OM: Fabrizio Lucci (41) driver reisebyrået Italia Sweet Italia fra sin hjemby Vasto i Abruzzo på østsiden av Italia. Han er opptatt av å vise fram det autentiske og gjerne steder utenfor allfarvei – på  bærekraftig vis.

1.  Hvilket sted i Italia er din hemmelige perle?

Vasto, Abruzzo. Siden byen ikke er så kjent blant utenlandske turister, er det et sted med skikkelig autentisk stemning. Vasto er en gammel romersk bosetting på toppen av en høyde, med utsikt mot Adriaterhavet den ene veien og Maiellafjellenes taggete topper i motsatt retning – bare tre timer med bil fra Roma. Vi har blikket vendt mot både fjell og hav, noe som preger lynnet vårt. I Vasto er vi derfor både vennlige og utadvendte.

Vasto har blikket vendt mot både fjell og hav. Foto: Sweet Italia

2. Hvorfor? 

Det er lett å bli glad i det historiske kvarteret i Vasto, komplett med katedraler, kirker og historiske palasser. Her er det alt fra museum og kunstgallerier til romerske bad, arkeologiske utgravinger, kafeer, restauranter og gelatobarer, samt noen av Europas fineste stender omtrent på dørstokken. Mange lar seg også fascinere av de karakteristiske restaurantene som er etablert i gamle fiskebrygger på påler over sjøen – kjent som traboccos. Samtidig er det en fin base for å utforske regionen, med kort vei fra stranda til luftige fotturer. Livskvaliteten i Vasto er skyhøy!

LES OGSÅ: MARCHE – ITALIAS LILLE HEMMELIGHET
Mange lar seg også fascinere av de karakteristiske restaurantene som er etablert i gamle fiskebrygger på påler over sjøen – kjent som traboccos. Foto: Sweet Italia

3. Hva gjør man der? 

Vasto Marina er et populært feriested, med en rekke strandresorter. Her er det massevis av strender, med stor variasjon. Men om du fortsetter nordover langs kysten, vil du snart oppdage urørt natur med bratte klipper og krystallblått badevann, som den skjulte perlen San Nicola. Også Trave, Casarza, La Canale, Torricella og Vignola er fine strender. Min favoritt er Punta Aderci, ikke langt fra fyret i Punta Penna (Italias nest høyeste av sitt slag), i et naturreservat ellers fint for sykkel- og fotturer. Dette er et av de få stedene langs Adriaterhavets kyst hvor du kan se både soloppgang og –nedgang på samme sted. For kulturelt påfyll er Palazzo d’Avalos stedet. Bygningen huser Abruzzos eldste arkeologiske museum, og har dessuten en nydelig hage.

LES OGSÅ: MER OM ITALIA
Urørt natur med bratte klipper og krystallblått badevann! Foto: Sweet Italia

4.  Spisesteder

For fisk og skalldyr med utsikt over Vasto-bukten, er Laotta di Mare stedet (facebook.com/lavottadimare/). Jeg anbefaler retten brodetto alla vastese. Sjømat står også i fokus på Trabocco Cungarelle, en fiskerestaurant på påler over sjøen (traboccocungarelle.it). Sjekk også ut herskapelige Castello Aragona (castelloaragona.it/) i en bygning fra starten på 1900-tallet like utenfor sentrum. Gårdsrestauranten Caniloro (caniloro.it) har fokus på «ureist» mat, hvor nesten alt som serveres produseres på gården – inkludert brød, pasta, olivenolje, ost, syltetøy og likør. Her kan du nyte lunsjen i olivenlunden, en halvtimes kjøring fra Vasto.

LES OGSÅ: SMAKEN AV ROMA
Sjømat er tingen i Vasto. Foto: Sweet Italia

5. Shopping?

Vinsmaking i vakre omgivelser. Hva mer kan man ønske seg? Foto: Mari Bareksten

Sett av tid til en shoppingrunde på Mercato di Santa Chiara, som arrangeres hver lørdag. Her er det råvarer i sesong, lokale oster og pølser – inkludert vår Ventricina-salami, hyllet som en av landets aller beste. Det er også hyggelig å kjøpe vin rett fra produsentene, som ved vingården Fontefico (fontefico.it/en/) – eller smake deg fram til din olivenoljefavoritt fra Azienda Agricola La Selvotta (laselvotta.it). Glad i ost? Casefici 3 Monti (caseificio3monti.it) har mozzarella, ricotta og caciocavallo – og mye mer.

LES OGSÅ: NORGES SKJULTE PERLER

6. Overnatting

Sov søtt i et nydelig hotell med utrolig utsikt over Vasto-bukten i Amblingh (amblingh.it). Strandløver vil trives godt i sjarmerende Cala Tempe (calatempe.it) ved Vasto-stranden, mens Baia Delphis (baiadelphis.com) er et strandhotell i samme område. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN