Kreativ sushi på Market by Jean-Georges på W Hotel – Doha er en fest for smaksløkene! Foto: Mari Bareksten

Etter boikotten i fjor sommer har innbyggerne begynt å tenke mer lokalt. Varer merket med Qatars flagg har økt i popularitet, sier Shahmim Akram (34) og tar en bit av et vegansk knekkebrød, som er vakkert dandert med syltet reddik, mandelfeta og grønne spirer.

Shahmim er redaktør for matbloggen qatareating.com, og har full kontroll på Dohas restaurantscene.

Kaféen og juicebaren hun har tatt oss med til, Evergreen Organics, er Qatars første veganske kafé. Den har sunne acaiboller på menyen og vegger dekt med planter. Sugerøret i juicen er av bambus, mens de fleste ingrediensene er økologiske. Vegg i vegg ligger yogastudioet Niya Yoga. Vi kunne like gjerne vært i Los Angeles eller på Bali. Ikke akkurat bildet mange har av Qatars hovedstad. Men gir du ørkenbyen en sjanse, kan den overraske deg.

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS FRA ISTANBUL

Bærekraftig

Den grønne kaféen holder hus i det venetianskinspirerte området Qanat Quartier på den kunstige øya The Pearl og passer svært godt inn i landets nye image.

Qatars første veganske kafé, Evergreen Organics, ligger blant broer og fargerike bygninger i «Dohas Venezia». Her får du friske juicer og sunne plantebaserte lunsjretter. Foto: Mari Bareksten

Evergreen Organics er en av den matglade byens svimlende 3000 spisesteder, og ble startet av Jawaher Al Fardan (28) og Ghanim Al Sulaiti (26) for to år siden. I 2017 vant de lokale gründerne Qatar Sustainability Awards for byens grønneste restaurant.

Med over 3000 spisesteder finner alle noe de liker i Doha, spis lokalt på restauranten Majilis på Grand Hyatt Doha Hotel & Villas. Foto: Mari Bareksten

– Vår visjon var å gjøre sunn vegansk mat mer tilgjengelig. Våre forfedre levde bærekraftig, og vi ville bringe denne tankegangen tilbake til vår generasjon. Etter blokaden tenker flere lokalt, og det har blitt gjort store investeringer i landets jordbruk for å bedre matsikkerheten. Vi har fått en «wake up call» og jeg tror vi vil fortsette å tenke bærekraftig i fremtiden, sier Ghanim.

I endring 

Det er mange måter å beskrive Qatars hovedstad på, men inntil nylig har det ikke vært spesielt relevant å snakke om lokalprodusert mat, grønt fokus og bærekraftig drift. Det meste har handlet om en en nasjon som bygger i rekordfart for å gjøre seg klar til fotball-VM i 2022, fremmedarbeidere som bor og jobber under kritikkverdige forhold, og ikke minst om et land som har blitt satt under press fra naboene sine.

Det er litt over ett år siden blokaden tredde i kraft. Da lukket nabolandene Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt grensene og brøt alle diplomatiske forbindelser, blant annet på grunn av landets forhold til Iran og anklager om at myndighetene har støttet terrorgrupper.

Dohas «Venezia». Foto: Mari Bareksten

Før blokaden importerte Qatar det meste. Nesten 80 prosent av all mat kom fra landene som nå har vendt dem ryggen. 90 prosent av landets melkeprodukter kom fra Saudi Arabia. Dermed måtte Qatar tenke helt annerledes.

Regjeringen så mot lokale løsninger. Nå har de uttalte mål å bli selvforsynt når det gjelder flere produkter. Melkekuer, som har fått kallenavnet «The Flying Cows», har blitt fløyet inn fra Australia, USA, Ungarn og Tyskland for å gi innbyggere melk, drivhus har blitt bygd og lokale markeder har kommet til. Nye tall fra myndighetene viser at salget av Qatarproduserte produkter økte med 300 prosent i første kvartal av 2018, sammenlignet med samme periode i fjor.

CUT by Wolfgang Puck har saftige «steaks» på menyen. Foto: Mari Bareksten

DET EKTE VIETNAM

Bedre kvalitet 

Og det er ikke bare trendy kafeer som tenker mer lokalt. Også byens mange stjernerestauranter har fulgt opp i samme stil.

Etter at kjendiskokken Gordon Ramsey åpnet restaurant her i 2010, har stjernekokker som Alain Ducasse og Nobu Matsuhisa fulgt etter og lansert sine restaurantkonsepter i den pengesterke og matinteresserte storbyen.

Det nyåpnede designhotellet Mondrian er et gastronomisk paradis. Her er sushirestauranten Morimoto, det verdenskjente bakeriet Magnolia og CUT by Wolfgang Puck under samme tak. Sistnevnte har både fisk fra det lokale fiskemarkedet og lam fra lokale Baladna Farm på menyen. Rettene nytes sammen med friske mocktails med ingredienser som basilikum og agurk. Eller vin om man ønsker det.

Slapp av i en cabana på stranden! Foto: Mari Bareksten

– Melkeproduktene fra Qatar holder faktisk bedre kvalitet enn det som kom fra Saudi Arabia. Og selv om vi fortsatt importerer varer fra land som ikke boikotter, har det naturlig nok blitt mer fokus på lokale råvarer i Qatar, sier CUT by Wolfgang Puck sin kjøkkensjef Ben Small (32) og serverer oss lokalt lam med falafel, tzatziki og harissa aioli.

ET DUBAI FOR ALLE

Ja til lokalt 

Det lokale fokuset har omtrent blitt et politisk statement: «Yes to the Qatari product and friendly countries». Skiltet i Souq Waqif henger ved siden av et portrett av emiren av Qatar.

Eller slapp av ved et avkjølende basseng. Foto: Mari Bareksten

Dette er i den mer tradisjonelle delen av byen, men det samme budskapet er å se over alt. I souken dufter det av søt shisha og kanelte. Det ligger fargerike tepper på markedsplassen, og i labyrinten av gater er det alt fra spennende kryddersjapper til matboder som selger lokale pannekaker.

Forfriskende smoothies! Foto: Mari Bareksten

– Maten er i sentrum av samfunnet og nå har det blitt en måte å støtte lokale produkter på, sier matblogger Shahmim mens vi vandrer igjennom de trange gatene.

– Det er en spennende tid og jeg tror det lokale fokuset bare forsterker og forbedrer Dohas posisjon som matby. Her kan du spise tradisjonelle retter i souken til frokost, veganske delikatesser til lunsj, for så å få fancy gourmet til kvelds, sier hun.

Blokaden har altså på mange måter vært en velsignelse i forkledning. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN