Vidar Bergum bor i Istanbul og driver matbloggen etkjokken.com. Han vet med andre ord hva som er verdt å smake på i Istanbul. Foto: Bahar Kitapci

SE OG GJØRE:

Se først og fremst til Hagia Sophia – et 1500 år gammelt praktverk som har vært kirke, moské og nå museum. Husk å se etter vikinginskripsjonen «Halvard var her». Hagia Sophia ligger i Sultanahmet på halvøya som utgjør gamlebyen i Istanbul – på samme plass finner du også Den blå moské og sisternene. Istanbul er på sitt beste fra sjøen. Ta båten fra Eminönü eller Karaköy over til den asiatiske siden, eller fra Eminönü opp Bosporusstredet. Har du lengre tid i Istanbul, besøk en av Prinseøyene. Ellers bør man oppleve kryddermarkedet Mısır Çarşısı. Gå gjennom buene og ta inn duftene og fargene. Kjøp med milde tyrkiske chiliflak (pul biber) – det kan brukes til nesten alt. Den som vil utenfor turistrutene bør dra til Balat, som er ett av Istanbuls gamle nabolag, og kjent for sine smale, fargerike gater og mange kaféer. Her ligger også hovedsetet for den gresk-ortodokse kirke.

Istanbul har flere hyggelige takterrasser som er verdt å sjekke ut. Foto: Torild Moland

LES OGSÅ: ISTANBULS BESTE TAKTERRASSER

Bli med på matguida tur og få en smak av Istanbul! Foto: Torild Moland

MAT OG DRIKKE:

Prøv autentiske anatolske retter og meze på matmarkedet Çiya Sofrası i Kadiköy. På Karaköy Gümrük i Karaköy får man moderne og tradisjonell tyrkisk mat med god atmosfære. Mükellef, også i Karaköy, har fenomenal utsikt og god mat, og er et sikkert stikk for å prøve meyhane – en tradisjonell helaften med meze, sjømat og rakı. Hayvore i Beyoglu serverer tradisjonell mat fra Svartehavsregionen, like ved hovedgaten İstiklal Caddesi. Og på Coffee Department i Balat får du Istanbuls beste kaffe.

SHOPPING:

Grand Bazaar i Kapalı Çarşı er Istanbuls ikoniske marked, og ett av verdens største og eldste lukkede markeder. Her finner du alt fra tepper og tekstiler til antikviteter og gull. Bydelen Nişantaşı er blant Istanbuls rikeste, med mer moderne shoppingmuligheter. På den asiatiske siden er gaten Bağdat Caddesi ditt beste valg for kjente internasjonale og tyrkiske merkevarer. Ellers shopper folk i Istanbul for det meste på kjøpesenter. Kanyon/Özdilek i Levent og Cevahir i Şişli er de beste i sentrale strøk.

Grand Bazaar. Foto: Ronny Frimann

10 PÅ TOPP: ISTANBUL

OVERNATTING:

Sirkeci Mansion er et nydelig, familiedrevet hotell, sentralt i Sirkeci. Dobbeltrom fra ca. kr 1100. Hotel Empress Zoe er et godt valg i turistområdet Sultanahmet, dobbeltrom fra ca. kr 900. Er du mer typen for moderne boutiquehoteller kan The Roomate Emir ved Taksimplassen være noe for deg, dobbeltrom fra ca. kr 800.

Four Seasons. Foto: Hotellet

Soho House Istanbul er luksuriøst og eksklusivt, dobbeltrom fra ca. kr 1800. Foretrekker du store hoteller, er Four Seasons Sultanahmet, dobbeltrom fra ca. kr 4100 og Hilton Bosphorus, dobbeltrom fra ca. kr 1200, aldri feil.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN