shopping og eksklusive takterrasser. Avslutt med noen dager på stranda på øya Koh Samet (ca. 3t unna) eller ta bussen ned til Hua Hin (ca. 4t) for en komplett ferie i Smilets land. Det er som regel også rimelige flybilletter til bl.a. Singapore, Kuala Lumpur og Bali. 

TID: 7-10 dager
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r Bangkok kr 3628 (Norwegian) + hotell (4 netter på Grand Sukhumvit Hotel Bangkok) kr 1398 + buss t/r Hua Hin ca. kr 150 + hotell (3 netter på Wora Wana Hua Hin Hotel) kr 774.

Foto: Ronny Frimann

FOR KULTURGLADE

Festival i Danmark 

Pris: 4030 kr

Om dere er en kulturinteressert gjeng kan du kanskje overraske med storbytur til Danmark i kombinasjon med en kul festival? Våre danske venner har flere gode festivaler til neste år, f.eks. Heartland Festival på Egeskov Slot (29 – 31. mai 2020), Aarhus Jazz Festival (11.– 18. juli 2020) eller Smukfest i Skanderborg Dyrehave (5.– 9. august 2020). Eller se om det er noen arrangementer nær der dere bor! Kanskje en matfestival, en konsert eller et teater? 

TID: 1-3 dager
BUDSJETTFORSLAG: Fly t/r København kr 1340 (Norwegian) + tog t/r flyplassen ca. kr 200 + festivalpass Heartland Festival kr 2200 + campingpass kr 290.

Foto: Maja Kongegaard Bramm

NB: Flypriser er fra Oslo Lufthavn og billigste alternativ hentet september 2019. Priser kan variere, finn gode tilbud på f.eks. momondo.no, ticket.no og finn.no eller sjekk flyselskapenes lavpriskalender. Alle hotellpriser per person i dobbeltrom, sjekk bl.a. hotels.com, booking.com og airbnb.no.   

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN