Eivind og Cecilie Sundrehagen eier den lille øya Båtholmen i Hvaler, og leier den ut gjennom Airbnb. Foto: Privat

Du trenger verken betale i dyre dommer eller reise spesielt langt for å leie din helt private ferieøy og friste tilværelsen som en moderne Robinson Crusoe.

– Alle har lest den boka og blitt fascinert av historien. På Båtholmen er du nesten der, men noe av det mest elementære er tatt vare på – som håndklær, ferskvann og båt med påhengsmotor. Det blir på en måte en kontrollert og trygg Robinson Crusoe-opplevelse, beskriver Eivind Sundrehagen (41).

Etter at østfoldingen kjøpte øya Båtholmen på Hvaler i 2012, har flere hundre gjester – omtrent utelukkende utlendinger – kost seg med norsk sommerferie på en liten, idyllisk øy, med overnattingsmulighet av enkleste standard uten innlagt vann eller toalett.

10 PRIVATE ØYER DU KAN LEIE – UTEN Å MÅTTE RANE EN BANK

Barnefamilier

– De siste tre årene har det vært fullbooket i sesong. Det betyr fra 15. juni til 1. september. Så her har vi truffet en eller annen nerve, og særlig barnefamilier fra europeiske storbyer synes det er eksotisk å feriere på en øy i Norge, sier Sundrehagen.

Den sju mål store holmen  huser en enkel hytte med utedo, og det er på ingen måte en luksuriøs tilværelse som venter gjestene. Samtidig virker nærhet til sjøen og det faktum at man tross alt disponerer en egen øy forlokkende. Med utgangspunkt fra Oslo er det bare halvannen times reisetid.

Med egen øy er man omringet av herlig badevann på alle kanter. Foto: Båtholmen

– For mange handler det om å søke litt tilbake til røttene. En basic livsstil, men med privatliv og ensomhet. Akkurat det virker å være veldig attraktivt. Dette er også et sted hvor du kan slippe barna løs, det er bare å kle på dem redningsvest, sier han.

En livsstil

Selv bor Eivind Sundrehagen sammen med kone og tre barn på fastlandet i nærheten. Øya leies ut via Airbnb, er og for tiden den aller mest attraktive enheten i hele Skandinavia på utleiesiden.

Inntektene går utelukkende tilbake til øya i form av vedlikehold og oppgraderinger, og selv om de har planer om å forbedre landgang til øya med en bedre brygge er det fortsatt enkel hyttestandard som gjelder.

– Du kan si at vi har lave kostnader siden vi leier ut så ofte, men det er ikke mer enn en liten attåtnæring. Motivasjonen ligger i positive tilbakemeldinger. Det er veldig gøy å treffe forskjellige mennesker hver uke gjennom hele sommeren, sier øyeieren som til tross for den til tider ustabile norske sommeren har utelukkende positive tilbakemeldinger.

– Det nærmeste vi har kommet en klage, var vel han som sutret litt over at han ikke fikk fisk, humrer Sundrehagen.

Luksuslivet

Mens Båtholmen er et unikt utleiekonsept i norsk sammenheng, finnes det langt flere øyer til utleie i Sverige, særlig i skjærgården utenfor Stockholm.

Fisking er moro for både store og små! Foto: Båtholmen

For den ultimate øyferien, er det likevel fristende å se mot litt mer eksotiske reisemål. Et raskt googlesøk viser at vi neppe er de første som har tenkt tanken: ”Private island for rent” har over seks millioner treff.

Og her er mye forskjellig, fra kostbar luksus til folkelige alternativer. Tradisjonelt har det å leie en privat øy vært forbeholdt de rike og berømte. Men i takt med at stadig flere jakter på unike reiseopplevelser, har det åpnet seg et marked også for den med mer normal tykkelse på lommeboka.

– Vi ser at reisende fra alle inntektsnivå ferier på private ferieøyer, sier Sabah Memon i selskapet Private Islands Inc.

De har samlet informasjon om øyer som er til utleie og til salgs over hele verden på sin nettside, og gir i tillegg ut Private Island Magazine. Memon understreker at denne ferieformen ofte kan koste skjorta, men hevder at den som leter faktisk kan finne gode tilbud på privat luksus.

Den hyggelige kjøkkenkroken, men det mest nødvendige man trenger. Foto: Båtholmen

– Ta Little Peter Oasis i Belize som eksempel. Det koster nesten 8000 kroner natta, men siden det er plass til fire blir det under 2000 per pers. Andre øyer med lavere standard har snittpris på 4000 kroner natta, illustrerer hun.

Storfamilier

Også større øyer med flere hus og rom kan bli rimeligere enn først antatt, dersom mange reiser sammen. I en tid hvor generasjonsreiser, venneferier og familieferier av typen ”våre, mine og dine barn” er i skuddet, kan altså en privat øy være en fornuftig løsning.

Torild Moland, redaktør i Magasinet Reiselyst, tror drømmen om private øyer føyer seg inn i rekken av et ønske om mer unike ferier.

– Dette er jo en trend i den forstand at de færreste kunne leie en privat øy for 10 år siden. Mange har sett og opplevd så mye, at de leter etter nye og eksklusive opplevelser, sier hun.

Om du vil prøvesmake livet som konge av egen øy hjemme i Norge før du tester internasjonale farvann, er Båtholmen på Hvaler et spennende alternativ. Men da må du planlegge i god tid – øya til familien Sundrehagen er fullbooket i hele sommer.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN