De fleste har slått seg til ro med at den store utenlandsferien utsettes denne sommeren. Men mulighetene for eksotiske opplevelser er fortsatt til stede.

Birgitte Vegsund, salgssjef basecamp
Birgitte Vegsund, salgssjef i Basecamp Explorer ønsker velkommen til Svalbard i sommer.

Øygruppen Svalbard er formelt sett en del av Norge, og med «innenlandsfly» direkte til Longyearbyen fra Oslo og Tromsø lever drømmen om en ekstraordinær ferieopplevelse i beste velgående.

Åpner igjen

1. juni kan norske turister igjen reise til Svalbard på ferie.

– Sommeren 2020 ble ikke helt som planlagt, men etter en krevende tid med kanselleringer fylles det nå igjen med bookinger  – noe som er svært gledelig, sier Birgitte Vegsund i Basecamp Explorer.

De er en av flere aktører som driver med opplevelsesturisme på den arktiske øygruppen. Svalbard har  fått mye internasjonal oppmerksomhet og lokket eventyrlystne turister fra hele verden de siste årene, men nå er det nærmest reservert norske gjester.

En fin og naturvennlig måte å se Svalbard på, er å kjøre hundespann – også om sommeren. Foto: Runar Larsen

–  Når situasjonen er som den er, så kommer den også med sjeldne muligheter; å få feriere i arktisk villmark, med få andre gjester, er en unik mulighet til oppleve Svalbardeventyret som en ekte fastboende, sier Birgitte Vegsund.

Svalbard har ikke hatt et eneste påvist tilfelle av koronasmitte, men som sårbart lokalsamfunn med begrenset helsetjeneste er det ekstra viktig at de  strenge tiltakene følges opp.

 –Vi har stort fokus på smittevern, og tilrettelegger driften vår til en trygg reise for våre gjester i små grupper, god avstand og store opplevelser, understreker Vegsund.

Gruvedriften var hjørnesteinen på Svalbard i et helt århundre, og i nedlagte Gruve 3 er sporet etter industrien godt synlig. Foto: Runar Larsen

 Sommer i Arktis

Den som tar turen over sjøen har mye godt i vente framover. Sommer på Svalbard er et relativt begrep. Midnattssola sørger for at lyset er tent døgnet rundt  fram til slutten av august, men det betyr ikke at du først og fremst bør reise til 78 grader nord i håp mest mulig sol og strandliv.

Her kan alle årstidene dukke blande seg i hverandre på samme dag. Men kombinasjonen av det barske klimaet og øde beliggenhet skaper en fornemmelse av å være langt unna sivilisasjonen for øvrig. Naturen er mektig, Norges øy i Arktis er tross alt like nærme Nordpolen som det europeiske fastlandet.

Longyearbyen er både fin og fargerik. Foto: Runar Larsen

Det har ikke vært turister på Svalbard siden midten av mars, men reiselivsbedriftene i Longyearbyen kan åpne for norske turister i juni, så fremt de har funnet en fornuftig løsning for smittevernstiltak, ifølge Sysselmannen.no.

HER ER 10 GODE GRUNNER TIL Å LEGGE TUREN TIL SVALBARD I SOMMER

Både SAS og Norwegian flyr til Longyearbyen i sommer. Flytid ca. 3 timer en vei.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN