Sverd i fjell

Nasjonalmonumentet «Sverd i fjell» innerst i Hafrsfjord og bare noen minutters kjøring fra sentrum har stått støtt siden Kong Olav avduket kunstverket i 1983. De tre enorme sverdene er et iøynefallende minnesmerke over slaget hvor Harald Hårfagre samlet Norge til ett kongerike i 872. 

Nordsjøveien

Følg Nordsjøveien sørover langs Jæren via Solastranden. Dette er et populært utfartsområde for både solslikkere og surfere. Sola Strand Hotell har både restaurant og spa. Også Ølbergstranden og Ølberg havn har strandliv og serveringssteder. Strandhuset har åpent i helgene. 

Nordsjøveien. Foto: Ronny Frimann

Kultur

Friluftshuset på Orre er en del av Nasjonal turistvei på Jæren. Dette er regionalt kultursenter med kunstutstillinger og arrangementer, og et fint sted for å lære om det spesielle og skjøre landskapet – rett ved den sagnomsuste Orrestranden. Herfra er det et par mil sørover til den familievennlige Vitengarden,  hvor det er fokus på lokalmatproduksjon med interaktive utstillinger og en museumsgård.

Solastranden. Foto: Ronny Frimann

God mat

Nordsjøveien strekker seg langs kysten, og det er aldri langt til en idyllisk strand. Om sulten melder seg er det fornuftig å kjøre til Grand Hotel Egersund hvor restauranten Eigra får meget gode omtaler. Sulten på mer? Før retur til storbyen kan du da ta turen innom nydelige Sogndalstrand. Kokkene ved Sogndalstrand Kulturhotell lever og ånder for lokal matkultur.

Mat hos Eigra. Foto: EIGRA

Flere dagsturer:

– FRA OSLO: NORDMARKA RUNDT
– FRA KRISTIANSAND: ALLSIDIGE SØRLANDET
– FRA BERGEN: FJELL, FOSSER OG FJORD
– FRA TRONDHEIM: TRONDHEIMSFJORDEN RUNDT
– FRA TROMSØ: KVALØYA RUNDT
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN