1. Klassiske Nice

I Nice kombineres det ypperste av fransk mat med strandferie og storbyliv. Foto: Mari Bareksten

Rullesteinstrender, fortauskaféer og salade niçoise? I Nice kombineres det ypperste av fransk mat med strandferie og storbyliv. Ta en spasertur nedover Promenades des Anglais, utforsk gamlebyens trange gater og se på den flotte utsikten fra toppen av Castle Hill. Er du spesielt opptatt av mat bør du teste stjernerestauranten Le Chantecler i ærverdige Le Negresco med en stjerne i Michelinguiden, mens den som jakter på et mer trendy Nice vil trives best i gaten Rue Bonaparte hvor det er designriktige nisjebutikker, vinbarer og hippe restauranter. Også må man jo spise en salade niçoise når man er i den legendariske salatens hjemby! Se etter restauranter merket med kvalitetsstemplet «Cuisine Nissarde», som blir tildelt restauranter som arbeider for å fremme lokale spesialiteter og bruker kortreiste varer av høy kvalitet.

Mer info: Bo kunstnerisk til på Hotel Windsor, hvor rommene er utformet av ulike kunstnere. en.nicetourisme.com

LES OGSÅ: ITALIAS SKJULTE PERLE

2. Rosévin 

Skål for Provence og rosévin! Foto: Mari Bareksten

Et forlokkende bilde av en piknikkurv, godt selskap og et par glass vin i ettermiddagssola midt ute i vinrankene er symbolet på det gode livet i Frankrike – og i solrike Provence er rosévinen den store stjerna. Ingen andre steder i verden som produserer like mye rosévin som Provence. Rett utenfor den vakre middelalderbyen Seillans kan du dra på vinsmaking på den sjarmerende vingården Château des Selves, men er du ute etter en helaften på et av områdets flotteste vinhotell bør du sjekke inn hos Château de Berne, mellom Lorgues og Flayosc. Her er det både spa, utendørs basseng og gourmetrestaurant – og selvfølgelig masse rosévin. Det er også populært å sykle fra vingård til vingård. Vingårdene ligger tett og du er bortskjemt på valg. Legger du ut på tur kan du stoppe på så mange vingårder som du rekker over uten å bekymre deg for noe annet enn å finne veien til neste hotell – oppskriften på det gode liv.  

Mer info: Flere vingårder har vinsmaking. Château des Selves har både vinsmaking og utsalg.

3. Saint Tropez

Friske drinker og luksusstrandliv – Saint-Tropez leverer! Foto: Mari Bareksten

Flotte strandklubber fulle av celebriteter, enorme yachter som vugger i horisonten, og eksklusiv merkeshopping – Saint-Tropez er millionærenes og kjendisenes lekegrind. 

Gamlebyen La Ponche byr på flere sjarmerende butikker og restauranter, et godt alternativ til suvenirbutikkene og de overprisede kafeene langs havnepromenaden. Man kan heller ikke besøke Saint-Tropez uten å ha vært på strandklubb på den nesten fem kilometer lange Pampelonne-stranden og Saint-Tropez´ strandklubber kommer i alle varianter. Fra rolige til festlige, fra trendy til mer avslappende. Tahiti Beach var den aller første og åpnet i 1946, og tiltrekker et mer voksent klientell. Det gjør også L´Esquinade. Indie Beach er et avslappende alternativ med hengestoler i rotting, limegrønne madrasser og en frisk og tropisk meny. Men vil du feste med kjendisene bør du se mot legendariske Club 55 eller Nikki Beach – hit strømmer folk fra hele verden for å se – og bli sett.

Mer info: Langs stranden Pampelonne, ligger strandklubbene på rad og rekke. En favoritt er Indie Beach , som ligger helt i enden.

LES OGSÅ: GUIDE TIL SAINT-TROPEZ

4. Europas Grand Canyon  

Franske Gorges du Verdon er Eurpas svar på Grand Canyon. Foto: Mari Bareksten

Røffe klipper, spektakulære dalfører og turkise innsjøer gjør nasjonalparken Gorges du Verdon til Sør-Frankrikes aktivitetsparadis. Den turkise elven Verdon har gjennom millioner av år gravd en dyp kløft mellom de røffe kalksteinklippene som ruver flere hundre meter over dalføret. Den mest fotograferte delen av kløften er hvor elven munner ut i den menneskeskapte innsjøen Lac-de-Sainte-Croix. Start aktivitetsferien med å dra på tur med elektriske sykler langs Routes des Crêtes. Den 23 kilometer lange panoramiske veistrekningen snirkler seg som en løkke i den naturrike nasjonalparken og starter og ender i den lille landsbyen La Palud. I tillegg til sykling er Gorge du Verdon også et populært sted for alt fra juving og rafting til strikkhopping, klatring og paragliding. I tillegg har området mange flotte fottursstier, mens nasjonalparkens elver og innsjøer oppdages best i en kajakk.

Mer info: Det er flere gode campingplasser rundt Lac-de-Sainte-Croix, blant annet Camping La Source. Les mer: tourism-alps-provence.com og visitvar.fr

5. Lavendelhovedstaden 

Rad på rad med lavendelbusker! Foto: Mari Bareksten

Endeløse lavendelenger er hva som venter deg hvis du besøker Provence i sommermånedene. Den mest fotograferte lavendelåkeren finner du i Luberondalen med klosteret l´Abbeye de Sénanques i bakgrunnen, men de vakreste engene finner du på Valensoleplatået. Her er det lilla så langt øyet kan se og rad på rad med lavendelbusker skaper flotte bølger mot horisonten. Engene står i blomst fra juni til august, men er aller vakrest i juli. Den karakteristiske duften gir assosiasjoner til alt fra såper til spasentre og hos lavendelprodusenten Lavandes Angelvin kan du kjøpe med velduftende suvenirer hjem. Valensole er kjent som Frankrikes lavendelhovedstad og her bruker flere lokale produsenter den lilla blomsten som ingrediens. Her selger slakteren lavendelpølser og iskremsjappa byr på lavendel-is. Hva mer kan man forvente i hjertet av lavendelland? 

Mer info: I gårdsbutikken til Lavandes Angelvin på Valensoleplatået kan du kjøpe alt fra lavendelhonning til duftposer. Les mer: myprovence.fr

LES OGSÅ: LAVENDELLAND

6. Lille Paris 

Shopping, Aix En Provance
Shopping i Aix-en-Provence? Foto: Mari Bareksten

Til tonene av romantisk trekkspillmusikk har kafébordene langs restaurantgaten Cours Mirabeau allerede begynt å fylles opp av sultne lunsjgjester. Det er foie gras, canard à l’orange og champagne på menyen. Forbi spaserer fine fruer i løse sommerkjoler i et rolig tempo. Det er Paris, uten alt storbymaset og med en avslappet, sørfransk atmosfære. Alt er i gåavstand og du slipper å bruke tid på kollektivtrafikk. Den sparte tiden kan man heller bruke til å kjøpe oster på byens daglige matmarked, jakte etter vintageskatter eller gå på kunstmuseer. Det er lett å skjønne hvorfor Provences hovedstad sammenlignes med Paris. Samtidig gjør 30 000 studenter byen til et livlig sted om kvelden. En fin kombinasjon av tradisjonell og trendy. Og akkurat passe chic! Som et Paris i miniatyr

Mer info: Aix-en-Provence er en museumsby, sjekk ut Hôtel de Caumont, Museum Granet og Paul Cézannes siste atelier. Aixenprovencetourism.com

7. Mini Venezia

Port Grimaud er Frankrikes svar på Venezia – i miniatyr. Foto: Mari Bareksten

Innerst i Saint-Tropez-bukten ligger et lite Venezia som en godt bevart hemmelighet med langt færre turister enn originalen. Den lille idylliske byen Port Grimaud er bygd opp på venetiansk vis rundt et mylder av kanaler, og er rammet inn av hus i duse pastellfarger. Gondolene er erstattet av moderne elektriske kanalbåter. Det koster 30 euro å leie dem for en halvtime, men til gjengjeld er det plass til fem passasjerer – og båten styrer du selv. Det blir altså ingen operasang fra en gondolfører, så musikken må dere stå for selv. Fasadene er nyere og mer glosse enn de i Venezia og shoppingtilbudet er stort sett suvenirer, med unntak av markedet hver torsdag og søndag. Men på hvert et hjørne venter sjarmerende vinbarer og restauranter med en romantisk atmosfære. Sjekk ut pizzarestauranten Rialto, med romantisk beliggenhet under en av byens mange broer. 

Mer info: Ferielandsbyen Les Prairies de la Mer ligger i gåavstand til Port Grimaud. Les mer: grimaud-provence.com

8. Den ukjente Rivieraen 

Villefranche-sur-Mer! Foto: Istock

Mellom Nice og Monaco ligger fem sjarmerende landsbyer på rekke og rad, som er langt mindre oppdaget enn Saint-Tropez, Cannes og Nice. Pittoreske Villefranche-sur-Mer, luksuriøse Beaulieu-sur-Mer, kunstneriske Saint-Jean-Cap Ferrat, historiske Eze og naturrike La Turbie har gått sammen og markedsfører seg som «Det ukjente Côte-d´Azur». Alle byene ligger på et strekke på bare litt over en mil, så her er det altså mulig å oppleve mye på kort tid. Villefranche-sur-Mer er den første byen man kommer til etter Nice og er tullete idyllisk. På veggene inne i byens trange gater klatrer rosa bougainvillea, og langs husveggene henger det gamle fiskegarn. Halvøya Saint-Jean-Cap-Ferrat strekker seg ut som en tunge fra Villefranche-sur-Mer og har en av Rivieraens vakreste kyststier. Mens Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat og Beaulieu-sur-Mer er ved kysten, ligger både La Turbie og Eze oppe i fjellene med vakker utsikt over Middelhavet. Helt eventyrlig! 

Mer info: coeur-riviera.com

LES OGSÅ: NORGES SKJULTE SKATTER

9. Yes we Cannes 

Fotoshoot i Cannes. Foto: Runar Larsen

Hvert år setter den internasjonale filmfestivalen denne lille byen fullstendig på hodet. Men i de 51 øvrige ukene er Cannes en helt vanlig fransk kystby. Det betyr strandidyll, historiske gater og herlig klima. Byens livsnerve er gamlebyen Suquet som er et eldorado for gastronomer og fotografer. Langs Rue Meynadier finner du tradisjonelle sjokoladebutikker, velfylte kjøtthandleri, osteri og hyggelige kafeer. Hver morgen kommer dessuten lokale produsenter for å selge sine beste råvarer og produkter på Le Marche Forville. Et par steinkast østover er Rue d ´Antibes selve motpolen til et tradisjonelle. I shoppingens hjerte ligger kostbare butikker som perler på en snor. Parallelt med Rue d ´Antibes er Rue Hoche den perfekte gaten å vandre opp til om du ønsker å hvile beina, men la øynene reise videre. Men det er nede på stranda at byens virkelige høydepunkt er: I dype sofaer med melkehvite puter samles folk for å drikke musserende mens bølgene bruser i vannkanten. 

Mer info: cannes-destination.com

10. Kunst i Antibes 

Kunstneriske Antibes. Foto: Runar Larsen

Noen av verdens største kunstnere lot seg forhekse av rivieraen. I Antibes er sporet av impresjonistene – med Claude Monet i spissen – tydelig. Det er lett å skjønne hvorfor kunstnerne fant sitt paradis akkurat her ved Middelhavets knallblå hav, dramatiske klippelandskap, alt i det karakteristiske lyset. Innenfor de gamle festningsmurene og i de trange gatene yrer det av folk som har kommet for å nyte byens store utvalg av spennende mat-, shopping- og kunstopplevelser. Fra markedet inne i byen og langs strandpromenaden, er det laget en vandrerute med innlagte stopp, der det er plassert kopier av kjente malerier fra området, med tolkninger av landskapet du befinner deg. Ta også turen innom Picassomuseet, som ligger i gamlebyen og er verdens eldste museum dedikert det spanske malerikonet. 

Mer info: Antibes ligger en halvtime fra flyplassen i Nice. antibesjuanlespins.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN