– Det lukter veldig sterkt, sier Martine Kopstad Floeng i det vi kjører inn i lavendelland på det berømte Valensoleplatået. Den karakteristiske duften gir assosiasjoner til både bestemødre, duftposer, sterke såper og spasentre, og vi er alle enige om at lukta er ganske god –  så lenge det ikke blir for mye av den.

LES OGSÅ: SOMMERENS TRENDER
Rad på rad med lavendelbusker! Foto: Mari Bareksten

Men her på platået er det ingenting som kommer i moderasjoner. Det er lilla så langt øyet kan se. Rad på rad med lavandin- og lavendelbusker skaper flotte bølger mot horisonten. Engene står i blomst fra juni til august, men er aller vakrest i juli. 

LES OGSÅ: STRANDBY MED GLAM

Syltetøy og såper

Vi parkerer bilen utenfor lavendelprodusenten Lavandes Angelvin. De var den aller første familien som åpnet gårdsbutikk på Valensoleplatået. 

– Lavendel har grodd vilt i Provence i alle tider, men det var først på 1930-tallet at man begynte å dyrke blomsten kommersielt, sier Michelle Angelvin, tredje generasjons lavendelbonde.

Michelle Angelvin er tredje generasjons lavendelbonde og driver gården og gårdsutsalget Lavandes Angelvin. Foto: Mari Bareksten

Det varme og solrike klimaet gir gode og knusktørre forhold, og i dag står Provence for 60 prosent av Frankrikes lavendelproduksjon. Den allsidige og desinfiserende blomsten, hvis navn betyr ”å rense”, kan brukes i alt fra innsektsmiddel og naturlig sovemedisin til såper og syltetøy.

Duften av lavendel er duften av Provence. Foto: Mari Bareksten

Om sommeren står det vanligvis en matvogn utenfor gårdsbutikken. De selger et variert utvalg, fra lavendelkjeks til -patéer. 

Is og pølser

Valensole er kjent som Frankrikes lavendelhovedstad. Flere lokale produsenter bruker den lilla blomsten som ingrediens. I den lille sjarmerende landsbyen selger slakteren lavendelpølser og iskremsjappa byr på lavendel-is.

Valensole er kjent som lavendelhovedstaden. Foto: Mari Bareksten

– Det smaker såpe, men det var mye bedre enn forventet, sier Blondine Cornette og spiser enda en skje.

Lavendelengene står i blomst fra juni til august, men er aller vakrest i juli. Foto: Mari Bareksten

Vi vil også smake, og kjøper hver vår is på vei tilbake til campingplassen. Rett ved den lilla åkeren rigger vi oss til med bord og campingstoler utenfor vårt mobile hjem og henger opp en lyslenke i noen trær. Bilen blir fylt med en naturlig Wunderbaum.

LES OGSÅ: LANDLIG LYKKE I KROATIA

I hjertet av lavendelland er det unødvendig med duftposer under puta for å sove bedre.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN