Foto: Runar Larsen

01. Krøder i hverdagen

Ikke langt fra Ringnes Gård ved Krøderen i Noresund er alt lagt til rette for unike overnattinger i to ­forskjellige glassigloer, hvor komforten er omtrent like høy som wow-faktoren. Klippen (bildet) ligger på en høyde rett over sjøen, mens Krødsheradåsen har beliggenhet et stykke opp i terrenget. I tillegg har lignende overnattings­enheter dukket opp i Lier, Åsbygda i ­Ringerike, samt i to versjoner i Aurskog. Tettere på naturen kommer du ikke.

Mer info: Fra kr 2300 per natt. hvilepust.com

LES OGSÅ: JULEGAVETIPS TIL DEN REISEGLADE

Foto: Paul Hughson

02. Sov søtt i Sverige

72 timer i en glasshytte i svenske skoger gir ikke bare en uforglemmelig naturopplevelse. Dette skal faktisk være selve oppskriften på en perfekt langhelg: Oppholdet kommer med hvilepulsgaranti. Her skal du pust ut, senke skuldrene og la naturen skylle vekk alt stress. Glasshyttene i den naturskjønne regionen Dalsland har tatt glamping til et nytt nivå og lover nemlig hvilepuls på 72 timer. Du kan bo i glasshyttene tre steder i den svenske regionen: ved Henriksholm (stenebynas.se), Baldersnäs (baldersnas.eu) og Dalslands aktiviteter (dalslandsaktiviteter.com)

Mer info: Pris fra kr 3870 per person i 72 timer inkludert frokost, lunsj og middag.

Foto: Torild Moland

03. Lei en campervan

Mange nordmenn har benyttet fraværet av utenlandsreiser til å bli bedre kjent med
Norge som reisemål, og for de fleste av oss har det vært en åpenbaring. Takket være vårt langstrakte og komplekse land er det godbiter rundt hvert hjørne, så hva passer bedre enn å dra på en skikkelig roadtrip med campervan – hvor du kan overnatte akkurat hvor du vil? Folkevognbussene til Peachey Lane er utstyrt med sengeplass og kjøkkenkrok, og passer perfekt for to på tur. Retrostemning og norgesfeber er fint for lange og korte eventyr.

Mer info: Peachey Lane har stilige og praktiske «campingbiler» med det du trenger for å legge ut på en klassisk roadtrip, fra kr 2100 per døgn.

LES OGSÅ: JUL MED DIN LESEGLEDE. BØKER SOM KAN LEGGES UNDER TREET

Foto: Torild Moland

04. Smaken av København

Den kulinariske lysløypa i Danmarks smakfulle hovedstad får stadig nye avstikkere. Foods of Copenhagen arrangerer guidet tur med fokus på det hippe og smakfulle nabolaget Nørrebro. Selskapet ble startet av «foodie» Cindie Christiansen, og trendy Nørrebro er hennes favoritt når det kommer til mat og drikke. Stedene varierer etter siste trender, så  her kan du få alt fra klassiske wienerbrød på Københavns eldste bakeri til ost på Torvhallerne, sider hos Rødder & Vin, byens beste pubmat og mikrobrygg på Brus, risotto på verdens første grøtbar, og mye mer.

Mer info: Kr 1200 for fire timers kulinarisk vandring, men det byr på svært mye mat – og gode guider. foodsofcopenhagen.com

Foto: Runar Larsen

05. Spa deg ned

Den svenske vestkysten har en rekke spaværehotell med svært høy kvalitet, og kan gjerne kombineres med både storbyliv i Gøteborg og utflukter til sjøs. Men for den som er aller mest opptatt av livet inne i velværeavdelingen, er Arken Hotel & Art Garden Spa et perfekt fristed fra hverdagens kjas og mas. Kos deg i varme basseng, badstuer med utsikt og slapp av i grønne omgivelser – og spis havets frukter på hotellets restaurant. Det er ca. 15 minutter til Gøteborg sentrum fra hotellet.

Mer info: Hotellpakke med tilgang på spa, en overnatting, frokost og treretters middag fra kr 1400 per pers. arkenhotel.com

Foto: Istock

06. Tett på havørn

Ingenting er mer eksotisk enn fotosafari på den afrikanske savannen, men det finnes gode substitutter også i Norge. Den majestetiske havørna er kongen av kysten, og på guidet havørnsafari er det svært gode muligheter for å komme tett på den enorme rovfuglen. Smøla lengst nord i Møre og Romsdal er for eksempel et fantastisk sted for båtturer til havørnas rike. Her er det tilnærmet garanti for å se den mektige fuglen på nært hold. Gode guider og stødige båter gjør det til en fin aktivitet ute ved storhavet.

Mer info: Smøla Naturopplevelser har faste avganger fra kr 890 per  pers  (ca. 2 timer) om sommeren.

Foto: Runar Larsen

07. Trygg i kajakk

Kajakkpadling er ingen ekstremsport, men det kan lønne seg å lære av fagfolk før du legger ut på våte eventyr på egenhånd. Det finnes en rekke dyktige aktører som tilbyr kurs for nybegynnere over hele landet, og det skal overraskende lite til for å føle seg trygg på sjøen. Med en kajakk får du et helt spesielt perspektiv og en annerledes kontakt med naturen, og ikke minst en god treningsøkt i samme slengene. Lyden av rolige padletak over stille sjø er som balsam for sjelen. Men sikkerhet skal alltid stå først – og «våtkort» er derfor en fin inngang til denne aktiviteten.

Mer info: Den norske turistforening har både grunnkurs over flere dager og introduksjonskurs på et par timer i kajakk i Oslofjorden, samt turer med guide.

Foto: Ronny Frimann

08. Luftig moro

Det er ikke bare eksperter som kan boltre seg i bratte fjell­vegger. Med jernstiger og bolter i fjellet får også spreke amatører føle på klatringens gleder. Det meste er spektakulært i Loen på Vestlandet. Her venter dessuten Nord-Europas høyeste jernvei, som går fra havnivå til 1011 moh. Man kan klatre på egenhånd, men guide er klart å anbefale om man er uerfaren. Dette er på alle måter en luftig opplevelse, og en krevende klatretur på 5-6 timer i en miks av svimlende hengebroer og bratte partier. Turen ender ved Loen Skylift på toppen av Hovden, så ned igjen kan du ta heis. 

Mer info: Tur med komplett utstyr, instruktør og retur med skylift fra kr 1585 per pers, loenactive.no.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN