Manila er stor og liten på samme tid, og byr på masse gode restauranter, barer og et rikt natteliv. Foto: Mari Bareksten

Manila er stor og liten på samme tid, og byr på masse gode restauranter, barer og et rikt natteliv. Foto: Mari Bareksten

– De siste to årene har det skjedd en ølrevolusjon i Manila, sier Aldous Bernando og tar en slurk av sin egenproduserte Pale Ale ved navn Liberation.

For to år siden startet han Craftpoint Brewing Company sammen med kameratene Marvin Moreho og Chip Vega.

LES OGSÅ: SNORKLEPARADISET EL NIDO

Øltradisjon

– Filippinene har en lang øltradisjon. Mange tror kanskje at San Miguel er spansk, men det er filippinsk, poengterer Aldous.

San Miguel har brygget øl i Manila siden 1890. Og lenge har øl for filippinere vært ensbetydende med lyst og lett drukket øl.

– Det vil vi endre på, sier Marvin smilende.

Vår bestselger Liberation spiller på dette. Vi vil befri befolkningen fra tankegangen om at øl er ensbetydende med pils.

Selv forsto han ølens potensiale da han for første gang smakte et mikrobrygg tilbake i 2010.

– Jeg husker det som det var i går, mimrer han.

Mikrobryggrevolusjon

Samme tid som Marvin tok sin første slurk begynte flere og flere asiatiske byer å få øynene opp for mikrobrygg. Folk bestilte humle på nett fra USA og Europa og begynte å brygge i det små. Marvin var en dem. Sammen med kameraten Aldous prøvde de seg frem i Marvins garasje. Etter en liten stund meldte de seg inn i en ølklubb, hvor de en gang i måneden delte erfaringer med andre ølentusiaster og hjemmebryggere.

– Og her møtte vi Chip, sier Marvin og klapper kollegaen på skulderen.

MER FRA FILIPPINENE FINNER DU HER

Aldous første kjærlighet

I 2013 bestemte de tre kameratene seg for å ta hjemmebryggeriet et steg videre. I dag serverer 20 barer og restauranter deres øl. Ølet blir til i et rustikt lokale i underetasjen til EDSA Beverage Design Studio – et slags kollektiv for drikkeprodusenter. Og når jeg får servert min femte smaksprøve i kollektivets bar får jeg i tillegg en liten kjærlighetshistorie.

For to år siden startet kameratene Aldous Bernando, Marvin Moreho og Chip Vega Craftpoint Brewing Company. Foto: Mari Bareksten

For to år siden startet kameratene Aldous Bernando, Marvin Moreho og Chip Vega Craftpoint Brewing Company. Foto: Mari Bareksten

– Dette er min aller første oppskrift, sier Aldous stolt. Jeg lagde denne ølen til mitt eget bryllup. Kona mi er min aller første kjærlighet, men denne ølen er min første ølkjærlighet. Jeg fikk gode tilbakemeldinger av bryllupsgjestene og nå skal kjærlighetsølen ut på markedet, sier han stolt.

– Problemet er at jeg ikke har funnet et navn til den enda, forklarer Aldous.

– Som regel pleier vi å navngi ølet vårt på en kveld som denne, etter å ha drukket en god del øl, ler kameratene.

Og på den måten fikk en journalist fra Norge æren av å navngi sin aller første øl.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN