Krigshistorie

Følg E6 nordover omtrent fire mil fra Trondheim og du kommer innerst i Åsenfjorden der det tyske krigsskipet Tirpitz lå fortøyd i en periode under 2. verdenskrig. Skatval Krigshistoriske Museum ligger inne i en bunker bygget av tyskerne og er must for den som er opptatt av krigshistorie. En halvtimes kjøring videre til levanger ligger Falstadsenteret og Falstad Museum som var fangeleir under krigen, i dag senter for menneskerettigheter og krigens fangehistorie.

Lokal ost

Trøndelag har en rekke gode osteprodusenter. Sving innom Munkeby Mariakloster i Levanger, et ysteri kjent for en meget god variant av brie. Den selges fra de franske munkenes selvbetjente butikk. Omtrent på samme sted har Munkeby Herberge historievandringer langs Pilegrimsleden, samt kafé.

Munkeby Herberge. Foto: Munkeby.net

Kunst og kultur

Kjør videre til Verdal, hvor Stiklestad har en haug av severdigheter, fra folkemuseet med bygg og gjenstander fra 1700-tallet, til det nasjonale kultursenteret med utstillingen Stiklestad. Dra deretter tilbake på E6, og sving av på Den gylne omvei i Inderøy for påfyll av kortreist mat og kunstneriske inntrykk.

Stiklestad. Foto: Visit Innherred

Aktiv

Nå går ferden sørover igjen, men på motsatt side av Trondheimsfjorden. Kjøp med trøndersk tapas fra Gangstad Gårdsysteri og gårdsbutikken til Gulburet for en rast ved den imponerende Skarnsundbroa. Deretter er du klar for en sprek klatretur i Munkstigen Via Ferrata, en 950 lang klatreløype med nydelig utsikt over fjorden. Dagen avsluttes med ferge over fjorden og tilbake til Trondheim.

Nils Aas Kunstverksted på Den gylne omvei i Inderøy. Foto: Nilsaas.no

Flere dagsturer:

– FRA OSLO: NORDMARKA RUNDT
– FRA KRISTIANSAND: ALLSIDIGE SØRLANDET
– FRA STAVANGER: NORDSJØVEIEN
– FRA BERGEN: FJELL, FOSSER OG FJORD
– FRA TROMSØ: KVALØYA RUNDT
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN