Margareth Dalen (t.h) fra Tønsberg skulle på ferie til Alanya, men endte opp som fastboende. - Det er dette som er det gode liv, synes hun. Foto: Runar Larsen

Margareth Dalen (t.h) fra Tønsberg skulle på ferie til Alanya, men endte opp som fastboende. – Det er dette som er det gode liv, synes hun. Foto: Runar Larsen

Alanya er charterturistenes favoritt, og stadig flere utlendinger slår seg ned i kystbyen på mer eller mindre fast basis.

Norske Margareth Dalen flyttet nylig til byen for å jobbe som eiendomsselger. Hun mener turistmaskinen fortsatt har mye av det tradisjonelle særpreget.

– Det er dette som er det gode liv! Folk er så hyggelige og avslappet, synes damen fra Tønsberg – og illustrerer:

– Her en dag gikk jeg på butikken for å handle noe småtteri, men så oppdaget jeg at lommeboka var glemt igjen hjemme. Da sa butikkinnhaveren at det ikke gjorde noe, jeg kunne bare betale en annen gang, sier Dalen.

 

Mer enn strand

Mens strandliv, nattklubber og restauranter med meny på svorsk preger mye av selve sentrum av Alanya, er det kort vei til alternativer dersom du vil vekk fra tråkket.

– Selve stranden er jo enorm! Det er ingen grunn til å ligge som sild i tønne. Personlig synes jeg faktisk at Kleopatrastranden er overvurdert. Gå heller noen kilometer nedover, så får du fred og ro, synes Margareth Dalen.

Vi er med på en liten rundtur utenfor de mest kjente attraksjonene (les: by og strand) og kjører opp en frodig dal hvor sitrustrærne viser at det blir en rik høst når det gjelder sitroner og appelsiner.

Furuskogen er tett og grønn, og lufta virker mye lettere enn i byen. Taurusfjellene ruver i bakgrunnen.

– For tyrkerne er dette nødvendige oaser når det blir for varmt. De spiser lunsj på restauranter ved elva.Temperaturen er mild, og trenger du virkelig å kjøle deg ned er det bare å hoppe i elva. Jeg er sikker på at svært mange besøker Alanya, uten vet at om disse perlene litt lenger inn i landet. Litt synd, for stedet er så mye mer enn late dager på stranda, sier hun.

Alt om reiser til Tyrkia
Kleopatrastranden er solslikkernes paradis. Foto: Runar Larsen

Kleopatrastranden er solslikkernes paradis. Foto: Runar Larsen

Grotter i fjellet

Vi nyter herlig tyrisk frokost på et rolig spisested ved elva. Lokale oster, dadler og oliven er skikkelig matfest. – Noe annet enn brødskiver med brunost!

Fra frodige daler går ferden videre over høye fjell med utsikt over hele Alanyaområdet. Vi skal imidlertid under jorda: Området er kjent for sine mange grotter, og Dim Magarasi er trolig den mest spektakulære av dem alle.

Dim Magarasi grotten går over 360 meter ned i fjellet, med stalagmitter og stalaktitter skapt av tidens tann. Foto: Runar Larsen

Dim Magarasi grotten går over 360 meter ned i fjellet, med stalagmitter og stalaktitter skapt av tidens tann. Foto: Runar Larsen

Grotten går over 360 meter ned i fjellet, med stalagmitter og stalaktitter skapt av tidens tann. Lett belysning gjør at vi kan la fantasien oppdage utallige skulpturer – fra gamle ektepar til nydelige slått. Alt skapt av naturen selv.

Dra til sjøs

Det er kort vei til Alanya, hvor festningen troner majestetisk over sentrum i øst og Kleopatrastranden i vest.

Ved foten av høyden som huser fortet, troner dessuten Det røde tårnet over selve havna.

Når fiskerne gjør klar sine garn for nattas matauk, er det lett å glemme at det samme stedet snart blir åsted for dundrende disko og feststemt ungdom, mens butikkinnehaverne selger ”real fakes” over en lav sko.

Selv om turistene har taket på natta, lever tradisjonene i beste velgående. Nede på havna møter vi Sevki Guvener. Han livnærer seg av å ta med turister ut på sjøen med sin egendesignede piratskute. Fisketurer er spesielt populært.

Og han garanterer fangst.
– Jeg elsker Alanya. Men det er for mye støy inne i byen. Jobben min er å gi turistene fred. På havet er det stille og vakkert, sier kapteinen.
Hav og fjell, med pulserende byliv i midten. Det er noe for enhver i Tyrkias mest populære badeby.

Tilbake til hovedsiden